25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Iomega StorCenter ix2-200

Egy két merevlemezt tartalmazó NAS járt nálunk.

Írta: Dino 2 hozzászólás

A tavaly év végén tesztelt Iomega Home Media Network Hard Drive után egy újabb hálózati adattároló eszköz (NAS, Network Attached Storage) állomásozott szerkesztőségünkben az Iomegától. Hosszas nyúzás után most megosztjuk róla tapasztalatainkat.

Már az előző hálózati médiatár tesztelésénél megállapítottam, hogy az otthoni hálózatok egyre szélesebb körű terjedésével párhuzamosan mind nagyobb létjogosultsága van ezen megoldásoknak. Hiszen sokszor igen hasznos lehet, ha nem egy adott számítógépen, hanem a saját hálózatra csatlakozó külön eszközön tároljuk adatainkat. Ilyenkor ugyanis nem kell bekapcsolva lennie például az asztali gépnek, ha egy dokumentumot vagy más file-t például notebookunkról szeretnénk elérni, esetleg játékkonzolunkon szeretnénk lejátszani egy filmet, és nem kell pendrive-on vagy memóriakártyán sem hordozgatni a két berendezés között az adatokat.

A tesztre érkezett StorCenter ix2-200-ban két darab 1 TB-os Seagate Barracuda LP SATA winchester lapult, melyekben 5900 fordulattal pörgő lemezek vannak. (De kapható 2*500 GB és 2*2 TB-os változat is.) Az LP a Low Power, azaz alacsony fogyasztású típus megjelölése, de feltételezhetően egyúttal azért is ezt választották a NAS-ba, mert kevésbé melegszik, mintha egy 7200 rpm-es verziót szereltek volna bele, ugyanakkor viszont gyorsabb, mint egy egyszerű 5400-as modell. A winchesterek szükség esetén könnyen cserélhetők, két-két csavar rögzíti az azokat rejtő kis fiókokat. Külsejét tekintve amúgy egy elegáns dobozt kapunk, fekete, szálcsiszolt alumínium borítással, elején pár LED-del.

Az üzembe helyezés pillanatok kérdése, a NAS a tápegységének bekötése és az Ethernet hálózatra kapcsolás után azonnal üzemképessé vált (10/100 Mbit mellett gigabites sebességet is támogat, ha gyors hálózatunk van otthon). Windows XP esetén egy szoftver telepítése szükséges, ez detektálja az ix2-200-at, és egy kattintással hozzáférhetünk a HTML alapú adminisztrációs felületéhez. Egyúttal ez jeleníti meg alaphelyzetben két új meghajtó-betűjelként az adattároló winchesterét (különválasztva az adatokat és a backup területet). Vistán a Hálózaton belül minden egyéb tennivaló nélkül vált elérhetővé a NAS. A két merevlemezt használhatjuk normál módban, azaz teljes kapacitásukat kihasználva (a tesztkészülék esetében tehát 2 TB-ként), vagy RAID 1 módban, adattükrözéssel nagyobb adatbiztonságot kapva, hiszen az egyik winchester elromlása esetén a másikon még megmaradnak file-jaink. Személy szerint az utóbbi megoldás látszott praktikusabbnak (ez is egyébként az alapbeállítás), 1 TB bőven elegendőnek tűnik rengeteg fotó, dokumentum, zene vagy film tárolására, és egyfajta nyugalmat ad, hogy duplázva tárolódik minden.

Az ix2-200 is teljes értékű DLNA médiaszerverként funkcionál, PlayStation 3-ról is pikk-pakk hozzáférhetünk minden rajta lévő médiafile-hoz. De ezen túllépve az is nagyon praktikusnak bizonyult, hogy egy dinamikus DNS szolgáltatásnál való regisztrációt és a jelszavas hozzáférés beállítását követően egyedi aldomain (pl. valasztottnev.myiomega.com) alatt a világon bárhonnan hozzáférhetünk adattárolónk tartalmához, valamint az összes adminisztrációs beállításához. (A DNS szolgáltatást egy évig ingyenesen kapjuk, utána egy minimális összeget kell fizetnünk érte évente.) Ha a routerünk támogatja az UPnP protokollt, mindez semmi extra beállítást nem igényel, automatikusan konfigurálásra kerül minden. Távoli eléréskor böngészőnkön keresztül láthatjuk a merevlemez tartalmát, és így egy kicsit macerás, ha több file-t szeretnénk le- vagy feltölteni, de ha erre van szükség, beállíthatjuk az FTP hozzáférést.

A StorCenter ix2-200 funkciói között is megtalálhatjuk a torrent klienst. Az adminisztrációs felületen megadjuk a torrent file-t, a NAS pedig utána a háttérben töltögeti az adatokat, akár sebességkorlátozás mellett, hogy ne zavarja közben jelentősen egyéb nethasználatunkat. Természetesen adatarchiválásra is kitűnően használható, a hozzá kapott EMC Retrospect Express programban állíthatjuk be PC-nken, hogy mikor, mely adatainkról készüljön másolat a NAS-ra. Három USB csatlakozót is találunk rajta (egyet elöl, kettőt hátul), ezekre például pendrive-ot, hordozható winchestert vagy nyomtatót köthetünk. Az előbbiek a tárkapacitást bővíthetik szükség esetén, vagy például pendrive-unkról is készíthetünk biztonsági másolatot az ix2-200 winchestereire. Erre a célra egy dedikált gombot is találunk elöl: a pendrive csatlakoztatása után azt megnyomva megindul az adatmásolás. USB-s printerhez pedig nyomtatószerverként funkcionál a berendezés, hogy hálózatunk bármelyik gépéről nyomtathassunk. Nem próbáltuk ugyan ki, de olyan lehetőségekről is írt a termék adatlapja, hogy a hálózatra kapcsolt akár 7 db Axis biztonsági kameráról PC nélkül tudja folyamatosan rögzíteni a képet, ha pedig szünetmentes táppal kötjük össze, áramkimaradás esetén magától is képes lekapcsolni az eszköz. Végül megemlíteném, hogy egy esetben még e-mailt is kaptam az ix2-től, melyben jelezte, hogy rendellenes leállás történt (na igen, lecsapott előtte a biztosíték).

A tesztidőszak lejártával fájó szívvel adtam vissza ezt a NAS-t, nagyon megszoktam ugyanis, hogy a rajta tárolt adatokhoz PC-men, notebookomon és a PS3-on is hozzáférhettem, de még akkor is letölthettem róla adatot, ha történetesen távol voltam otthonról. Az Iomega StorCenter ix2-200 három év garanciával került a boltokba (termékregisztráció szükséges), az 1 TB-os (2*500 GB) változat bruttó 65000 forint körüli összegbe kerül, a 2 TB-os 85 ezer, a 4 TB-os pedig 150 ezer forint környékén kapható.


(A játékokra rendszeresített PC Dome Top díj mellé a hardver rovatban bevezetjük mostantól a PC Dome Cool díjat is. Ezen megjelölést azon termékek kapják ezentúl, amelyek a tesztelés során nagyon megtetszettek, praktikus és jól használható eszközöknek bizonyultak.)

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Iomega StorCenter ix2-200
  • Iomega StorCenter ix2-200
  • Iomega StorCenter ix2-200
  • Iomega StorCenter ix2-200
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

LordMatteo
LordMatteo [29254]
Amíg nem olvastam el az apróbetűs részt, LOOL-t olvastam a felirat helyére.:-D
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (2 db)