25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Iomega iConnect Wireless Data Station

Merevlemez helyett USB portokkal érkezik a hálózati adattároló.

Írta: Dino 5 hozzászólás

Két NAS (Network Attached Storage, azaz hálózati adattároló eszköz) járt nálunk az elmúlt időszakban az Iomegától, a Home Media Network Hard Drive és a két winchesterével akár RAID-es megoldást is lehetővé tevő StorCenter ix2-200. Ezek közös tulajdonsága volt, hogy mindkettőben merevlemezen tárolódtak az adatok. A cég legújabb eszköze szintén hálózati funkciókat tölt be, köztük adattárolást is, azonban nincsen beépített háttértárolója, arról már a felhasználónak magának kell gondoskodnia.

Az Iomega iConnect egy 16*13*2,5 centi méretű, fekete, ívesen kialakított műanyag doboz, rajta összesen négy USB csatlakozóval (három az egyik, egy a másik oldalán), egy gigabites Ethernet porttal, a tápegység csatlakozójával és egy Kensington biztonsági zár foglalattal. Üzembe helyezése igazán nem bonyolult: rá kell kötnünk egy tetszőleges USB-s adattárolót (például pendrive-ot vagy USB-s winchestert, de lehet akár egy memóriakártya-olvasó is), majd a LAN-ra és az áramra kapcsolva el is indíthatjuk a készüléket. Innentől kezdve ugyanúgy funkcionál, mint a bevezetőben már említett NAS-ok, tehát otthoni hálózatunkon keresztül férhetünk hozzá a rajta tárolt adatokhoz, megfelelő beállítás után akár az interneten bárhonnan beléphetünk az admin felületére, és letölthetünk róla file-okat. Egyúttal ez is üzemel torrent kliensként, ha éppen Trent Reznor valami újabb ingyenessé tett anyagát szeretnénk lerántani anélkül, hogy a számítógépet bekapcsolva hagyjuk hozzá. Plusz a korábban bemutatott NAS-okhoz hasonlóan használható nyomtatószerverként is, értelemszerűen USB-s nyomtatókkal.

Extra funkciója még az Iomega iConnectnek, hogy akár hálózati kábel nélkül is képes üzemelni, wifin keresztül. Ehhez persze először vezetékes hálózatot használva be kell állítanunk pár paramétert, de utána kihúzhatjuk az UTP kábelt, és akár be is rakhatjuk egy szekrény mélyére, hogy ne legyen útban. Ez a lehetőség is pár kattintással konfigurálható, ki kell választanunk a hálózatot, megadni a hozzá tartozó titkosítási módot és jelszót, és már megy is minden.

A merevlemez nélküli megoldás tekinthető egyben pozitív és negatív tulajdonságnak is, mindez attól függ, kinek mi a célja az eszközzel. Ha úgyis van már USB-s merevlemezünk, és nincs szükségünk RAID tükrözésre, akkor talán ez jelenleg a legolcsóbb megoldás, ha hálózati adattárolóra van szükségünk, hiszen meglévő eszközeinket köthetjük rá. Persze megvan az a hátulütője, hogy négy eszközt rákötve már elég sok helyet foglal, és szép nagy kábelrengeteg alakulhat ki körülötte, de ha például nem használunk róla nyomtatót, a wifis funkciónak hála bárhova elrakhatjuk, ahol nincs szem előtt. Plusz még annyi korlátozást kapunk vele, hogy torrent egyszerre egy szálon tölthető le, de ebből nem éreztem semmi hátrányt a teszt során. Szintén kisebb macera, hogy mivel saját adattároló hiányában nincs dedikált terület a médiatartalom tárolására, a letöltött zenék, videók nem jelennek meg automatikusan a médiaszerveren, újra kell kerestetni vele néha a file-okat.

A funkciókról úgy gondolom, jóval többet nem érdemes már írni, a korábbi két cikkben részletesen bemutattam, mire képes egy ilyen eszköz, azokat szinte mind biztosítja az iConnect is. Adattárolás, DLNA-kompatibilis médiaszerver, adatmentés – ezek mind alapfunkciói ennek is. Backup célokra a Retrospect Express és Retrospect Express HD programokat tölthetjük le hozzá (az előbbit Win/Mac, utóbbit Windows verzióban, a licencet a dobozban kapjuk). Emellett a Trend Micro Internet Security 1 éves előfizetése is jár mellé, valamint 2 GB ingyenes MozyHome Online Backup tárterület, a távoli elérés használatához pedig egy évig ingyenes TZO dinamikus DNS szolgáltatás.

Az Iomega iConnect praktikus megoldás azoknak, akik olcsó hálózati adattároló megoldást keresnek, feltéve, hogy már van valamilyen USB-s külső winchesterük, vagy nagykapacitású pendrive-juk. Funkciók terén nem nagyon marad el a kisebb NAS-októl, a teszt során pedig kényelmes és egyszerű használhatóságról tett tanúbizonyságot. Bruttó 23-25 ezer forint körül kapható, termékregisztrációval 3 év garanciát biztosít a gyártó.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Iomega iConnect Wireless Data Station
  • Iomega iConnect Wireless Data Station
  • Iomega iConnect Wireless Data Station
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

keruu
keruu [102]
pfff...

Az komoly!
Gondolom milyen ideg lehettél... én is az lettem volna!
DühösTigris
DühösTigris [244]
Igen...hozzácsaptam még néhány ezrest és vettem egy "normál" winyót!Nem lettem volna bepöccenve,ha csak kérdés nélkül lekaptam volna a polcról,mert akkor nyilvánvalóan az az én hibám lett volna.Viszont direkt megkérdeztem az eladót(külső winyók terén semmi tapasztalatom)... Ezért .aszta a csőröm a dolog.Nem szeretem ha totál hülyének néznek(ha az vagyok,ha nem).;) Először nem akartak velem foglalkozni mert,hogy lejárt a három nap,de látták,hogy ez a pali egy kicsit khm....mondjuk úgy, "zaklatott",így jobbnak látták,ha együtt éreznek velem.:) Azt láttad volna,amikor a havernál "bíbelődtünk".:) A két PC zseni....:) Mint a tünetmentes alkoholista a borozó előtt...:) Nézegettük,fülünkhöz szorítottuk,hogy berreg e.. Mi lehet a baj,hiszen a ventilátor forog.Lehet,hogy nem kap elég feszültséget,stb?... Aztán rájöttünk,hogy a jó megoldás mindig a legegyszerűbb megoldás... Jött a csavarhúzó effekt.:) Akkor láttuk(mint a csimpánzok),hogy basszus,ez üres...:) Egy ide csatlakozó 'oszt annyíííí.. Na innen már egyenes volt az út vissza Médiába,mindössze azon agyaltunk,hogy vigyem e a csavarhúzót is magammal,vagy elég leszek úgy naturál.:) Így néhány hét elteltével már azon tanakodtunk a haverral,hogy mekkora balfékek vagyunk,mert ha esetleg magammal vittem volna a csavarhúzót,akkor lehet,hogy kicserélték volna egy plazmatévére.:)Az tuti,hogy a Médiában nem vásárolok többet,még akkor sem,ha égető szükségem van valamire...
morcosharcos1
morcosharcos1 [9]
:D:D:D::D:D
és visszavették vagy levásároltad az árát?
DühösTigris
DühösTigris [244]
Olvastam a cikket(ami egyébként nagyon jól bemutatja az eszközt)és az jutott eszembe,ami néhány héttel ezelőtt történt velem.Beszaladtam a Médiába,mert elromlott a második winyóm.... Gondoltam veszek egy másikat.Kérdezem az eladó srácot.... Lennél olyan szíves és kínálnál nekem valamit(nem vajas-kenyérre gondolok)?Persze...itt van az alsó polcon egy külső winyó,1-tb-os... Mondom ez tuti.... Hazavittem,bedugtam(usb) és semmi... Ez így nem korrekt,gondoltam és átvittem a katonatársamhoz,hogy leteszteljük.Semmi.... Most fogtok röhögni(mi azt tettük) eladtak nekem egy dobozt,14 pénzért...;) Mikor ez kiderült,újra elmentem a médiába,de már nem kérdeztem semmit....;)
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (5 db)