Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Star Trek Online

Végre MMO-ban is hódít a Trek!

2010.02.26. 00:00 | szerző: Playbahnosh | Ismertető/teszt

A '60-as évek elején, egy eminens rendőr, aki titokban szabadúszó íróként is dolgozott, hogy eltartsa a családját, kitalált egy új science-fiction történetet, amely a Buck Rogers és Flash Gordon sorozatokra alapozva teljesen új mederbe szándékozta terelni műfajt. 1964-ben, az akkor már ex-rendőr beállított az NBC stúdióhoz, és felvázolta nekik a "csillagokba vivő szekér" ötletét. Ez az úriember nem volt más, mint Gene Roddenberry, a Star Trek univerzum apukája. A western elemekkel, akcióval, drámával és alig takargatott társadalomkritikával nyakon öntött űropera sorozat kezdetben igencsak bukdácsolt, de a gomba módra szaporodó rajongóknak hála a világ egyik – ha nem a legnagyobb – sci-fi franchise-ává nőtte ki magát. A kezdetben halálra ítélt Űrszekerek az évtizedek során szült öt élőszereplős és egy rajzfilmsorozatot (összesen 726 résszel), 11 egészestés mozifilmet, több száz regényt, több tízezer fan fictiont, többmilliós rajongótábort, és végül, de nem utolsósorban 41 játékot is. A 42. a sorban a Star Trek Online, amely egy teljesen új közegbe helyezi a kedvenc sci-fi szériánkat.

Star Trek Online

A Cryptic fejlesztésében készült és az Atari gondozásában kiadott új MMO-ban mi is a Star Trek univerzum részesei lehetünk. Egyszerű kadétból akár egészen flotta-admirálisig vihetjük a Csillagflotta ranglétráján, eközben újabbnál újabb hajókat irányítva szembeszállhatunk a Föderáció ellenségeivel. Ellenségekből pedig lesz is pár, ugyanis a legújabb Star Trek filmmel ellentétben az STO nem az alternatív idővonalat követi (amelybe Spock visszautazik az időben), hanem folytatja a film utáni eredeti vonalat. A történet szerint a Romulus és Remus bolygók felrobbanása után a Romulan nép veszélyeztetett fajjá degradálódik, a hirtelen porrá omlott Romulan Birodalom helyén tátongó űr pedig fénysebességgel borította fel az Alfa Kvadráns erőegyensúlyát. Kicsivel később a Klingonok felbontották a törékeny szövetséget a Föderációval. Miután minden diplomáciai közeledés csődöt mondott, elszabadult a pokol. A Klingonok, új szövetségeseikkel, az Orionokkal, a Gornokkal és a Nauszikaiakkal háborút indítottak a Föderáció ellen. Ha ez még nem lenne elég, régi ismerősök is beszállnak a buliba, a Cardassiaiak, a Domínium, de a hírek szerint a Borg is valami nagyon csúnyára készül. Itt kapcsolódunk be a történetbe, mint Föderációs kadét vagy Klingon harcos. A játék jó pár évvel a sorozatok után játszódik, de még így is találkozhatunk régi ismerősökkel itt-ott, akiket igen nagy nosztalgia viszontlátni. A sorozatok és filmek után pedig a bennük szereplő karakterek döntéseinek végeredményeit, utózöngéit is érezhetjük néhány helyen, ami nagyon jól kiegészíti az univerzum történelmét.

A játék két fő oldalát a Föderáció és a Klingonok képezik, mindkét oldalon indíthatunk karaktert. A tutorial rész végén megkapjuk első hajónkat is, ami bár elég gyenge, lassú és sebezhető, de már elkezdhetünk kalandozni a csillagok között. A fejlődéshez szükséges tapasztalati pontokat természetesen az ellenkező oldal kitartó gyakásával és küldetések teljesítésével kapunk, amelyek két fő kategóriára oszthatók: űrbéli és "away mission" jellegű küldetések. Az űrbelieket természetesen a hajónkat irányítva fogjuk teljesíteni, ezek állhatnak egyszerű űrharcból más hajók ellen, kijelölt célpontok elpusztításából vagy valamilyen összetettebb feladat teljesítéséből. Az away missionök elvégzéséhez viszont el kell hagyni a hajónkat, és esetenként más hajókra, állomásokra, vagy bolygók felszínére lesugározva kell helytállnunk. Ezek általában valamilyen harci feladatot jelentenek, de vannak diplomáciai küldetések is, ahol a fegyvereink helyett az eszünket kell használni a cél eléréséhez.

Star Trek Online

A sokat hangoztatott epizodikus tartalom valóban jóra sikerült. Ezek az epizódok általában egy hosszabb, igen összetett küldetéssorozatot takarnak, gyakran űrbéli és szárazföldi küldetések keverékét, ahol a célokat sorban teljesítve tudunk továbbjutni a következő fázishoz, az epizód végén pedig kapunk egy halom XP-t és egyéb jutalmakat. Ezek a küldetéssorozatok esetenként igen hosszúra is nyúlhatnak (akár egy órásra is), de a teljesítésért kapott jutalmak miatt megéri belevágni. Egy másik típusú küldetés az őrjárat, amelyben az a cél, hogy hajónkkal a megadott rendszerekbe ellátogatva, az ott esetleg (mindig) felbukkanó ellenséges erőket űrtörmelékké változtassuk, majd gálánsan távozzunk. Az őrjárat hossza és az ellenséges erők nagysága változó, de a végén kapott temérdek XP és egyéb cuccok jól kompenzálják az agyatlan hentelést. A harmadik küldetésváltozat a flotta akció, amelyben igazán megmutatkozik az STO MMO mivolta. Ezek olyan hatalmas küldetések, amelyekben összefogás nélkül semmire sem mennénk. Több tíz, de esetenként akár száz hajóval is fel kell vennünk a harcot, ami a játékosok összefogása nélkül aligha sikerülhet. Például egy Klingonok által bőszen támadott űrállomás megvédése nem éppen kis feladat. Az ilyen flotta akciókban való részvételért is bőven jutalmaz a játék, annak függvényében, hogy mennyire vettük ki a részünket a harcból. A játékot pedig bővítik is, többféle küldetés, nagyobb raidek és egyéb meglepetések kerülnek be minden frissítéssel.

A fejlődéssel kapott XP-k elköltése viszont már nem annyira egyértelmű, mint más játékokban. Nincsenek előre definiált kasztok, csak fejlődési irányok, amelyek bár egy irányba terelgetik karakterünk képességeit, de a mozgástér hatalmas. Ha taktikai tisztnek szegődünk, akkor a harci képességekre fogunk igazán rágyúrni a földön és az űrben. A mérnököt választva hajónk képességeit tudjuk igencsak feltuningolni, a földön pedig különféle szerkezetek lesznek a segítségünkre, mint pajzsgenerátorok, phaser tornyok vagy akár aknamezők. A tudományos tisztek az ellen gyenge pontjait tudják felkutatni és kihasználni, gyengíteni, lassítani, szabotálni az ellenfeleket, hajónkon kívül pedig gyógyítani és különféle trükkökkel segíteni is tudják a csapatot, ez az igazi támogató vonal. Fejlődésünk során nő a legénységünk is, mindhárom fajtából vehetünk fel tiszteket a hajónkra, akik ugyanúgy fejlődnek mellettünk, és elő is léptethetjük őket. Ezek a tisztek velünk tartanak a szárazföldi küldetéseink során, de a hajónk hídján is jó hasznukat vesszük, ugyanis különféle speciális képességeket adnak az arzenálunkhoz. Skillekből nem is lesz hiány, ugyanis rengeteg van. Szintlépésnél ugyanúgy költhetünk saját képzettségeinkre és legénységünk képzésre is, ami nagyban hozzájárul majd küldetéseink sikeréhez. De ha nem tetszik, a felvett tisztjeinket akár le is cserélhetjük, ha az új tiszt képességei jobban kiegészítik harci stílusunkat.

Star Trek Online

És ha már a harci stílusoknál járunk, a hajók változatosságát is meg kell említeni. Mint a fejlődési vonalaknál, itt is három típusú hajót vezethetünk. A Fleet Escort kategória a taktikai tiszteknek fog tetszeni, ugyanis hatalmas fegyverarzenállal, támadó képességek garmadájával rendelkezik, és bár kisebb a többi hajóosztálynál, viszont sokkal mozgékonyabb, így könnyebben tudunk manőverezni az ellenségek hajók között. Ide tartozik például a Deep Space 9 sorozatból ismert Defiant. A Cruiser kategória a mérnökök képességeit egészíti ki a legjobban. Ezek a hatalmas monstrumok szinte elpusztíthatatlan burkolattal, rengeteg energiával és jóval nagyobb legénységgel rendelkeznek, mint a többiek, de ezért sokkal lassabbak és nehezebben manőverezhetőek, viszont tanknak optimálisak. Ilyen hajó a Next Generationből ismert Enterprise-D. A harmadik kategória a Science Vessel. Ezek a hajók bár harcban ügyetlenebbek és sérülékenyebbek társaiknál, sokkal több speciális képességgel rendelkeznek, amelyekkel a tudományos tisztek szabotálhatják, lassíthatják vagy meg is béníthatják az ellenfeleket, ezen felül ennek a hajóosztálynak vannak a legdurvább pajzsai. Ide tartozik például az Intrepid osztályú USS Voyager. Ha új rangra lépünk (kb. minden tizedik szint után), akkor választhatunk egy nagyobb osztályú hajót a meglévőnél, de típusban nincs megkötés, mindhárom fajtából kedvünkre válogathatunk, és ha van elég érdem-pontunk, akár vásárolhatunk is új hajókat; de egyszerre csak egyet vezethetünk, az állomásokon tudunk váltani a meglévő hajóink közül, így mindig a célnak megfelelő felszereléssel indulhatunk csatába.

Az STO a testreszabhatóságban is élen jár, ugyanis szinte mindent a saját ízlésünkhöz igazíthatunk. A kapitányunk kinézetét az utolsó szarkalábig mi állíthatjuk be, de a saját és legénységünk egyenruháját is kedvünkre szabhatjuk. Ha ez nem lenne elég, akkor amolyan "Pimp my Spaceship" jelleggel a hajóinkat is teljesen átalakíthatjuk és átfesthetjük. Minden apró darabot, a csészealjat, a pilonokat, a hajtómű-gondolákat, a hajótestet, és ezen kívül még többféle festési mintából és egyéb cicomából válogathatunk, ami garantálja, hogy a miénk lesz a legdurvábban kinéző csatahajó a galaxisban. A felszerelés változatosságára sem lehet panasz. A kapitányunk fejlődési irányától függően különféle kiteket aggathatunk magunkra, amelyek speciális képességeket adnak, de a ruhák, pajzsok, fegyverek és egyéb kiegészítők választéka is hatalmas. De nem csak a karakterünket, hanem hajónkat is fejleszthetjük, új hajtóművet, fegyvereket, deflektort, pajzsot és különféle konzolokat és kiegészítőket pakolhatunk hajóinkra, amelyekkel igencsak ütőképes gépet varázsolhatunk még a legbénább hajókból is. A felszereléseket megvehetjük boltban, kaphatunk küldetésekért, lőhetünk ellenségekből, de esetenként az árverési csarnokban is találhatunk valami jó cuccot, a választék hatalmas. De ha ez nem lenne elég, kitartó kutatással, felfedezéssel és gyűjtögetéssel akár csináltathatunk is magunknak különféle dolgokat, amolyan craftolás jelleggel.

Star Trek Online

Nem létezhet MMO közösség nélkül, a STO pedig ezen a fronton is erősít. Természetesen nem kell egyedül kalandoznunk vagy küldetéseket teljesítenünk, ugyanis összeállhatunk másokkal csapatba, úgy mindjárt szórakoztatóbb és érdekesebb a harc. Ezen kívül beállhatunk a sok flotta (klán) egyikébe is, így egymást segítve gyorsabban fejlődhetünk. Persze nem csak barátkozni lehet a játékban: a rengeteg PvP arénának hála, egymással is harcolhatnak a játékosok. PvP-ből is többféle létezik a sima harcon kívül. Az űrben például van olyan pálya, ahol a cél az ellenőrzőpontok megszerzése és bizonyos ideig megtartása, az ellen bázisának lerombolása vagy CTF jelleggel tárgyak megszerzése. A szárazföldi PvP harcoknál hasonló a változatosság. Igazán PvP-ben mutatja meg a játék a foga fehérjét, ugyanis a különféle képességeket itt lehet a legjobban kamatoztatni, a taktikai tisztek támadnak, miközben a mérnökök támogató szerkentyűket építenek, a tudományos tisztek pedig gyógyítanak és szabotálnak. Megfelelő összjátékkal hatalmas élmény az egymás elleni harc. A felügyelet is szépen működik, a GM-ek képességeikhez mérten rendet tartanak és készségesen segítenek, válaszolnak az esetleges kérdésekre, de a játékosok is általában rendet tartanak maguk között. A spam persze itt is kezd egy kicsit elharapózni, de a tiltólistánk időszakos bővítésével ez is kivédhető.

Most ejtsünk néhány szót arról, ami a felszín alatt lakozik. A grafikára igazán nem lehet panasz, dicséret illeti a Crypticet, amiért ilyen szépre és részletesre megcsinálták a játékot. A karakterek, helyszínek és hajók kidolgozottsága nagyon jó, az animációk is a helyükön vannak. Bár a dizájn szerintem kicsit túlzottan az új Star Trek filmre hajaz, jobban szerettem volna néhány klasszikus elemet is viszont látni, viszont ami van, az nagyon szépre sikerült. Az irányítással is minden rendben van, bár igencsak szokni kell, főleg a hajók kormányzását, de egy kis gyakorlással könnyedén megszokható. Aki játszott már MMO-val, annak nem igazán fog gondot okozni. A HUD áttekinthető, jól kivehető minden, de ha nem így lenne, akkor teljesen át is rendezhetjük a felületet, növelhetünk vagy csökkenthetünk a méreteken, nagyon profi. A szerverek rendelkezésre állására és sebességére sem lehet panasz, már a béta alatt is kifogástalanul működtek. Bár a kiadáskor sok ezer Trekker rohanta meg szervereket, ami miatt le is halt egy kicsit a játék, de gyorsan pótolták a lóerőt a srácot, így már minden teljesen oké. Még eléggé új a játék, így bugokra bőven lehet számítani, de a felszámolásuk folyamatos, a patchek ömlenek, és akár mi is kivehetjük a részünket a melóból a bugjelentő eszköz használatával. A játékot természetesen folyamatosan fejlesztik is, sorra jönnek ki a kisebb-nagyobb kiegészítések, új funkciók, képességek, küldetések és játékmódok ami igencsak kiszélesíti a játékteret, unatkozni nem fogunk, az tuti.

Star Trek Online

Összefoglalásként azt kell, hogy mondjam, pozitívan csalódtam az STO-ban. Nem hittem volna – főleg a béta után –, hogy a kiadásra ilyen jól összeszedik a játékot, és még a Star Trek franchise-ban is lehet ennyi újat mutatni. Nem vagyok egy nagy MMO játékos, de ez a játék nagyon meghozta a kedvemet hozzá. Szép, részletes, a történet igen jó, és rengeteg mindent lehet csinálni, sok irányba fejlődni, hajók tömkelegét vezetni stb. A Star Trek Online az Űrszekerek széria valóban méltó játékbeli folytatása. Találkozunk a csatában! Heghlu'meH QaQ jajvam!

Star Trek OnlineStar Trek OnlineStar Trek OnlineStar Trek OnlineStar Trek OnlineStar Trek OnlineStar Trek OnlineStar Trek OnlineStar Trek OnlineStar Trek OnlineStar Trek OnlineStar Trek OnlineStar Trek OnlineStar Trek OnlineStar Trek OnlineStar Trek Online

értékelés

Star Trek Online

Star Trek Online
Pozitívumok
  • Rengeteg lehetőség
  • Nagyfokú testreszabhatóság
  • Remek küldetések és történet
Negatívumok
  • Kissé bugos
  • Nehézkes tájékozódás
8,0
grafika 9
hangok 8
játszhatóság 8
hangulat 9
Star Trek Online
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Star Trek Online

hozzászólások (9)

EnforcerHUN
EnforcerHUN 2010.02.28. 04:27
ha már warcraft én a wow-ot útálom de a 3 tetszett...
... és Star Trek hát a filmek jobban tetszettek, de majd ha sikerül még egy kis pénzt félretenni a márciusi özön után akkor esetleg meglesz véve:-D
Playbahnosh
Playbahnosh 2010.02.28. 16:44
Nekem Warcraftból a második részig tetszett a dolog, a három és a WoW már nem.

Egyébként nekem egy kicsit nehéz volt cikket írni az STO-ról, mert nem vagyok egy nagy MMO-s, összesen 3 MMO-hoz volt szerencsém eddig (AO, L2 és RFO) viszont bazi nagy Trekker vagyok ezért viszonylag könnyű volt belemélyedni. Kicsit furcsa volt eleinte, de hamar megtetszett. Már a zárt bétánál bekapcsolódtam, amikor még nem öntötte el a szervereket a sok "egyszeri gémer", és leginkább teszterek és más újságírók voltak fent, sokkal családiasabb volt a hangulat és jobb volt a légkör. Nyitás után sok minden megváltozott, de azért nem rossz. Én mondjuk nem szeretem a nagy tömegeket, de megtanultam szeretni az STO-t más jó dolalai miatt :)
Berci1
Berci1 2010.02.28. 23:23
Én akkor is a SW Kotor Online-t várom:D Meg meglesném a Dragon Ball online-t is.
gaborh
gaborh 2010.10.10. 13:24
Sziasztok!


Van egy pár Star Trek Online karakterem kezdő szintem, amivel ingyen játszhattok. Csak az a kérésem, hogy a fleet bankba dobjátok be, azokat a cuccokat már nem kell és a nem felhasznált energy crediteket, no meg egy halom begyüjtott sample is jól jönne.. Így majd meg tudom venni a túlértékelt fegyvereket az exchangen a saját karakteremnek.
Csak aktív játékosok jelentkezznek, mert 30 napig ingyenes. De meg tudom hosszabítani az előfizetést.
Üdv,
G.
LupusAdmiral
LupusAdmiral 2011.03.30. 15:53
http://startrekonline.hgfleet.hu/

Magyar Star Trek Online Közösség és Hivatalos Magyar STO Flotta !
ajánlott olvasnivaló