25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Egyéb

Hangok, videók és képek konvertálása egyszerűen

A Format Factory segítségével könnyedén áthidalhatjuk a különböző formátumok okozta problémákat.

Írta: Retee

Mára a videók letöltése, streamelése az internet egyik legalapvetőbb funkciójává vált, miközben az átlag halandó kamerával, fényképezőgéppel, illetve mobiltelefonnal is rögzíthet bármit, amit csak akar. Utóbbiak esetén viszont gyakran belefuthatunk abba, hogy a különböző gyártók és kütyük más és másféle formátumokat részesítenek előnyben – van, ami AVI-ban, van MOV-ban, van, ami MP4-ben, mások 3GP-ben, esetleg valami egzotikusabb formátumban tömöríti össze a videó. Ez időnként problémás lehet, elvégre a videószerkesztők nem minden formátumot kedvelnek, és egyes lejátszók, illetve megosztók sincsenek oda mindenért. Abszolút hasonló a helyzet a hangoknál is: noha az alapértelmezett tömörített hangformátum az MP3, a tömörítetlen pedig a WAV, simán belefuthatunk WMA, FLAC, AAC, AMR stb. kiterjesztésekbe, amelyeknél adott helyzetben kompatibilitási problémák merülhetnek fel. Ilyenkor nem marad más hátra, mint az átkonvertálás, azonban a megfelelő program nélkül ez nem is olyan egyszerű feladat. Noha rengeteg ingyenes szoftver létezik erre, a kezdő, vagy a témában járatlan felhasználók gyakorta szembesülnek vele, hogy valamiért a konvertálás után csúszik a hang (például mert megváltozott a képkockaszám) vagy szaggat a videó (rossz beállítások), a zenék minősége pedig leromlik – és akkor még nem beszéltünk arról, hogy időnként a „normális” formátumból kellene valami speciálisat összehozni, például FLV-t, vagy SWF-et. Szerencsére létezik megoldás a problémára, méghozzá egy ingyenes és magyar nyelven is használható szoftver segítségével, amely már évek óta egyesíti magában kétféle szempont elvárásait: aki nem ért hozzá, két kattintással megoldhat mindent, de aki részletesen szeretne minden paramétert beállítani, az is elégedett lesz a használata közben.

A Format Factory nevű programnak már a kezelőfelülete is rendkívül egyszerű: baloldalt a kategóriák között választhatunk (videó, hang, képek stb.), amelyeket lenyitva „Minden -> xy formátum” menüpontokat láthatunk. A kezdő kiterjesztés tehát nem számít, s gyakorlatilag mindent támogat a program (amit nem, azt is, de erről később), egyedül azt kell eldöntenünk, hogy mibe szeretnék átkonvertálni a file-t. A kívánt pontra rábökve egy új ablak ugrik fel, ahol a „Fájl hozzáadásával” tallózhatjuk be mondjuk a videókat, míg legalul a célmappát állíthatjuk be, ha nem tetszik az alapértelmezett. Ezt követően egyetlen dolgunk maradt, felül a „Kimenet beállításra” kell böknünk, ahol megadhatjuk a programnak az utolsó instrukciókat. Aki nem ért hozzá, vagy siet, az előre definiált profilokból választhat (alacsony, magas, mindenféle HD stb. minőség), amelyekből a leggyakoriabbak nem változtatnak a lényeges adatokon, így a videóknál nem kell a hang elcsúszásától vagy egyéb bosszantó hibától tartani. Aki viszont szeretné részletesen megadni elvárásait, nosza: alul a tömörítési aránytól a kívánt kódolóig mindenfélén elpiszmoghatunk. A képméret, FPS és egyéb arányok mellett vízjelet vagy feliratot is csatolhatunk a videóhoz, de akár hangosíthatjuk vagy épp halkíthatjuk is. Mindent leokézva a legelső menübe kerülhetünk, ahol az Indításra kattintva elstartol a konvertálás, de ha több file-t is szeretnék feldolgozni, akkor sincs baj, hiszen a különböző videók/hangok a listába kerülnek és a szoftver egymás után végzi el rajtuk a kívánt konvertálást. Mivel szinten minden létező videó- és hangformátumot kezel, ritkán érhet minket meglepetés, de ha mégis előfordulna, hogy valami különleges kiterjesztésű cuccot szeretnék emberi használatra alkalmassá tenni, amelyet a program első látásra utál, akkor is meg lehet próbálkozni vele. Ilyenkor a file tallózásánál alapesetben nem látjuk a videót, ám az összes file-ra váltva mégis hozzá tudjuk adni listánkhoz, amelyet a program – eddigi tapasztalatom alapján – zokszó nélkül kezel a továbbiakban. Így rendkívül egyszerűen csinálhatunk a nehézkes kiterjesztésekből AVI-t, WMV-t, vagy bármi mást, míg a honlapokhoz, webes lejátszókhoz FLV-t, SWF-et tudunk készíteni.

Extraként meg kell említeni, hogy a hangok és videók mellett egyéb feladatokra is beizzítható a Format Factory, hisz nem jön zavarba, ha képeket kell átalakítania, de képes lekapni a zenei CD-ről a hangot, a DVD-ről a videót, és alapszinten az ISO készítéstől sem jön zavarba, sőt még videók és hangok egyesítését is meg tudjuk oldani vele. A funkciók tehát bőségesek (plusz még a külsőt is lehet állítani), ám ami ennél is fontosabb, hogy nem szokása hibázni, vagy rontani, épp ezért egy igazi svájci bicskára való szoftver, amely jó, ha ott figyel a gépünkön, mert bármikor kellhet.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Hangok, videók és képek konvertálása egyszerűen
  • Hangok, videók és képek konvertálása egyszerűen

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!