25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

LittleBigPlanet 2 (PS3)

Megérkezett a PS3 legjobb platformjátékának folytatása.

Írta: Barnabás 2 hozzászólás

A LittleBigPlanet első része 2008-ban az akkor még elég szűk kínálatú PlayStation 3 exkluzív alkotások sorát gyarapította. Sőt, a Media Molecule mesevilágban játszódó platformjátéka sokkal több volt, mint azt első ránézésre az ember gondolná. Egy zseniális világot megjelenítő, logikai és ugrálós elemeket megtestesítő alkotást kaptunk, amely a több millió saját pályát eredményező szerkesztőrész révén teljesedett ki igazán. A siker predesztinálta a második részt, amely jó két év várakozás után meg is érkezett.

LittleBigPlanet 2 (PS3)

A második részben is Sackboyt, az agilis zsákfigurát irányítjuk, és a gyermekmesék egyszerűségét tükröző történetben fő feladatunk a gonosz Negativitron elpusztítása lesz. Természetesen segítőtársakat is kapunk a harcban, így a papírmasé Larry Da Vinci és kompániája hasznos társakként kalauzolnak minket végig a sztori mód 30 pályáján. A történet nincs túlbonyolítva, igazából csak keretet szolgáltat az egymásba fűzött küldetéseknek. Több különböző terepen fogunk ugrándozni, amelyeket remekül kidolgoztak. Rendkívül színes, változatos pályákat kapunk, a sima gyűjtögetős ugrálás mellett sokszor egyszerű logikai elemekkel megfűszerezve. A sztori mód második felében vannak például kis Sackbotok terelgetésével foglalkozó küldetések, sőt még balról jobbra scrollozó shoot 'em up szintek is. Utóbbit a controlinator nevű szerkezet teszi lehetővé, amellyel különböző tárgyak felett vehetjük át az irányítást (lesz köztük hernyó, plüssnyúl és kutya is). Szerepet játszik a történetben a grappling hook is, amellyel tárgyakat megcsáklyázva lendülhetünk át nagyobb szakadékokon, a grabinatorrel nehéz tárgyakat kaphatunk fel és dobálhatunk, a creatinator fejfedőből pedig mindig az aktuális küldetéshez adott tárgyakat (ez lehet vízsugár is) lőhetünk ki. A küldetéssorozatok végén főellenfeleket kell legyőznünk, amelyek szintén ötletesen kidolgozottak. A sajnos kissé rövidre sikerült (ám néhol elég komoly kihívást támasztó) sztori módot is áthatja a kreativitás, de a LittleBigPlanet igazi ereje a multiplayer adottságokban és a pályaszerkesztésben teljesedik ki.

A multiplayerre külön típus, a versus pályák vonatkoznak, amelyekre csak pár példa az autóverseny, a rakétás lövöldözés, a kosárlabda, a biliárd és más sportjátékok. Hihetetlen változatosságot találunk a LittleBigPlanet ezen aspektusában is. A kooperatív módot is jól megoldották: bármely pályának nekifuthatunk ismerősünkkel, vagy akárkivel a világhálóról. Sőt, sok küldetésben előfordulnak olyan gyűjtögetnivalókat tartalmazó termek, amelyeket csak több játékos együttműködésével lehet megnyitni. A kooperatív mód kisebb hibájaként ugyan meg kell említeni, hogy a néha problémás kameranézetek miatt könnyen elakadhat, lemaradhat valamelyik játékos, ezzel kisebb-nagyobb frusztrációt okozva. A sztori mód pályáin is versenyezhetünk a többi játékossal: nem kis eredmény az összes gyűjtögetnivalót összeszedni az adott pályán és maximális ponttal virítani a hosszú lista tetején.

LittleBigPlanet 2 (PS3)

A LittleBigPlanet szavatosságát legjobban meghosszabbító és a továbbélését megkoronázó eleme azonban mindenképpen a kidolgozott pályaszerkesztő rész. Stephen Fry angol humorista narrátori szövegével elmagyarázott tutorialokkal ellátott, hihetetlenül részletes szerkesztőprogramot kapunk, az építkezésnél tényleg csak a képzelőerőnk szabhat határt. Több logikai elemet, Sackbotokat tartalmazó, bonyolult pályát éppúgy össze lehet rakni, mint egy lövöldözős küldetést, vagy akár egy multiplayerre megalkotott versenyzős pályát. Sőt, filmeket is készíthetünk a kamerák részletes beállításával, így egy gyönyörű átvezető moziként komponált alkotással is lenyűgözhetjük a LittleBigPlanet társadalmat. Aki szeret molyolni, kellő kitartással és kreativitással tényleg zseniálisakat tud alkotni, amelyet az egyszerűbbé tett zeneszerkesztő rész is megkönnyít. Aki pedig csak játszani akar, nos, annak csak bele kell túrnia a több millió, mások által elkészített küldetésbe. Szerencsére minősítve vannak az alkotások, a sok más játékos és főleg a fejlesztők által javasolt pályákban valószínűleg nem fogunk csalódni.

Karakterünk öltöztetése és a különböző gesztikulációk (kicsattanó mosoly vagy éppen szomorú arc) továbbra is megmaradtak a játékban, bár én nem használtam sokat ezeket a lehetőségeket. Mindenesetre aki szereti öltöztetni a karakterét, különböző matricákkal, ruhákkal változtathatja meg Sackboy kinézetét. A küldetések közötti bázisul szolgáló űrhajónk is dekorálható, így összességében elmondható, hogy a LittleBigPlanet világának szinte minden porcikája az ízlésünknek megfelelően alakítható.

LittleBigPlanet 2 (PS3)

A technikai jellemzőkre rátérve a játék grafikáját csak dicséret illeti. Gyönyörűen kidolgozott, tű éles és mesébe illően színes textúrák, pályaelemek díszítik a játékteret. Az effektek is szépek: tűz, elektromosság és robbanások kényeztetik a szemet. Igaz, nem teljesen három dimenziós a LittleBigPlanet világa, inkább az első résszel megegyezően egy 2,5D megvalósítást kapunk, az előtérbe illetve háttérbe való ugrás lehetőségével. A grafika mellett az irányítás is hibátlan: a pályák teljesítése során legtöbbször mindössze pár gombot kell használnunk, a pályaszerkesztőnél fogunk inkább több gombot nyomkodni a kontrolleren. A zene is tökéletes, mindig az adott pályatípushoz megfelelő melódia csendül fel. A hangokat érintően mindössze annyi a kifogásom, hogy csak az átvezetőknél hallhatunk értelmes angol mondatokat társaink szájából, míg a pályák alatt csak értelmetlen gagyogást. Ezt megoldhatták volna szerintem a szinkron kiterjesztésével, vagy kizárólag a szöveg feliratozásával.

A LittleBigPlanet második része is egy tökéletes alkotás lett, a Media Molecule tovább polírozta az első rész egyedülálló játékmenetét. Továbbra is mindenkinek ajánlott a kipróbálása, senkit ne riasszon el az első pillantásra gyerekes külső. Ez a program több, mint egy platform ugrándozás, sokkal inkább egy rengeteg lehetőséget magában rejtő kreatív eszköz alkotóerőnk és képzeletünk megvalósítására.
INFO: Az alapjátékba nem került bele még a PlayStation Move támogatás, de várhatóan patch vagy DLC formájában ez később pótlásra kerül. A Blu-ray korongra azonban kaptunk egy tízpályás kis játékot Sackboy's Prehistoric Moves címmel, amelyet kettőtől öt játékos játszhat a Sony mozgásérzékelős kontrollerével.

A LittleBigPlanet 2 PlayStation 3 konzolra jelent meg.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

90%
grafika
9
hangok
9
játszhatóság
9
hangulat
10
Pozitívumok
  • Stílusos, gyönyörű grafika
  • Remek, változatos küldetések a sztori módban
  • Tökéletesített pályaszerkesztő
  • Remek multiplayer lehetőségek
Negatívumok
  • Egy igazán jó pálya megszerkesztése továbbra is elég bonyolult
  • Csak az átvezetők alatt van rendes szinkronszöveg

További képek

  • LittleBigPlanet 2
  • LittleBigPlanet 2
  • LittleBigPlanet 2
  • LittleBigPlanet 2
  • LittleBigPlanet 2
  • LittleBigPlanet 2

LittleBigPlanet 2

Platform:

Fejlesztő: Media Molecule

Kiadó: Sony

Megjelenés: 2011. január

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Zoo_Lee
Zoo_Lee [404]
Az első résznél még hezitáltam, de most már nincs mese, erre mindenképp be kell majd ruháznom.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (2 db)