Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Lexma AM610R és AM546 Silver Nano egerek

Két újabb, baktériumölő borítású egeret teszteltünk.

2008.08.05. 00:00 | szerző: Phoenix | Kütyü+hardver

Tavaly érkezett hozzánk tesztelésre pár Lexma egér, melyek a Logitech mellett második számú kedvencemmé váltak. A kifogástalan minőségű termékeken ugyanis igen barátságos árcédulákat találhattunk. Így aztán érdeklődéssel vettem kezembe a nemrég megjelent két újabb lézeres egeret, bízva abban, hogy a korábbi tapasztalatokat és véleményt ezen tesztalanyok se fogják megcáfolni.

Lexma AM610R és AM546 Silver Nano egerek
Lexma AM610R 2.4G Nano Cordless Laser Mouse

Az első tesztalany az AM610R típusjelzésű 2.4G Nano Cordless Laser Mouse rádiós egér volt. A 2000 dpi-s lézer-érzékelővel ellátott eszköz kialakítása nagyjából szimmetrikus, a back-forward gombok a bal oldalán helyezkednek el, de ha ezt tudják nélkülözni – vagy kisujjal kezelni –, akkor a balkezesek is kényelmesen használhatják. Alapesetben, jobb kézzel használva is egy nagyon kellemes fogású egérrel van dolgunk, ami szimmetrikus voltát is figyelembe véve különösen dicséretre méltó. Az alap öt gomb mellett hatodikként a görgő előtt a dpi-váltót találjuk, amely mindenféle driver nélkül azonnal működik. Bár személyre szabni nem tudjuk az értékeket, így is nagy segítséget nyújt sok esetben a három alapbeállítás. Az aktuális érzékenységről visszajelzést is kapunk: ha a gomb élénken világít, 2000 dpi-vel használjuk az egeret, ha halványan világít, az 1600 dpi-t jelent, ha pedig nem világít, 1000 dpi-re váltottunk. Ezt a jelzést csak a gombnyomást követő 10 másodpercben láthatjuk, természetesen energiatakarékossági okokból, de ez több is, mint elég. A scroll-gomb oldalirányba is működik, ez némiképp gyanús volt nekem első pillantásra, mert ezzel kapcsolatban személy szerint inkább rossz tapasztalataim voltak. Ilyenkor a görgő lenyomása ugyanis kellemetlenül kemény szokott lenni (egy olyan funkcióért, amit én például nagyon ritkán használok). Nos, jelen esetben szerencsére nem egészen ez a szituáció, itt inkább az oldalra billentést csinálták keményebbre, hogy a sima lenyomás kényelmesebb legyen. A dpi-váltó alatt még találhatunk egy hetedik, gombnak látszó valamit, ez azonban csak az elem-tartó fedelének lepattintására szolgál. Az egér két darab ceruzaelemmel, vagy ugyanilyen méretű akkuval üzemel. Alul további két kezelőszervet találhatunk: egy Connect gombot és egy On-Off kétállású kapcsolót. Utóbbi funkcióját nemigen kell nagyon magyarázni, a Connect pedig a 2,4 GHz-en üzemelő rádió adóvevővel való szinkronizálásra szolgál. Az egérhez alapból nem tölthető akkukat, hanem hagyományos elemeket adnak, így töltő sem jár hozzá, de az AM610R amúgy is meglepően alacsony, 5200 forinos árát figyelembe véve nem is igen várhatunk el ilyesmit. Összesítve tehát a tapasztalatokat, az egér nagyon kellemes fogású, masszív, gombjai kényelmesek, jó minőségűek, az adatátvitelben nem vettem észre hibát, pedig drótnélküli egereknél nagyon odafigyelek az ilyesmire. A fent említett árát tehát bőségesen megéri. Ha mindenképpen hibát akarnék keresni benne, a kissé kevés beállítási lehetőséget nyújtó driverét említeném.

A második tesztalanyom az AM546 típusjelzést viselő, Nano Laser Deluxe Mouse elnevezésű, vezetékes, jobbkezes, ötgombos egér volt, amely formavilágát illetően a már régebben ismertetett MPE-M526 utódjának tekinthető, a design viszont határozottan előnyére változott. A scrollgomb itt oldalirányba nem működik, így lenyomása kicsit könnyebb, stabilabb, mint az AM610R esetében. A dpi-váltó gomb itt a back és forward gombok közé került, gondolom azért, hogy játék közben jobban kézre essen, bár így a forwardot kicsit nehézkesebb kezelni. Itt is a fent említett 2000-1600-1000 dpi-s érzékenységek között válthatunk, de sajnos itt nincs visszajelzés arról, hogy melyik az aktuális. Az egér kellemesen vékony és flexibilis, 180 cm hosszúságú vezetéke végén aranyozott USB csatlakozót találhatunk. Az AM 546-tal kapcsolatban egyetlen kisebb zavaró tényezőt sikerült felfedeznem, mégpedig azt, hogy a kisujj felett nincs perem, ami abban segítene, ha esetleg emelgetni kell az egeret. De ez az apróság semmit nem jelent, pláne ha figyelembe vesszük az egér 3100 forinos árát!

Lexma AM610R és AM546 Silver Nano egerek
Lexma AM546 Nano Laser Deluxe Mouse

A cikkünkben bemutatott két egér közös tulajdonsága még a baktériumölő NanoGuard borítás, mely TiO2 és ezüst nanorészecskék keverékét jelenti, és a kezelt felületre kerülő baktériumok és vírusok 99,9 százalékát elpusztítja. A NanoGuard borítás TiO2 részecskéi a fény hatására aktiválódnak, és így fejtik ki hatásukat, míg az ezüstionok az enzimek és a fehérjék ártalmatlanítására szolgálnak. Sokáig azt hittem, nem tudnak már semmivel se meglepni az egérgyártók, de ezzel a borítással alapvetően sikerült: nem gondoltam volna, hogy ilyen dolgok is számíthatnak egy egér tervezésénél...

Nem kellett tehát ezúttal se csalódnom a Lexma termékekben, nyugodt szívvel merem ajánlani őket bárkinek. Pár jelentéktelen apróságtól eltekintve kifogástalan minőségű – és baktériummentes :-) – termékeket kapunk, rendkívül baráti áron, két év garanciával. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló