Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Tropico 4

Diktátorságunk krónikája folytatódik...

2011.11.04. 12:00 | szerző: Lacko | Ismertető/teszt

Forróság, latin zene, tengerpart és „jó koktélok”. No és laktanyák, titkosrendőrség, várbörtön és egy jó kis nukleáris válság. Mi kell még? Negyedik részéhez ért a Tropico sorozat. Rögtön az elején szögezzük le – hisz nem kell nagyon okosnak lenni, hogy pár screenshot alapján leessen a tantusz – nincs túl nagy különbség a harmadik és a negyedik rész között. Nem is szeretném győzködni a kedves olvasót, hogy igaza van: ez egy rókabőr és én is túlzásnak érzem, hogy rárakták a 4-es számot. A Tropico 4 jó esetben egy kiegészítő lemez lehetne, ám még jobb esettben egy patch a 3-ashoz.

Tropico 4

Kinézetben, irányításban és a játékmechanizmusban a Tropico 4 teljesen megegyezik a harmadik résszel. De mégis nézzük, miben más. Tény, hogy ez a rész sokkal kiforrottabb és átgondoltabb, mint az előző (ezért is lett volna sokkal jobb patchnek, hisz az sokkal sutább és hamarabb megunható volt, mint ez az új epizód). Úgy tűnik, hogy a két rész közötti idő és a felhasználók visszajelzései kellettek ahhoz, hogy egy valóban jó játék készülhessen. Tény, hogy könnyebb dolguk volt a fejlesztőknek, hiszen a harmadik epizódhoz nem is nagyon kellett hozzányúlniuk, csak az új dolgokat belepakolni.

Így most több épületet és ezáltal több tervezni valót és stratégiát kapunk. Például, míg az első részben elég volt a hadsereget fejleszteni, addig most már elengedhetetlen a rendőrség is (ez volt már a harmadik részben is, de elhanyagolható volt) és a tűzoltóságot is. Így sokkal nehezebb dolgunk van, hisz lakosaink nemcsak lázadókká, de akár bűnözőkké is válhatnak. Minderre pedig kétszer olyan nehéz felkészülni. Nem is beszélve a természeti- vagy szándékos gyújtogatásról.

Tropico 4

A kormányzati munka is összetettebb lett, hisz egyrészt megmaradtak a régi kormányzati hivatalok, ám emellett bekerült a Minisztérium is, amellyel kormányunkat állíthatjuk össze, ám nem alkalmas akárki miniszternek. Viszont nélkülük nagyon sok minden nem érhető el. Például nem elég iskolát építeni, hogy beindíthassuk a műveltségi programot – amit a korábbi részben is érdemes volt minél hamarabb bekapcsolni –, csak ha már rendelkezünk egy oktatásügyi államtitk... akarom mondani miniszter asszonnyal. Ezen kívül azonban elég homályos, hogy mire jók még a miniszterek.

Újdonság az is, hogy export mellett az import is megjelenik. Ha nincs dohánytermesztésre alkalmas terület a szigeten, akkor is építhetünk szivargyárat, csak az alapanyagot (azaz a dohányt) importálnunk kell. Ezzel persze kitesszük magunkat a veszélynek, hogy az import árak változhatnak, illetve a kikötő onnantól nélkülözhetetlen (sztrájk szóba se jöhet). A másik nagyon fontos újítás, hogy épületeket az építők nélkül (ún. gyorsépítkezéssel is) fel tudunk húzni. Ekkor persze kétszer annyiba kerül, de nehezen elérhető helyen vagy teljesen lusta építők esetén se akadunk el, mint az előző részben. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy bizonyos épületeket nem kezdhetünk el építeni, amíg meg nem vettük a tervrajzokat hozzá. Ez néhány esetben (például az apartmanoknál) eloszlik, hisz többet is felhúzunk belőle. Ám például egy szeszgyár esetében azt jelenti, hogy az épület ennyivel drágább.

Tropico 4

Többféle katasztrófa is ránk törhet, mint az előző részben, ám a lerombolt épületeinket nem fejből kell felidéznünk, hogy hol mit kell újjáépíteni, hanem a romokon nyomhatunk egy újraépít parancsot. Tehát jól látszik, hogy sok mindentől könnyebb és élvezetesebb lett a játék, míg más újdonságoktól nehezebb ugyan, de az is inkább az élvezetet növeli. Az egészre a koronát mégis a húsz küldetésből álló kampány teszi fel, amely sokkal változatosabb és érdekesebb, mint a korábbi részben, ahol ráadásul – bizonyos megkötésekkel – magunk választhattuk ki következő szigetünket. Most azonban egy jól körülhatárolható sztori mentén haladunk, ahol El Presidente a főszereplő. De sok egyéb szereplővel is találkozhatunk, akik hol barátaink, hol ellenségeink vagy éppen barátainkból lett ellenségeink, attól függően, hogyan alakul a sorsunk.

Végezetül újra el kell ismernünk, hogy ez a negyedik rész egy olcsó átverés. Azonban egy elég jól sikerült rókabőrről van szó, amely engem sokkal inkább magával ragadott, mint a harmadik epizód. Sokkal több lehetőséggel – és ezzel együtt több választással is – kerülünk szembe. És bár nem örülök a sok régi dolognak, mégis el kell ismernem, hogy a városépítős, gazdasági menedzselős, társadalmi folyamatokat szimuláló játékok közül még mindig veretlenül kerül ki a Tropico, játszhatóságával, de főleg humorával varázsolva el a játékosokat. ■

értékelés

Tropico 4

Tropico 4
Pozitívumok
  • Hosszabb ideig leköt
  • Több döntési lehetőség
  • Történet vezérelt kampány
Negatívumok
  • A játék nagyobbik része már megjelent Tropico 3 név alatt
7,0
grafika 8
hangok 8
játszhatóság 7
hangulat 9
Tropico 4Tropico 4Tropico 4Tropico 4Tropico 4Tropico 4Tropico 4Tropico 4Tropico 4
Tropico 4
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Tropico 4

hozzászólások (2)

sulyid
sulyid 2011.11.04. 12:31
Tropico 1 for ever!!! :D Azzal még ma is lehet játszani:D
ajánlott olvasnivaló