New Super Nintendo Bros. U Deluxe
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

The Sims 3

A világ leghíresebb játéksorozata visszatért.

2009.06.23. 00:00 | szerző: Playbahnosh | Ismertető/teszt

Az EA világhírű fejőstehene elérte a hármas számot, és amint az várható volt, a kiadás pillanatában a toplisták tetejére ugrott, hogy aztán várhatóan ott is maradjon még jó sokáig. A The Sims 3 ha nem is sokkal szebb, de minden más szempontból több és jobb lett. A kiadása körüli fiaskó, a netre idejekorán kikerült kalózváltozat sem tudta elérni, hogy az EA a kardjába dőljön, ráadásul még marketingfogásnak sem volt rossz, hiszen rekordokat döntögető mennyiségben veszik a játékot már most. A kis híján tíz éves múlttal büszkélkedő "életszimulátor" a harmadik részre levetkőzte gyermekbetegségeit és teljesen új játékélménnyel tör a csúcsra.

The Sims 3

Már az intróban feltűnik, hogy minden eddiginél igényesebb és kidolgozottabb játékkal állunk szemben. Persze ez csak körítés, a lényeget a játék elkezdésével láthatjuk. Teljesen új, sokkal intuitívabb és szebb menürendszert kapott a játék. A régi motorosoknak feltűnhet viszont, hogy csak egyetlen választható városka van a játékban, Sunset Valley, de erről később. Mint minden Sims játék elején, itt is először a karakterszerkesztőbe vezet az út. Simünk külsőjének kialakítása jó móka volt a korábbi részekben is, most viszont még több mindent testreszabhatunk. Sokkal letisztultabb formákat és idomokat kaptunk a harmadik részre. A finomabb vonalak és lekerekített élek sokkal barátibb megjelenést kölcsönöznek simjeinknek. A legnagyobb előrelépés itt, hogy az izomzatot és a – khm – "párnázást" már egy folyamatos csúszkán szabályozhatjuk, nem csak váltógombbal, így kedvünk szerint állíthatjuk karakterünk formáját a botsáska és a kékbálna között. Új kiegészítőket is rakhatunk simünkre: órák, karkötők, nyakláncok, szemüvegek, fülbevalók, piercingek és sok egyéb található a választékban. A ruházkodás nem változott számottevően, itt az immáron választható lábbeliket, zoknikat és kabátokat emelném ki. Újdonság viszont, hogy az eddigi viseleteken belül (hétköznapi, ünneplő, sport stb.) most már külön szetteket is összeállíthatunk, és minden öltözékhez választhatunk külön hajviseletet, kiegészítőket, így már nem csak egyféleképpen tudunk felöltözni. Itt azonban nem ér véget a dolog.

Simjeinknek eddig is volt személyisége, melyet korábban csillagjegyekkel és hat tulajdonság pontozásával állíthattuk be. Most viszont egy merőben más, életszerűbb rendszert kapunk. Simünknek különböző személyiségjegyeket adhatunk, mint például munkamániás, gonosz, otthonülő, érzéketlen, rendes stb. Összesen hat ilyet adhatunk nekik, ezzel sokkal összetettebb és életszerűbb simeket kapunk. A készítők rengeteg újságcikket és társkereső hirdetést olvastak el, hogy megnézzék, az emberek hogyan jellemzik magukat és másokat, ezekből került ki a sok választási lehetőség. Egy szétszórt, ügyetlen zseni, aki rosszul bánik az emberekkel, de a munkában az élre tör? Egy szép és megrögzött bulihuligán, aki érzékeny a kritikára? A lehetőségek szinte végtelenek. Ha elégedettek vagyunk simünkkel, mehetünk házat nézni.

The Sims 3

Sunset Valleyben van sok eladó ház és telek, szóval a változatosságnak csak a pénztárcánk szab határt. Persze egy újdonsült család nem engedhet meg magának holmi palotát, viszont itt is lehet azért trükközni. Miután kinéztük a nekünk tetsző kecót, megválaszthatjuk, hogy bútorozva avagy bútorozatlanul szeretnénk azt megvásárolni. Ha bútorozva vesszük, egy kész és teljesen lakható házat kapunk, így nem kell pepecselni a tévévásárlással és a tapétázással. Berendezés nélkül viszont nem csak olcsóbb, de mi választhatjuk, meg mit veszünk és hova tesszük. Akik szeretnek a berendezéssel babrálni, azok a felújított vásárlás menüben mindent megtalálnak. A tárgyakat most már nemcsak az előre választható néhány mintával színezhetjük ki, hanem akár mi magunk is kreálhatunk ilyet. A szerkesztőben a szivárvány bármely színére befesthetjük az adott tárgyat és annak részeit, és választhatunk mintákat is, mint például különböző faerezetek, fémek, textilek. Mostantól akár lehet fémesen csillogó kabátunk, kék fával burkolt hűtőnk vagy akár világos hupikék absztrakt mintás kerítésünk is. Ha berendezkedtünk, elkezdhetünk játszani végre.

Hú, hol is kezdjem... A készítők az egész játékmenetet átvariálták. Korábban említettem, hogy csak egyetlen városka van a játékban, viszont az most már egy szerves egész, nem pedig kisebb telkekből összerakott menü. Így van, ledőlt az egyik legnagyobb fal, amiért a játékosok már az első rész óta könyörögtek. Most már kis házunk a város része, minden macera nélkül kisétálhatunk az utcára, és arra mehetünk, amerre csak akarunk. Emberek mászkálnak az utcán, autók az utakon, mindenki megy a dolgára. Akárkihez odamehetünk beszélgetni, elhívhatjuk kajálni, sőt akár meg is látogathatunk bárkit. Igen, átmehetünk most már szomszédolni is! Sőt, a játékosok által leginkább várt újítás: most már elkísérhetjük simjeinket dolgozni és suliba. YES! Bár nem mehetünk be velük, de legalább megnézhetjük, hová viszi őket reggel az autó, de akár gyalog, biciklivel vagy saját autóval is mehetünk melózni és suliba. Egy egyszerű menü segítségével belefolyhatunk abba is, hogyan dolgoznak. Simünket utasíthatjuk, hogy munka- vagy iskolaideje alatt gürcöljön keményebben, lazítson, ismerkedjen a többiekkel, vagy fejlessze a képességeit.

The Sims 3

Ha már a munkánál tartunk, meg kell említeni a képzettségeket is. Most már sokkal kevésbé függ a munkahelyi előmenetel simünk képzettségeitől, amelyek ugyancsak át lettek variálva. Rengeteg dolgot sajátíthatnak el virtuális embereink az előző részekből ismert főzésen, szerelésen, gitározáson és beszéden kívül: most már megtanulhatnak horgászni, kertészkedni, könyvet írni, de még akár megrögzött gyűjtő is válhat belőlük. Már nem muszáj munkát találnunk a megélhetéshez, simünk akár a kertészkedésből, írásból vagy halászatból is kereshet annyit, hogy soha többet ne keljen rendes munkát vállalnia, így mindig jókedvű lehet. Apropó kedv...

Simjeink kedélyállapota kevésbé függ már a szükségleteiktől, inkább a környezeti hatások befolyásolják, amely sokkal életszerűbb. Simünk nem fakad sírva, ha pisilnie kell, és nem fog örömmámorban úszni, ha kényelmesen ül. Kapunk egy új "Moodlet" panelt, ahol a simünket ért hatásokat láthatjuk, és hogy azok hogyan befolyásolják a kedvét. Ha megdicsérnek, jól érezzük magunkat egy darabig, ha viszont kigyullad a konyha, nem leszünk túl boldogok tőle. Simünk lehet jókedvű egy finom vacsi vagy egy jó smárolás után, viszont elronthatja a kedvét, ha elromlik a tévé, de egy szakítás kiheverése sem lesz jó móka. Persze szükségletek még mindig vannak, de sokkal kisebb a súlyuk, mint eddig. Sok játékosnak volt gerenda a szemében, hogy egész nap bébicsőszt kellet játszania, pisiltetni, etetni és ágyba dugni a simeket, alig jutott idő másra. A harmadik részben ezt is megoldották a készítők. Ha nagyon bezabálunk, egész napra kitart, egy zuhannyal is kihúzhatjuk estig, és nem kell folyton WC-re rohangálni. Sokkal több idő jut simjeink életének vezetgetésére, vágyainak kielégítésére, amelyek ugyancsak változtak. Eltűnt a "félkarú rabló"-szerű vágypanel, és átvette a helyét egy új rendszer. Emberkéinknek persze még mindig vannak vágyai, de most már mi választjuk ki, hogy melyiket "ígérjük meg" nekik. Összesen négyet emelhetünk ki egyszerre. A vágyak is sokkal életszerűbbek lettek a régi véletlenszerű rendszer helyett. Ha elvisszük simünket horgászni, értelemszerűen arra fog vágyni, hogy szép nagy halat fogjon. Ha összefut egy neki tetsző egyénnel, akkor jobban meg akar majd ismerkedni vele stb. A vágyak teljesítése után Lifetime Achievement pontokat kapunk, amelyeket – a korábbi speciális tárgyak megvásárlása helyett – itt különleges képességekre költhetünk. Például kevesebbet kell WC-re járnunk vagy ennünk, gyönyörű képeket festhetünk, vagy lazíthatunk a munkahelyen mindenféle büntetés nélkül.

The Sims 3

Az egyik legszembetűnőbb változás az idő múlása. Sok játékos kifogásolta az előző részekben, hogy túl gyorsan telik az idő. Nincs az az isten, hogy egy normál ember egy óra alatt eszik meg egy tányér kaját vagy két órán keresztül zuhanyozik, esetleg a WC-n ül. A fejlesztőnek hála most már normálisabb ütemben megy az idő, így sokkal realisztikusabb lett a játék. Nem tart egy óráig kijutni a házból vagy kivinni a szemetet, és egy nap folyamán sokkal több idő jut másra.

Sokan kritizálják a harmadik részt a grafika miatt, ugyanis valóban nem lett sokkal szebb az előző részhez képest, de ennek több oka is van. Az egyik, hogy most már egyszerre nem csak egyetlen telket, hanem egy egész várost kell folyamatosan és zökkenőmentesen működtetnie a játéknak, ami gigászi feladat. Itt tenném hozzá, hogy nagyon keveset tölt a játék, és némi alig érezhető swapelgetéstől eltekintve totálisan folyamatos a játék. Egy Crysis jellegű, csilli-villi grafikával ezt nem lehetett volna kivitelezni. A másik az "Uncanny Valley" avagy Elrémisztő Árok jelensége, amely szerint az emberi hasonlóság mértékében van egy pont, ahol már inkább visszataszítónak, rémisztőnek hat a karakter, például élőhalottaknak vagy emberi kinézetű robotnak, amelyek kívülről majdnem élő személynek tűnnek, de mégsem azok. A fejlesztők a The Sims 3-ban inkább a bájos és játékos stílus felé vették az irányt, ami nagyon jól áll a sorozatnak, és meglepő módon nem is hiányzik az überbrutál grafika. A második részhez képest első ránézésre nem sok különbség van, de tegyünk csak egymás mellé két screenshotot és azonnal feltűnik a fejlődés. Sokkal folyékonyabbak és koreografáltabbak az animációk, a mimika és a mozgás sokkal élettel telibb lett, az effektek pedig szebbek. A zenében is történt változás, itt kiemelném a fantasztikusan újradolgozott főcímzenét, ami minden eddiginél jobbra sikerült. Persze kapunk egyéb fülbemászó dallamokat is a játékhoz, például Junkie XL-től, amelyek nagyok illenek a játékhoz.

The Sims 3

A játszhatóságra nem lehet panasz, egyszerűbb kezelni a játékot, mint eddig bármikor. Mindent felcímkéztek és mindent jól el is magyaráznak, így az új játékosok is könnyedén belevághatnak a játékba. Az egyetlen dolog, amit fel tudok róni a The Sims 3-nak, hogy elég kevés cucc van benne. Mindenből van pár, ágyak, tévék, tapéták stb., de mégis spártaian kevésnek érzem a tárgyak és cuccok mennyiségét. Persze bőven kárpótol a játék többi része, és nyilván kiegészítők formájában kapjuk majd folyamatosan a bővítéseket, de akkor is kicsit kevésnek érzem a mennyiséget egyelőre.

A játék viszont nem ér véget simjeink pátyolgatásánál. A játékban készített képeket, videókat, mintákat és egyéb kreálmányainkat feltölthetjük az újdonsül The Sims 3 webes rendszerébe, ahol megoszthatjuk azokat a többiekkel, videót vághatunk, képeket pakolgathatunk, történeteket kreálhatunk, sőt, még akár blogot is írhatunk. A webes áruházban pedig vásárolhatunk új tárgyakat és kiegészítőket a játékhoz. A megvásárolt – és amúgy magyar nyelven is telepíthető – játék mellé bónuszként kapunk 11 eurónyi levásárolható kreditet, és egy teljesen új, ingyen letölthető városkát, Riverview-t. Nem rossz!

The Sims 3

Írhatnék még hosszú oldalakat, de valószínűleg úgy se érnék egyhamar a játék bemutatásának végére. Rengeteg újdonság és felfedeznivaló, kiforrott játékmenet, és remek grafika jellemzi a The Sims 3-at. Hihetetlen nagy idővámpír, és ha egyszer elkezdi az ember, igen nehéz abbahagyni, mert mindig mutat valami újat. Egyszóval: nagyszerű! Aki teheti, próbálja ki, nem fog csalódni! ■

The Sims 3The Sims 3The Sims 3The Sims 3The Sims 3The Sims 3The Sims 3The Sims 3The Sims 3The Sims 3The Sims 3The Sims 3The Sims 3The Sims 3The Sims 3

értékelés

The Sims 3

Pozitívumok
  • Szabadon bejárható város
  • Felújított játékmenet
  • Rengeteg lehetőség
Negatívumok
  • Apróbb bugok
  • Kevés cucc
Minimális rendszerigény: Pentium 4 2 GHz (Vista esetén 2,4 GHz) vagy Dual Core processzor, 1 GB RAM (Vista: 1,5 GB, Mac: 2 GB), 128 MB-os videokártya, 7,1 GB HDD, DVD-ROM, XP/Vista/MacOS X 10.5.7 Leopard
9,0
grafika 9
hangok 9
játszhatóság 8
hangulat 9
The Sims 3
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
The Sims 3

hozzászólások (25)

Playbahnosh
Playbahnosh 2009.10.02. 21:52
"Le is töltöm szépen, elindítom, játszok vele jó indulattal egy hetet"

Látod, talán ez lehet a probléma forrása. Olcsó húsnak híg a leve, hát még az ingyennek. Eszedbe sincs megvenni, de azért letöltöd és aztán meg fikázod, mintha bármi jogod lenne hozzá. Próbálj megy egyszer bemenni a boltba, megvenni egy játékot, és aztán majd megtanulod értékelni őket. Nem igazán szeretjük a kalózokat errefelé, főleg azokat nem, akik nyíltan reklámozzák, ezt jobb ha tőlem tudod.:-|

Egyébként ha nem tetszik a játék, nem kell játszani vele, ennyi. Bőven akad olyan marha (like jómagam), aki meglépi ezt a FELESLEGES PÉNZKIDOBÁST, mert nekük bizony tetszik a játék. Nem véletlenül van folyamatosan toplisták élmezőnyében a gama. Szerintem keríts valami olyat amivel szeretsz is játszani...
palkoteve
palkoteve 2009.10.02. 22:59
Bocsánat mindenkitől!!! Eldurrant az agyam. Bocsi, tényleg szemét megnyilvánulás volt. És abban tényleg igazad van, hogy saját pénzedből vett játékra sokkal nehezebben mondod, hogy szar.
Bár gondolom az EA továbbra is menni fog attól, mert egy "pár" ember letölti, és nem megveszi.:-)
Egy szónak is száz a vége: bocsi
Playbahnosh
Playbahnosh 2009.10.02. 23:07
Részemről bocsánatkérés elfogadva ;-)
Egyébként igaz, az EA fog menni a kalózok ellenére is, mert a túlnyomó részük amúgysem vette volna meg a játékot, szóval velük nem kell számolni, mint kiesett bevétellel, szóval megnyugodhatsz, nem te fogod az EA bukását előidézni :)

Egyébként komolyan próbáld ki, vegyél meg egy játékot, valami olcsót, amit szeretsz, Half-Life, StarCraft, Dialo 2, valami. Sokkal jobb érzés hazavinni, kibontani, legálisan játszani vele, és tudni, hogy ott van a polcon, a tiéd, és villoghatsz vele a haverok előtt, hogy te tudsz neten játszani...stb :D Mellesleg tényleg sokkal inkább megtanulod értékelni a játékokat, és átérezni a valódi értéküket. ;)
palkoteve
palkoteve 2009.10.02. 23:25
"nem te fogod az EA bukását előidézni " pedig már reménykedtem:-D
Csak hogy villogjak :-D: eddigi 10 éves pályafutásom alatt(kb azóta játszhatok számítógépen, lehet csak 8, nem tudom)3 eredeti játékom van. A lego racing, jade empire, és a céh arany kiadása (az két utolsó az kb egy hónapos). És mindegyikre úgymond "büszke" vagyok, mert az enyém. És legalább nincs vele crack-elési gondom, meg multiplayeres(bár a céh 2-vel a suliban a korlátozott felhasználó miatt nem tudok lanba játszani, de ez most lényegtelen). (Most is jelenleg a civ4-nek van egy kiadása, amiben benne van az összes (alap, wallords, beyond the sword, colonization, pirates) és erre fáj a fogam, de sajna ez 17 000 Ft, ami összeségében nagyon megéri, de sajna most nincs rá pénz) Szóval kb ennyi. És igen tudom, hogy sokkal jobb érzés:-D;-):love:
Reaper22
Reaper22 2010.01.24. 01:01
Régi írás ez, de csak most olvastam...:)
Hát én kipróbáltam az ilyesmiket... Sok játékot megvettem, hónapokig azokra gyűjtöttem, stb... Hát, nem érte meg!!! Az a sok sz@r játék szó szerint, amivel nagy örömöben hazatértem, fel próbáltam tenni, hibás dvd-t kaptam, így visszaküldtem, majd visszakaptam kb 3 hét múlva. Most pontosan a Red Alert 3-ról van szó. Szal visszakaptam ugyan azt a korongot, azzal, hogy hiba nem észlelhető, több haverom próbálta, mindenkinél rossz volt. A fizetésemből élek, így nem volt a legjobb érzés, hogy majd 8 000 HuF veszett el. Megfogtam, és netről letöltöttem.
Csak megcáfolnám, hogy milyen marha jó érzés, hogy az enyém, haverok marhára nem figyelik, hogy eredeti-e... Nem az értéküket tanulod meg átérezni, hanem a bőgőrohamot, amikor az új játékra, ami neked tetszik, kidobsz 10000 Ft-t, majd játszol vele egy hétig, aztán marad a polcon...
ajánlott olvasnivaló