Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

The Fight (PS3 Move)

Középszerű verekedős játék érkezett a PlayStation Move-hoz.

2010.12.01. 09:00 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

A verekedős játékok műfaja szinte egyidős a számítógépes és konzolos játékprogramokkal. Annak idején, a "hőskorban" ezekben az automatákban tűnt el a legtöbb zseton, amint a kitartó rajongók megpróbáltak mind több speciális mozdulatot kicsalni kedvenc karakterükből az x plusz egyedik menet során. Az elmúlt másfél–két évtizedben nem sok lényegi változás történt a stílusban: szereplők jöttek és mentek, a mozdulatok és a harcmodorok palettája színesedett vagy éppen fakult, illetve a kezdeti kétdimenziós mozgástér mára természetszerűleg háromdimenzióssá bővült.

The Fight (PS3 Move)

A mozgásérzékelő játékvezérlés általános elterjedése végre új perspektívát nyitott a bunyós programok előtt is. A Sony ilyen rendszere, a szeptemberben debütált Move első körben főleg sport- és partyjátékokkal nyitott a nagyközönség felé, hogy aztán – a legnagyobb konkurens Microsoft nagyon hasonló termékével szinte egy időben – jó két hónappal később megjelenhessen rá az első verekedős cím, a The Fight személyében. Az alkotás a svéd Coldwood Interactive nevéhez fűződik, akik eddig leginkább a "futottak még" kategóriába sorolható sí- és snowboard programjairól lehettek ismerős a nagyközönség számára.

A játék csupán kikövetkeztethető története szerint névtelen harcosunk szeretné átvenni az alvilági illegális bunyó nem létező bajnoki övét. A győzelemhez vezető út persze igen hosszú, és nem kevésbé göröngyös, amin botladozva összesen több mint száz hozzánk hasonlóan szépreményű ellenfél péppé verésével kell eljutnunk az áhított célig. Ehhez nem kisebb segítséget kapunk, mint Senor Machete, vagyis a kiváló Danny Trejo, aki mentorunk lesz küzdelmeink során.

Karakterünket nagyjából a szerepjátékokból már ismert módon alkothatjuk meg. Ezt követően az oktató fejezetben elsajátíthatjuk az alap mozdulatokat, mint például védekezés, horog és egyenes ütés. Később a játékban leginkább ezekre alapozhatjuk sikerünket, lévén ezek kivitelezhetősége a legegyszerűbb. Ahogy haladunk egyre feljebb, mind több speciális mozdulat – könyöklés, visszacsapás stb. – válik elérhetővé, melyek végrehajthatósága azonban rendszerint sajnos igen nagy nehézségekbe ütközik, leginkább az azokat felismerni csak a legritkábban hajlandó mozgásérzékelő rendszer miatt. A komolyabb mozdulatokon kívül virtuális bankszámlánk gyarapodásával is jutalmaz minket a játék. A meccsek között a legtöbb időt az edzőteremben fogjuk tölteni, ahol fejleszthetjük erőnlétünket és fizikai állóképességünket, vagyis felkészülhetünk a mind keményebb küzdelmekre.

The Fight (PS3 Move)

A sajnos nem túl megbízható irányításra két lehetőség adódik: választhatunk, hogy két PlayStation Move vagy egy Move plusz egy SIXAXIS irányító segítségével verekedjük-e végig magunkat ellenfeleink hadán. Mivel a PS Eye kamera csak az előbbit "látja", és az a játékban kvázi az öklünkként funkcionál, a második lehetőség választásakor gyakorlatilag összesen egy kézzel harcolhatjuk végig a fárasztó, és két ököllel is kimerítő meneteket. A rendszer felismeri a fejünk helyzetét is, már amennyiben a háttér nem túl sötét, avagy világos számára. Ennek segítségével könnyebben elhajolhatunk az ütések elől, vagy akár le is fejelhetjük ellenfelünket – ha egyáltalán működik ez az opció. Az optika nélküle is sokszor "elveszít" minket a játék során, és ilyenkor rendszerint egy rövid újrakalibrálás következik – akár menet közben is –, ami szintén nem a pozitívumok sorát bővíti.

A bunyók helyszínei általában parkolók, alagsorok, sikátorok, és egyéb félreeső város-, illetve épületrészek. Minden szürke, rosszul megvilágított és általában nagyon nyomasztó, és habár a legújabb technológiai trendnek megfelelően egy arra alkalmas készüléken valódi 3D-ben pompázik a játék, senki nem fog szájtátva a levegő után kapkodni a vizuális csoda feldolgozhatatlanságának súlya alatt. A zene és a hanghatások szintén a fentieket erősítik, és a soundtrack leginkább a kemény afroamerikai gengszter-rap tárházából lett összeválogatva. Ezzel egyébként semmi baj nincs, egy ilyen játékhoz kétség nélkül ez illik a legjobban.

A programban a hosszú egyjátékos küldetés mellett helyet kapott a multiplayer rész is. Ebben egyszerre két játékos püfölheti egymást, vagy csak nézelődhet kedvére a különböző online viadalokon, esetleg fogadhat is – persze szigorúan az összeszedett virtuális vagyona fejében – a győztesre, akár csak a valóságban.

The Fight (PS3 Move)

A The Fight egy gyenge lábakon álló történetre épített, nehézkesen irányítható játék, pedig sokkal több is lehetett volna egy kicsit nagyobb odafigyeléssel. Sajnos érezhető, hogy "minden áron" piacra akarta dobni a Sony a konkurenciával egy időben. Ha csiszoltak volna még egy picit rajta, sokkal nagyobbat is üthetett volna a Move debütáló verekedős címe, ami így viszont a legnagyobb jóindulattal is csupán a középszerű játékok sorát bővíti. Talán majd legközelebb. ■

értékelés

The Fight (PS3)

The Fight (PS3)
Pozitívumok
  • Hasonlít az igazi bunyóra
  • Danny Trejo viccesebb, mint valaha
  • Hangulatos zenebona
Negatívumok
  • Gyenge irányítás
  • Instabil mozgásérzékelés
  • Hamar unalmassá válik
  • Nyomasztó hangulat
  • Nem kidolgozott történet
  • Rosszul optimalizált vezérlés
Minimális rendszerigény: PlayStation Move+PS Eye, 1,5 GB HDD
5,5
grafika 6
hangok 7
játszhatóság 5
hangulat 5

A The Fight kizárólag PlayStation 3 konzolra jelent meg, használatához szükség van legalább egy PlayStation Move kontrollerre.

The Fight (PS3 Move)The Fight (PS3 Move)The Fight (PS3 Move)The Fight (PS3 Move)The Fight (PS3 Move)The Fight (PS3 Move)

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló