Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Előzetes

Need for Speed: The Run

A sorozat történetében először kiszállunk a volán mögül.

2011.10.11. 09:30 | szerző: GeryG | Előzetes

Az autós játékok szerelmesei számára a Need for Speed név sokáig egyet jelentett a méregdrága autókkal, a festői környezetben való féktelen száguldással. A sorozat számos epizódot megélt már, voltak köztük jobbak és rosszabbak is. A fejlesztők (szinte az Electronic Arts összes stúdiója dolgozott már ezen vagy azon az epizódon) mindig igyekeztek valami újjal feldobni a sorozatot, így megjelentek a rendőrök és a hozzájuk kapcsolódó üldözések. Ezt követték az illegális gyorsulási versenyek világát boncolgató részek (az Undergroundtól a Most Wanteden át egészen az Undercoverig és az online változat Need for Speed Worldig), majd a túraautók versenyeit élhettük át a szimulátorok felé kacsintgató Shift epizódokkal. Ez egyébként különálló sorozattá kezdi kinőni magát, a Shift 2: Unleashed már el is hagyta a Need for Speed nevet. Idén pedig ismét egy árkádosabb és várhatóan sokkal akcióorientáltabb résszel lesz dolgunk, mely a Need for Speed: The Run címet viseli, és olyan játékmenetbeli változásokkal készül, amelyek sosem jellemezték korábban a sorozatot.

Need for Speed: The Run

A Need for Speed: The Run története beleillene Jason Statham akármelyik akciófilmjébe: a főhős – aki először kapott nevet, és Jacknek hívják – egy illegális autóversenyen áll rajthoz, amely San Franciscótól New Yorkig tart és kétszáz versenyző vesz rajta részt. A cél természetesen a győzelem és a 25 millió dolláros fődíj, a valódi tét viszont az élete. A verseny során a gátlástalan ellenfelek mellett számos más veszéllyel is számolnia kell, hiszen nem csupán a rendőrség lesz a nyomában. Így a játék leginkább a folyamatos menekülésről fog szólni. Ahogy a verseny halad előre, folyamatosan esnek ki a gyengébb ellenfelek, a végére pedig már csak a legjobbak maradnak, akik legyőzése igazi kihívás lesz.

A játékmenet legnagyobb port kavaró újítása kétségkívül az, hogy a sorozat történetében először kiszállhatunk autónkból. No nem Grand Theft Auto szintű gyalogos lófrálásra kell gondolni San Francisco utcáin, ennél azért szűkebbre szabták ezt a szabadságot. A történet során többször előfordul, hogy ilyen-olyan okokból főhősünknek gyalogosan kell tovább menekülnie. Ilyenkor egy előre scriptelt eseménysort, kvázi egy akciójelenetet nézhetünk végig, amelybe csak bizonyos pontokon nyúlhatunk bele. Tehát nem mi fogunk menekülni, nem mi szabjuk meg, hogy merre fussunk tovább, csupán minimális hatásunk lesz a történésekre. A játék a Quick Time Event rendszert használja az ilyen jelenetek során, azaz a megadott időben a megadott billentyűk lenyomásával érhetjük el, hogy karakterünk például átugorjon egyik tetőről a másikra és ne pottyanjon bele a sikátor alján álló kukába. Ez ugyan nagyban csökkenti a szabadságérzetet, viszont rendkívül látványos akciójelenetek valósíthatóak meg általa. Meglátjuk.

Need for Speed: The Run

A másik érdekes újdonság – bár ez sokkal inkább technikai kérdés –, hogy a The Runt a Frostbite 2 motor (Battlefield: Bad Company 2, Battlefield 3, Medal of Honor multiplayer része stb.) hajtja, s ezzel ez az első nem FPS, amelyhez ezt használják. A motor az előzetes képek és videók alapján remekül teszi a dolgát ezúttal is, így a grafikára jó eséllyel nem lesz majd panasz. Emellett korrekt fizikai számításokra is képes, ami egy autós játék esetében szintén sarkalatos pont. Szintén a DICE motorjának köszönhetően a sorozat történetének eddigi legnagyobb bejárható területe vár majd ránk. A terep is kellően változatos lesz (naná, hiszen az Egyesült Államok nyugati partjától egészen a keletiig furikázunk majd), a sötét városi utcák, a hófedte hegyvidéki szerpentinek, a forró sivatagok és kanyonok váltogatják majd egymást, és mindnek meglesznek a maguk sajátosságai és veszélyei. A városban külön figyelni kell majd a forgalomra, és gyakran rendőrségi helikopterről osztják majd ránk az áldást. A hegyvidéki havas szerpentinek önmagukban is életveszélyesek, könnyű megcsúszni és lezuhanni a szakadékba, de emellett akár lavina is utunkat állhatja.

Need for Speed játékról beszélve nem mehetünk el szó nélkül az aktuális járműválaszték mellett sem. Ezúttal is nagy lesz a szórás, amelyben megtalálhatóak lesznek az olcsóbb járgányok, az igazi amerikai izomautók, a keleti import tuning gépek, a nagy klasszikusok és a legdrágább autócsodák. Persze mindezek mellett a rendőrség is felvonultatja majd a maga gépállományát, hogy legyen mivel a port nyelnie mögöttünk. Az autók a legapróbb részletekig ki lesznek dolgozva, legalábbis ami a külső megjelenést illeti, ugyanis míg a Shift részekben ismét visszatért a belső tér (amely szemet gyönyörködtetően volt kidolgozva), addig erről itt a jelek szerint megint le kell mondanunk. Az eddig megjelent videók alapján sajnos számottevő törésmodellre sem lehet számítani, csak az előre scriptelt jelenetek során (például amikor egy városi verseny során egy civil autó oldalról belénk rohan, amitől felborulunk és gyalog kell tovább mennünk).

Need for Speed: The Run

Az Electronic Arts és a Black Box jól láthatóan komolyan gondolja, hogy új vizekre evez a Need for Speed sorozattal. A játékmenet ismét az illegális gyorsulási versenyek világára emlékeztet, sokkal akciódúsabbnak és pörgősebbnek ígérkezik, mint az utóbbi években megjelent részek, és igyekszik valami újat is becsempészni a versenyek közé. Hogy ezzel mennyire nyeri majd el a rajongók bizalmát, azt csak a megjelenés után lehet megmondani, de a koncepció alapjaiban jónak tűnik, csak a kivitelezés is hozza azt a szintet, amit ma már elvárunk egy Need for Speed játéktól. ■

Need for Speed: The RunNeed for Speed: The RunNeed for Speed: The RunNeed for Speed: The RunNeed for Speed: The RunNeed for Speed: The RunNeed for Speed: The RunNeed for Speed: The Run
Need for Speed: The Run
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Need for Speed: The Run

hozzászólások (2)

Snapsz
Snapsz 2011.10.11. 12:20
Én a Hot Pursuitnál éreztem, hogy visszatért az old school NFS életérzés, mindenféle bazári máz nélkül. A Run így első blikkre nekem igazából a Hot Pursuit továbbgondolása, kibővítve. Persze elmaradhatatlan az NFS chick az EA Black Boxtól, amit nem rég mutattak be (valamiért a Shift, Shift 2, Hot Pursuit nem igényelt bombanőt, bár ott nem is volt kimondottan story), de remélem nem valami B kategóriás történettel lesz megáldva a játék, mint az Underground meg a többiek. Én kifejezetten örülök annak, hogy régebbi autók is lesznek, és nem csak az aktualitások. A játék amúgy engem a Száguldás a semmibe (Vanishing Point) című filmre emlékeztet kicsit, egy kis Ágyúgolyó futammal (The Cannonball Run) megspékelve. Én kíváncsian várom, hogy mit hoznak ki ebből a részből, igazából ilyen elképzelés nem nagyon volt még a széria történetében, hogy egy egész országot szeljünk át, vagy különböző pályák voltak, vagy egy komplett város. De ez az új irányzat tetszik, reméljük jól fog elsülni a játék. :-)
U.R.H.
U.R.H. 2011.10.12. 16:52
Hát nem tom, ez így erős, hogy a hot pursuit tovább gondolása. Egyelőre nem láttam olyan videót, ahol zsaruval lennénk. :-/ :,-(
ajánlott olvasnivaló