25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Samsung TruDirect SE-S204S külső DVD író

A videók DVD-re írását is segíti az új optikai meghajtó.

Írta: Dino

A technika rohamos fejlődésével együtt jár az árak folyamatos esése. Így van ez az optikai meghajtók piacán is: míg 14-15 éve még luxusnak számított egy CD-író (az akkori 300 ezer forint körüli árát tekintve ez nem is csoda), mellyel 2500 forintos alapanyagra írhattunk akkoriban egyszeres sebességgel, mostanra gyakorlatilag fillérekért lehet nyers CD és DVD lemezekhez hozzájutni, a leggyorsabb DVD-írók pedig már 5-6 ezer forinttól kaphatóak. A perifériák csatlakozófelületének gyorsulása pedig – elsősorban az USB 2.0 szabvány elterjedése – teret adott a külső meghajtók széleskörű megjelenésének is. Így ma már könnyedén ráköthetünk winchestert vagy optikai meghajtót is számítógépünkre, mindezt úgy, hogy megfelelő sebességet tudunk kicsiholni belőlük. Cikkünk alanya a Samsung új külső DVD-írója, mely pár kattintással segít a hozzá nem értő felhasználók számára is, hogy digitális videófilmjeiket DVD-re másolhassák.

A TruDirect fantázianevet kapott meghajtó ("polgári nevén" SE-S204S) fehér színű, alsó részén szürke sávval, tetején a tálca felett nagy Samsung felirattal. Méretét tekintve 16*23*5 cm-es, és egy külső táp tartozik hozzá. Ha nincs sok helyünk az asztalon, a dobozban lévő műanyag talp segítségével függőleges állapotban is elhelyezhetjük. A számítógéphez USB 2.0 felületen csatlakozik a DVD író, ez megfelelő átviteli sebességet biztosít a nagysebességű íráshoz. CD-R lemezt 48-szorosan ír, 40-szeresen olvas, újraírható média esetén 32x/40x az írás/olvasási sebesség, gyári CD-ROM lemezt pedig maximum 48-szoros sebességgel képes olvasni. DVD olvasó része 16-szoros maximális olvasási sebességgel rendelkezik (DVD-ROM és DVD+/-R korongok esetén), újraírható DVD-ket 12-szeresen tud olvasni. Íráskor DVD+/-R lemezre akár 20-szoros sebességgel égeti az adatokat, kétrétegű lemez esetén 16x (DVD+R DL) ill. 12x (DVD-R DL) gyorsasággal. Az újraírható DVD korongokkal 6 ill. 8-szoros írási sebessége van, végül pedig DVD-RAM-ot 12-szeresen ír és olvas.

Az új optikai meghajtó legfontosabb egyedi funkciója a nevével megegyező TruDirect, mely elsősorban a kezdő felhasználók életét hivatott megkönnyíteni. Először telepíteni kell a szoftverét, utána azonban az aktiválásához elég megnyomni a meghajtó előlapjának bal oldalán található gombot. Ennek hatására elindul a TruDirect program, és kiválaszthatjuk, hogy egy videoforrásból – például a számítógép FireWire vagy USB csatlakozójára kötött digitális videokameráról, egy Windows által felismert webkameráról, vagy szinte bármilyen szabványos videobemenetből, akár egy video bemenettel rendelkező videokártyáról –, vagy a számítógépen lévő fotókból, video file-okból szeretnénk a DVD-re írni. A fényképekből slideshow készül a lemezre, melyben a trackváltással navigálhatunk. Menüt is készít a program, melynek megjelenését igény esetén korlátozott keretek között ugyan, de testre szabhatjuk (háttérképnek BMP file-ok közül válogathatunk, és címet adhatunk a menünek, annak betűtípusát is megválasztva). A kiválasztott tömörítési minőségtől függően 80-150 percnyi videóanyag rögzíthető összesen egy egyrétegű lemezre. Érdekes funkció még, hogy a DVD írást részletekben is elvégezhetjük, azaz később újabb és újabb felvételeket adhatunk hozzá, a program meg az új tartalommal frissíti a menüstruktúrát.

A meghajtó LightScribe képességgel is rendelkezik, melynek segítségével megfelelő korong esetén a lemez címke oldalára mintát tudunk égetni a lézerrel. A világosbarna felületű korongot az adat megírása után megfordítva kell behelyeznünk a meghajtóba, majd a megfelelő programmal (például a Nero CoverDesignerrel) összeállítva a grafikát monokróm "nyomat" készíthető a lemezre. Egy lemez teljes felületét kb. 15-30 perc alatt járja be a lézerfej, függően többek között a választott égetési erősségtől. A kapott minta teljesen korrektül néz ki, két képpel is kipróbáltam (lásd a mellékelt fotón), talán annyi "hibát" lehet felfedezni, hogy a lézer által végigjárt spirál vonal az egyszínű felületeket közelről szemlélve eléggé észrevehető. Ja, és nem árt jobban vigyázni a LightScribe-olt lemezre, ugyanis ujjlenyomatokra az átlagosnál érzékenyebb.

A teszt során egy kétrétegű DVD+R lemezt 16-szoros sebességgel 15 perc alatt írt tele, egy 20-szoros sebességgel írható egyrétegű DVD+R lemezre pedig 5 perc alatt került rá a közel 4 GB adat. A LightScribe írás során a lemezek felületére 15-20 perc alatt égette rá a mintát a Samsung meghajtója.

Bruttó 20800 forint javasolt végfelhasználói árával a Samsung TruDirect SE-S204S csak minimálisan drágább az átlagos külső optikai meghajtóknál, aki azonban szeretné filmjeit a lehető legegyszerűbb módon DVD-n viszontlátni, sok extra munka nélkül, annak jó választás lehet a TruDirect funkció miatt.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Samsung TruDirect SE-S204S külső DVD író
  • Samsung TruDirect SE-S204S külső DVD író
  • Samsung TruDirect SE-S204S külső DVD író
  • Samsung TruDirect SE-S204S külső DVD író
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!