Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Devil May Cry 4 (PS3)

Konzolon már játszható a démongyilkoló akciósorozat újabb epizódja, új főhőssel.

2008.03.31. 00:00 | szerző: Dino | Ismertető/teszt

Közel hét évvel ezelőtt indult útjára a Capcom konzolos akciójátéka, melyben egy ifjú démonvadász, Dante játszotta a főszerepet. A sorozat negyedik epizódjára a készítők úgy gondolták, egy kis változatosságot visznek a játékba, és kerestek egy Dante-hasonmást, aki szinte megszólalásig hasonlít az eddigi főszereplőre, csak a Nero nevet viseli. A DMC4-ben vele indulunk neki a kalandoknak a démoni erők ellen.

Devil May Cry 4 (PS3)

A sztoriról túl sokat nem árulnék el, mivel alapvetően annak fordulatai sokat számítanak a játék élvezetében. A nyitójelenetben Nero egy rakás démonon verekszi keresztül magát, hogy aztán késve ugyan, de megérkezzen Sparda hódolóinak gyűlésére, ahol szerelme, Kyrie énekel épp. A gyűlést váratlan közjáték szakítja meg: a tetőn keresztül berobban Dante, aki megöli a rend vezetőjét, majd főhősünkre támad, hogy megkezdődjön a tutorial rész. Ebben megismerhetjük fegyvereinket, a Blue Rose nevet viselő pisztolyt és a Red Queen kardot. Ez utóbbi érdekessége, hogy láncfűrészhez hasonlóan felhúzva motorját extra sebzése lesz egy időre. Nero speciális képessége még a karjában lévő természetfeletti erő, a Devil Bringer, mellyel magához ragadhatja ellenfeleit, további látványos kombók keretében.

Devil May Cry 4 (PS3)

Érdekességként megemlíteném, hogy a szereplőgárda neveiben gyakorlatilag a katolikus mise énekes részeinek latin elnevezései köszönnek vissza. Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Agnus (a Dei-t lehagyták belőle) mind jelen vannak, csak Benedictust hiányolhatjuk a szereposztásból. Talán a fantázia hiánya ez, vagy csak jelezni szerették volna, hogy ilyeneket is tudnak – ki tudja, mindenesetre egy démonokkal operáló játékhoz talán túlzás volt ennyire erőltetni ezeket.

Devil May Cry 4 (PS3)

A húsz küldetésnek Nero irányításával vágunk tehát neki, a játékmenet pedig a korábbi epizódokból megszokottakat követi: haladunk előre, amikor pedig lezárják előttünk és mögöttünk az utat, szétverjük az ellenséges démonokat. Időről időre pedig egy-egy boss harcra kerül sor, akikkel értelemszerűen jóval nehezebb végezni, sok esetben többszöri nekifutásra is szükség van. A legtöbbször nem árt felkészülni a csapásaik ellen való védekezésre, legyőzésükhöz pedig a megfelelő kombinációval gyorsabban eljuthatunk. A pályák végén értékelést kapunk teljesítményünkről, az összegyűjtött vörös és egyéb gömbök számáról, valamint a harcok során a kombók alkalmazásával elért rangunkat (mintegy iskolai osztályzatként). A vörös gömbökből különböző tárgyakat vásárolhatunk életerőnk ill. varázserőnk helyreállítására, a megfelelő rangokért kapott Proud Soul "fizetőeszköz" pedig képességeink fejlesztésére használható. A képességeket bármikor tetszés szerint cserélhetjük, így egy-egy rossz döntés esetén se kell csüggednünk, van lehetőség a helyrehozására. Sőt, ha nincs kedvünk válogatni, a program automatikusan felajánl egy összeállítást a rendelkezésre álló pontkeretből.

Devil May Cry 4 (PS3)

A Dante rajongóknak se kell kétségbe esniük, kedvenc főhősük ugyanis annak ellenére, hogy a játék elején ellenségként jelenik meg, a történet felénél előlép irányítható karakterré. Ez ad ugyan egyfajta változatosságot a játéknak, a fejlesztők azon döntése azonban, hogy a történet második fele során gyakorlatilag ugyanazt az utat járjuk be, amit addig, csak visszafelé, némileg csökkenti az élvezeti faktort. Még a főellenségek is ugyanazok, csak fordított sorrendben. Változatosságot jelent persze, hogy a fegyverek és a harci kombók teljesen megváltoznak Dante irányításával, így gyakorlatilag elölről kísérletezhetjük ki a leghatásosabb csapásokat. Kardja mellett két pisztolya – Ebony és Ivory, azaz Ébenfa és Elefántcsont – segíti őt az ellenfelek legyőzésében, melyekhez négyféle harcmodor közül válthatunk a játék során bármikor.

Devil May Cry 4 (PS3)

A sztori összességében jól sikerült, bár sajnos kissé szaggatott a tálalása. Sokszor pár lépés után már jön a közjáték, melyben néha mindössze annyit láthatunk, hogy lezárul a tovább- és visszavezető út, de egy-egy főellenség legyőzésekor látható animáció után is rákényszerít minket a játék, hogy megtegyük az utolsó három lépést az ajtóig, hogy aztán egy újabb átvezető jelenet induljon el. De legalább ezek a köztes részek a stílusnak megfelelően igen látványosak, változó kamerapozícióval, mélységélesség-változásokkal stb. A lények, melyekkel szembekerülünk, megfelelően változatosak, a bossok legyőzése pedig minden esetben kihívást jelent, így egyetlen percig se unatkozunk a DMC4 során. Talán a dobókockás részt tudnám felejteni, mely a szerencsefaktor behozásával idegesítővé tudja tenni az adott szintet.

Devil May Cry 4 (PS3)

Az üsd-vágd típusú konzolos akciójátékok kedvelői kellemes 10-15 órát tölthetnek az új Devil May Cry társaságában, különösen a Nero főszereplésével lezajló első fele során. Aztán bár a helyszínek ismétlése kezdődik, újabb órák telnek el, míg visszajutunk a kiinduló helyre, és a végső óriási – és meglehetősen hosszúra nyúló – bossfight szekvenciák abszolválásával aztán letudhatjuk az egész játékot. PC-s olvasóink számára jó hír, hogy a harmadik részhez hasonlóan ismét készül számítógépes átirat, így Nero és Dante kalandjait hamarosan ők is végigizgulhatják. ■

értékelés

Devil May Cry 4

8,5
grafika 9
hangok 8
játszhatóság 8
hangulat 8
Devil May Cry 4 (PS3)Devil May Cry 4 (PS3)Devil May Cry 4 (PS3)Devil May Cry 4 (PS3)Devil May Cry 4 (PS3)Devil May Cry 4 (PS3)Devil May Cry 4 (PS3)Devil May Cry 4 (PS3)Devil May Cry 4 (PS3)Devil May Cry 4 (PS3)Devil May Cry 4 (PS3)Devil May Cry 4 (PS3)Devil May Cry 4 (PS3)Devil May Cry 4 (PS3)Devil May Cry 4 (PS3)
Devil May Cry 4
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Devil May Cry 4

hozzászólások (19)

balays82
balays82 2008.04.22. 14:47
Valószínűleg tud valaki segíteni (bár megjegyzem PC-re egyenlőre még nem jelent meg, ezért olyan sokan biztosan nincsenek), ahhoz viszont le kellene írnod, hogy pontosan mi is a problémád. :-)
Csut
Csut 2008.04.22. 15:35
Azt tudom, hogy még nem jelent meg, csak bízom abban, hogy valaki XBox-on már játszott vele, vagy legalább is most játszik. Azért köszönöm a segítséget!!!! Kicsit összeszedem a gondolataimat és leírom, hogy pontosan hol járok.:-D
hóvirág
hóvirág 2008.05.11. 21:25
Szerintem PS3-on is nagyon JÓ ez ajáték!:-D
chemzi
chemzi 2008.12.14. 23:46
bakker... valakinek van tippje hogy hogy csináljam ki a saviort? hiába olvasok guideokat meg nézem youtube-on nekem valahogy nem megy... már csak egy kék szar van a mellkasán, rámegyek a karjára de leráz onnan..... -_- tökmindegy hányszor próbálom, sosem sikerül *hajtépés* remélem valaki válaszol, előre is kösz
chemzi
chemzi 2009.01.21. 16:29
ja csak szólok: nem kell fáradozni, megoldottam már úgy egy hónapja, lol.
ajánlott olvasnivaló