Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

CSX Diablo memória

Tuningmániákusoknak készíti 1200 MHz-es memóriáit a német gyártó.

2008.01.13. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A München melletti székhelyű, német CompuStocx neve valószínűleg nem cseng túl ismerősen a hazai PC felhasználóknak. Ennek pedig legfőbb oka amellett, hogy tavaly év végén kezdték csak meg a hazai forgalmazását, hogy a több mint tíz éve működő cég mindezidáig leginkább Apple számítógépekhez gyártott memóriát, a PC-s piacra pedig csak a közelmúltban lépett be. Azt pedig hogy minderről cikket írunk, az indokolja, hogy a hagyományos RAM modulok mellett kifejezetten játékosokat megcélzó termékeik is vannak.

CSX Diablo memória
CSX Diablo

A gyártó fontosnak tartja kihangsúlyozni, hogy a CSX memóriákat gondosan válogatott alkatrészekből rakják össze, ennek megfelelően sok helyen élettartam garanciát vállalnak rá. Bár hazánkban erre nincs lehetőségük, azért a jótállás időtartama itt is megfelelően sok: nem kevesebb, mint tíz év. A választék pedig igen széles, PC133-tól DDR1-en keresztül jelenleg DDR2-ig tart a termékpaletta (de weblapjuk alapján már tervezés alatt állnak DDR3-as modulok is). A csúcson pedig a játékosoknak szánt, túlpörgetésre is alkalmas DDR2-es RAM-ok találhatóak. Ezeket párban árusítják, 2*1 illetve 2*2 gigabyte kiszerelésben. Különös ismertetőjelük még a nagyméretű hűtőbordák is.

A csúcsmodellt az a 2 gigabyte-os csomag jelenti, mely a Diablo fantázianevet kapta, és amelyen Micron D9MHG chipek találhatóak. Ez a chipválasztás pedig nem véletlen, hiszen gyakorlatilag ezek a leggyorsabbak jelenleg a DDR2-es piacon. Plasztik csomagolásán 1200 MHz-es maximális effektív órajelet jelöltek meg, így gyakorlatilag minden géptuningoló álma lehet a Diablo. Hűtéséről masszív, feketére festett hűtőbordák gondoskodnak, melyekkel együtt elég magasak ezek a modulok. A zászlóshajó kistestvérét CEC-nek nevezték el, ezeken valamivel szerényebb hűtőborda található, és 2*1 ill. 2*2 GB-os 800 MHz-es, valamint 2*1 GB-os 1066 MHz-es csomagolásban került a boltokba.

CSX Diablo memória
CSX CEC

Tesztelni sajnos nem tudtuk ideális körülmények között a CSXO-XAC-1200-2GB-KIT cikkszámú (Diablo) memóriát, mivel nem állt rendelkezésünkre a túlpörgetéshez is megfelelő konfiguráció. Így aztán jobb híján sima DDR2-800-as beállításokkal hasonlítottuk össze Kingmax modulokkal. A tesztgép a következő volt: ASUS M2N SLI Deluxe alaplap, NForce 570 SLi chipset, AMD Athlon 64 X2 5600+ (2x2800 Mhz, 2x1 MB L2 Cache). Az eredmények fej-fej mellett voltak, pár tized százaléknyi eltérést mutattak a számadatok, általában a CSX Diablo javára (8324 MB/sec olvasási és 8057 MB/sec írási sebesség). Ez alapján tehát átlag felhasználásra felesleges egy ilyenre költeni, hiszen nem kapunk érezhető teljesítmény-növekedést. Azonban ha fanatikus tuningolók vagyunk, már érdemes meggondolni a Diablo választását, hiszen magasabb órajeleken mutatja meg igazán erejét. A gyártó oldalán lévő adatok tanúsága szerint a feszültség megfelelő növelése mellett hajthatjuk túl a memóriát, így 1066 MHz-hez az alap 1,8 V helyett 1,9 V, 1100 MHz-hez 1,95 V, a gyártó által garantált maximális 1200 MHz-es sebességhez pedig 2,4 V-ot kell biztosítanunk a modulok számára.

A 2 GB CSX Diablo memória bruttó 36-38 ezer forintos árával érthetően jelentősen kiemelkedik a hagyományos 800 MHz-es DDR2-es modulok közül, cserébe azonban jelentősen túlpörgethetjük, akár 1200 MHz-es effektív órajelet is elérve. ■

CSX Diablo memória

hozzászólások (3)

U.S.F. Voyager
U.S.F. Voyager 2008.01.14. 19:07
Egy Core Extremmel párosítva über-brutál lehet:-P
Pero
Pero 2008.01.16. 11:15
nem rossz, de azért sztem drága és sok hűtő nem szereti a magas memória modulokat. Szerintem a 36-38EFt kicsit sok is érte. nekem crucial ballistix van az volt 22EFt és megy átlag simán 1200Mhz-t.
ami a teszkonfigot ill kb ugyan ez van nekem is, azért egy próbá megért volna h mondjuk 800Mhz-n cl4 ben megy e a cucc, bár a chipekből itélve kéne, és akkor azért érezhető különbség lett volna bárki számára.
somesz83
somesz83 2008.01.16. 18:50
Hehe, egy német srác úgy december elején bejelölt skype - on, hogy nem e tesztelném le, mert látta a fórumprofilon itt a dome - on. Kész!:-D
cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.