25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Rendezvények

E3 2012: Microsoft sajtókonferencia

Látványos bemutatók Halo 4-től Tomb Raiderig.

Írta: Dino

Az idei E3-at a Microsoft sajtókonferenciája nyitotta meg. Az amerikai óriáscég még a nulladik napon rendezte meg bemutatóját, jelen cikkünkben pedig összefoglaljuk a fontosabb történéseket, bejelentéseket, prezentációkat.

A Halo 4 élőszereplős trailerével kezdtek, majd bepillanthattunk a játékmenetbe is. Az ismerős Covenant mellett egy új ellenséges fajjal is meg kell küzdenünk majd a játékban. Egy igen impresszív előzetest láthattunk a sorozat vadonatúj részéből. Ezt a Splinter Cell: Blacklist követte, szintén egy trailerrel, majd élő prezentációval. Lopakodás, QTE, háborús övezet, csendes, észrevétlen gyilkolás, depth of field effektek, brutális kivégzések jellemezték a bemutatót. És egy újdonság, ami miatt a Microsoftnál mutatták be a játékot: a Kinect segítségével hangfelismerést is kapunk, támogatást kérhetünk például így a parancsnokságtól, vagy egy háztetőn álló őrnek odakiáltva hívhatjuk magunkhoz, hogy aztán lerántsuk a mélybe a szerencsétlent. 2013 tavaszán érkezik a Splinter Cell: Blacklist.

Két EA Sports játékról beszélt ezután az Electronic Arts sportjáték-részlegének főnöke: Kinect hangvezérlés támogatást kap a FIFA 13 és a Madden NFL 13 is. Az utóbbi prezentálásához Joe Montana NFL játékost hívták a színpadra, aki hangparancsokkal utasította virtuális csapattársait. A játék augusztus 28-án jelenik meg. Röviden látható volt ezt követően a Fable: The Journey is, a Kinecthez tervezett Fable játék, majd újabb nagy durranásként a 2013-ban érkező Gears of War: Judgment trailer világpremierjét láthattuk, amelyet az október 23-án megjelenő Forza Horizon trailere követett.

Továbbfejlesztik az Xbox 360 felhasználói interfészét: Yusif Mehdi prezentálja, ahogy hanggal vezérli a filmkeresést, először angolul, majd spanyolul is – mint kiderül, 12 új nyelvvel bővül a menük hangfelismerő rendszere. Xbox Music néven zenei szolgáltatás indul, talán az iTunes Store konkurenciájaként – videoklipeket nézhetünk, zenét hallgathatunk, akár véletlenszerű lejátszással stb. A konferencián azt is megtudhattuk, hogy ősszel megérkezik az Internet Explorer böngésző az Xboxra is.

Visszatérve a Kinectes cuccokhoz, bemutatják a Nike+ Kinect Fitnesst, a Nike munkatársai segítségével készülő edzőprogramot, amely mozgásunkat alaposan figyeli és elemzi, ezzel segítve javulásunkat. Értékeli eredményünket, így motivációt kapunk, hogy fejlődjünk, egyúttal pedig akár másokkal is összehasonlíthatjuk teljesítményünket. Ez év végén várható a megjelenése.

A szoftveres dolgokat egy részben hardveres újítás követte: bemutatták az Xbox SmartGlasst. Ennek az alkalmazásnak a segítségével mobiltelefonunkat vagy tabletünket használva tudjuk vezérelni az Xbox 360-at, vagy miközben például egy filmet nézünk a tévén, a tabletre automatikusan érkezik extra információ. A prezentáció során például a Game of Thrones egy epizódját indította el a Microsoft munkatársa, miközben a tabletjén megjelenő térképen követhette a szereplők útját. A játékfejlesztők fantáziáját is megmozgatta már ez az új lehetőség. A Madden NFL-ben például egy tablet segítségével egyszerűen tervezhetünk csapattaktikát: ujjunkkal húzhatjuk meg az egyes játékosok mozgási útvonalát. A Halóban pedig például fegyvertárunk jeleníthető meg mobil eszközön. Ez az okostelefon/tablet megoldás akár egy kis fityisz is lehet a Nintendo felé a Microsoft részéről: nincs szükség külön kontrollerre az extra vezérléshez, egy meglévő táblagép vagy mobiltelefon is megteszi.

A játékokhoz visszatérve egy látványos bemutató következett a megújuló Tomb Raiderből. Látvány terén az Uncharted részek jutottak róla eszünkbe, csak női főhőssel. Igen látványos és elképesztő, amit mutattak a játékból (bár néhol kissé hihetetlen, hogy mekkora esést élt túl Lara – közben pedig szinte folyamatosan sikoltozott). A játék 2013 márciusában jelenik meg, és már jó előre elárulták, hogy a majdan megjelenő első DLC kezdetben exkluzívan a Microsoft konzoljára lesz elérhető.

Újabb trailereket láttunk ezután: az Ascend: New Gods fantasy akciójáték 2013-ban jelenik meg, sok-sok ronda szörnnyel és még több vérrel. Szintén jövőre érkezik a Twisted Pixel új játéka, a LocoCycle, egy futurisztikus motoros játék. Spielberg után újabb neves hollywoodi személyiség adta nevét játékfejlesztéshez: A karib-tenger kalózai rendezője, Gore Verbinski egy logikai-ügyességinek tűnő játékon, a Matteren dolgozik. A Resident Evil 6 prezentációjában ismét visszatért a fröcskölő vér, ezúttal repkedő húscafatok mellé. Az új epizód akciódúsabb az előző részeknél, és van persze sok-sok zombi is. Kicsit azonban olyan érzés, mintha egy akciófilm lenne, nem egy túlélő-horror játék. A klasszikus Resident Evil részekhez kevés köze van igazából, de hangulat téren az utóbbi évek legjobbjának tűnik. Egy Xbox Live Arcade játékot is bemutattak: a Wreckateer még a nyár folyamán megérkezik, és egy Kinect vezérlésű, 3D-s Angry Birds klónként írható le: egy várat kell lerombolnunk katapult segítségével, miközben mindent testmozgásunkkal irányítunk. A South Park: The Stick of Truth bemutatására a sorozat kitalálói jöttek a színpadra: Trey Parker és Matt Stone. Jövő márciusban érkezik a játék, és mint az elborult párostól megtudtuk, olyan "nehézségekkel" is szembesültek, minthogy kiderült, hogy igazából eddig nem volt meg nekik térképen, hogy ki hol lakik, így a játékhoz ezt is ki kellett találniuk. Főhősünk amúgy a sorozat négy ismert szereplője mellé csatlakozik ötödik társként. Olyan volt az egész, mintha egy rajzfilmepizódot néznénk. A Harmonix újabb táncjátékot készít a Kinecthez, ez pedig nem lesz más, mint a Dance Central 3. Sokat nem tudtunk meg az újdonságokról, de Usher beugrott egy szám erejéig, hogy élőben mutassa meg a koreográfiát hozzá... Zárásul pedig a Call of Duty: Black Ops II játékmenetébe pillanthatunk bele egy jó hosszú bemutató keretében. Remek hangulat jött át az egészből, a 2025-ben játszódó részek is bámulatosak voltak. Mesterlövész puskával még egy betonoszlopon is át tudunk lőni, hogy a mögötte lévő ellenséget kiiktassuk.

A Microsoft konferenciája tehát elég erősen a már bevált szériák új epizódjára épült, no és a Kinecthez kapcsolódó játékokra – sokszor pedig együtt a kettőre. Bár többen számítottak új konzolbejelentésre, nem történt semmi ilyen, a generációváltás bejelentése inkább jövő évre valószínűsíthető. A nagynevű újdonságok azonban már a mostani konzolon is csodásan mutatnak, rengeteg látványos akciójáték várható az elkövetkező 12 hónap során.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Halo 4
  • Gears of War: Judgment
  • Tomb Raider
  • Call of Duty: Black Ops II
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!