Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Canon IXUS 1100 HS

Kipróbáltuk a 12 megapixeles, igen vékony fényképezőgépet.

2012.01.24. 10:20 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A Canon IXUS sorozata gyakorlatilag egyet jelent az elegáns designú, jó minőségű kompakt digitális fényképezőgépekkel. A kisméretű gépek felső kategóriájának számító széria csodaszép, vékony fémházas darabjai jellemzően jól szerepelnek a tesztek során, és nem véletlen, hogy folyamatosan érkeznek az új modellek. Tavaly év végén járt nálunk az egyik új darab, az IXUS 1100 HS.

Canon IXUS 1100 HS

Kezdjük a főbb technikai paraméterekkel: 12,1 megapixeles, háttérvilágításos CMOS érzékelő, képstabilizátoros, 12-szeres optikai zoom (kisfilmre számítva 28 mm-es nagylátószögtől), 3,2 hüvelykes (8,1 centis) érintőképernyő és az előző generációs DIGIC 4 képfeldolgozó processzor jellemzi a gépet. Ezüst, fekete és piros színekben került a boltokba a mindössze 21,9 mm vastagságú IXUS 1100 HS. Fotózás mellett pedig természetesen filmezhetünk is vele, akár Full HD (1080p) felbontásban.
Csatlakozásokat tekintve miniUSB és miniHDMI található rajta, SD, SDHC és SDXC memóriakártyát képes kezelni, akkumulátorból pedig egy saját típust kapunk, amelyhez külön töltőt mellékelnek a dobozban.

Az érintőképernyőnek köszönhetően a fizikai, "kidudorodó" kezelőszervekből minimális mennyiséget kapunk. A hátlapon mindössze a lejátszás módba váltó gomb található, míg fent a bekapcsoló- és exponálógombokat, valamint a normál (program) és auto mód között váltó kapcsolót találjuk. Az exponálógombot veszi körül a zoom két irányba mozgatható vezérlője. Minden mást a kijelzőn megjelenő ikonok segítségével tudunk beállítani. Ez inkább azoknak kedvez, akik ritkán foglalkoznak komolyabb beállításokkal, a menükben navigáció ugyanis valamivel macerásabb így, mintha iránygombokat nyomogatva tehetnénk meg. De az IXUS 1100 HS amúgy is inkább egy kompakt point-and-shoot gép, amelynek használatát elsődlegesen az automata funkciókra élezték ki. Az érintőképernyőt egyébként praktikusan használja ki például az érintőfókusz megoldás: ilyenkor oda élesít a gép, ahol a képet megérintjük ujjunkkal, és az ott lévő arcot/objektumot utána igyekszik követni is.

Canon IXUS 1100 HS

Funkcióit tekintve alapvetően minden megvan az IXUS 1100 HS-ben, amit manapság egy kompakt géptől elvárunk: alapbeállítások (ISO, fénymérési mód, fehéregyensúly stb., de záridő és rekeszállítási lehetőség nincs), arcfelismeréssel működő önkioldó, kreatív effektek (miniatűr, lyukkamera stb.). Az automata mód 32 témalehetőség közül választja ki azt, amelyiket leginkább megfelelőnek gondol a gép. Érdekes funkció még a lassú felvétel, kis (QVGA) képfelbontás mellett 240 fps-sel, azaz másodpercenként 240 képkockát rögzítve készíthetünk igen érdekes hatású filmeket.

110 ezer forint körüli árával a Canon IXUS 1100 HS talán inkább a luxuskategóriába sorolható, azonban cserébe egy jól megtervezett, szép képeket készítő kompakt gépet kapunk. A kezelés az érintőképernyő miatt kissé körülményes, de legalábbis meg kell szokni, a nagy zoomátfogású, képstabilizátoros optika viszont szépen teszi a dolgát, és szinte csak nyomkodnunk kell az exponálógombot a remek fotók készítéséhez. ■

Canon IXUS 1100 HSCanon IXUS 1100 HS

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló