Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

DVD

Gattaca DVD

Extrákkal bővítve újra kapható a drámai történetet elmesélő sci-fi.

2008.04.17. 00:00 | szerző: Dino | DVD

Az 1997-es sci-fi egyszer már megjelent hazánkban DVD-n, azonban időközben joglejárat miatt megszűnt a forgalmazása. Nemrégiben a Fórum Home Entertainment azonban leporolta ezt a nagyszerű alkotást, hogy DVD-n és Blu-ray lemezen "Special Edition" megjelöléssel ismét kiadásra kerülhessen.

Gattaca DVD

A jövőben járunk, amikor az emberek már nem természetes úton fogannak, hanem genetikai vizsgálatok alapján igyekeznek az orvosok kiválasztani a lehető legjobb DNS-eket, hogy a születendő gyerek betegségektől mentes, hosszú életű legyen. Ebbe a világba születik Vincent Freeman (Ethan Hawke), akinek szülei azonban inkább a hagyományos módot választották, így aztán Vincent szíve gyenge, az orvosok szerint nem vár rá túl hosszú élet se. Emiatt később öccsével – aki persze tökéletesnek született – is többször összetűzésbe kerül, miközben álmai megvalósításáról beszél. Ugyanis űrhajós szeretne lenni, amire viszont csak a tökéletes DNS-ű lakók lehetnek alkalmasak. Hiszen mi értelme lenne egy hosszú és költséges kiképzésnek, ha utána nagy a kockázat, hogy a felkészített személy esetleg nem is éli túl a küldetést. A képzésre bejutáshoz egy genetikailag tökéletes, azonban egy baleset során megsérült sportoló (Jude Law) személyiségét veszi fel Vincent, és hosszú ideig sikerül is átvernie mindenkit, mígnem egy gyilkosság kapcsán a gyanú rá terelődik, így napokkal a cél előtt veszélybe kerül terve...

A Gattaca DVD-n egy érdekes történetet láthatunk. Sci-fi, de úgy, hogy közben sokszor igazából nem is gondol bele az ember, hogy sci-fi-t néz. Nincsenek lépten-nyomon irreálisnak tűnő robotok, űrhajók, a fellőtt űrrakétákat is csak távolról láthatjuk, mintha egy-egy nagyobb petárda lenne. A megjelenített világ pedig egyfajta keveréke a steril jövőképnek (óriási tisztaság mindenütt, nagy üres falfelületek, minimál designú bútorzat stb.) és a 40-es évek stílusának (autók, öltözködés). Az épületek néha az Aeon Flux filmre emlékeztettek, ott is valami hasonló látványt értek el a helyszínek összeválogatásával. A történet és a hangulat pedig magával tudja ragadni az embert.

Gattaca DVD

A DVD kiadáson az 5.1-es angol, olasz és spanyol Dolby Digital hang mellé surround magyar hangsáv is került, feliratnak pedig magyar, angol és más nyelvek közül választhatunk. Ezúttal a Blu-ray változatot teszteltük, melyen magyar helyett orosz 5.1 hangsáv kapott helyet, a többi hang pedig TrueHD formátumban került a lemezre, de feliratnak ezen verzióban is választható a magyar. A BD verzión ráadásul Full HD, azaz 1920*1080-as felbontásban került a korongra a film a minél tökéletesebb képvisszaadás érdekében.

Az extrák mennyisége a kevés és közepes között félúton van. Találunk néhány törölt jelenetet, két werkfilmet – az eredetit és egy frissen rögzítettet, az alkotók visszaemlékezéseivel –, egy dokumentumfilmet a valódi DNS-kísérletekről, valamint egy bakit – azaz pontosabban inkább egy poénnak szánt felvételt. (A DVD és a Blu-ray kiadás extrái megegyeznek.)

Gattaca DVD

Bár a "Special Edition" jelzőből kicsit több extrára számíthatunk, a Gattaca új kiadása mégis igényes és jól sikerült, a sci-fibe ágyazott drámai történetekért rajongók polcán mindenképpen ott a helye. ■

Gattaca DVDGattaca DVDGattaca DVD

hozzászólások (5)

astrumEtamin
astrumEtamin 2008.04.17. 12:15
Szerettem ezt a filmet! Amúgy is szeretem a sci-fi-t és ez ráadásul még egy igazán jól sikerült alkotás! Bár a DVD-t asszem azért nem veszem meg. Annyira azért nem jött be...:-)
Aruns
Aruns 2008.04.17. 16:18
Ez egy remek film! Ha lesz Blu-Ray lejátszóm, be is szerzem az új verziót (nekem nem hiányoznak a magyar szinkronok)

Sci-fi rajongóknak egyszerűen kötelező, de aki szereti az igényes, elgondolkodtató történeteket és annyira nem sci-fi imádó, annak is meg kell néznie. A szereposztás is jól eltalált.
Paladin73
Paladin73 2008.04.21. 08:35
Először véletlenül láttam HBO-n évekkel ezelőtt - így nagyobb volt az élmény . Azóta is nagy kedvencem.
U.S.F. Voyager
U.S.F. Voyager 2008.04.24. 21:53
Mindenkinek csak ajánlani tudom e remekművet!:)
cliffhanger
cliffhanger 2009.11.26. 09:58
Szerintem is nagyon jó film és jude law itt is rohadt jól játszik.
ajánlott olvasnivaló