Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech iPad joystick

Kis műanyag joy készült a tableten való játékhoz.

2012.06.15. 10:30 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A Logitech tavaszal bemutatott sok iPad-kiegészítője között találtuk az egyszerűen Joystick névvel ellátott kis dobozkát. Mivel már az iPhone/iPod játékok tesztelése során is tapasztaltam, hogy az érintőképernyős játéknak sok esetben a virtuális vezérlőkkel való irányítási megoldás lehet a hátulütője, így kíváncsian próbáltam ki, mit is nyújt a svájci gyártó apró eszköze.

Logitech iPad joystick

Alapvetően nem kapunk mást, mint egy kis plasztik minijoysticket egy átlátszó műanyag rugóra szerelve. Az eszközt két tapadókorong segítségével rögzíthetjük tabletünk kijelzőjére, célszerűen oda, ahol a játék virtuális joystickjét látjuk. A megoldás pedig működik: az, hogy fizikailag is érzékeljük, hol történik az irányítás, nagyon sokat számít a játékok esetében, legyen szó valamelyik FIFA-ról vagy akár egy FPS-ről, TPS-ről. Nem csúszik ki ujjunk a játék hevében a számára fenntartott területről, a rugó pedig magától vissza is húzza a joyt a középső állapotba, így sokkal inkább hasonlít a gamepadekhez a vezérlés.
Két félelmem maradt csak az iPades joystick kapcsán, amelyeket kérdés formájában fel is tettem a Logitechnek. Az első az volt, hogy vajon hosszú távon, aktív használat mellett mennyire bírja ez a műanyag rugó törés nélkül. Mint válaszul elmondták, a dupla rugós megoldás megerősített polimerből készül, amely rendkívül erős, emellett pedig két év garanciát is vállal a gyártó Európában a termékre, tehát a töréstől nem nagyon kell tartani. Emellett elgondolkodtatott, hogy vajon bármennyire is gondosan kiválasztott anyagból készülhetett a képernyővel érintkező rész, hogy ne karcolja össze a kijelzőt, vajon hosszú távon nem koptatja-e az alatta lévő felületet, de ezzel kapcsolatosan is megnyugtattak, hogy természetesen igen alapos tesztnek vetették alá a joysticket a boltokba kerülés előtt, úgyhogy ez se fordulhat elő.

Az iPadhez tervezett Logitech Joystick egy érdekes kiegészítő. Alapvetően hasznos és praktikus, ha sokat játszunk tabletünkön akció- vagy sportjátékokkal, igen jól jöhet. 4990 forintos ajánlott fogyasztói ára azonban úgy vélem, még akkor is sok, ha a műanyagdarab mellé egy kis puha hordozótasakot is kapunk. ■

hozzászólások (7)

Dark Archon
Dark Archon 2012.06.15. 12:55
ui.: egyébként nem kell aggódni, Kínában már biztos a CTRL+V-nél tart a munkafázis, 2$-ért lehet majd eBay-en rendelni, ingyenes szállítással.
Dino
Dino 2012.06.15. 14:02
Dark Archon: A működéséről sok mást nem lehet elmondani, mint ami a cikkben szerepel. Egy műanyag rugó közepére van egy műanyag korong téve, aminek az alján olyan anyag van, amit az ujjunkhoz hasonlóan érzékel az iPad felülete, de nem karcolja.
A szélvédőn a GPS tapadókorongja meg szerintem azért hagy nyomot, mert a napsütés ráolvasztja kicsit a gumit - nekem legalábbis ez szokott történni, tönkre is ment már kétszer a tapadókorong így.
Lacko
Lacko 2012.06.15. 17:09
Az iPad képernyőjén a pihe-puha SmartCover fedő is simán nyomot hagy, szóval ez is fog. Én azt nem értem csak, hogy ez mennyivel jobb, mint az érintős joystick. :)
Skorpio90
Skorpio90 2012.06.16. 10:33
Dino: egyik topic-ban már feltettem a kérdést, de már én se tudom hol: nem lehetne a cikkeknél elhelyezni egy helyi (tehát nem fb-kal összekapcsolt) lájk/diszlájk gomb-szerűséget? Mert érdemben nem nagyon tudok hozzászólni a cikkhez, ellenben tetszett. A gomb használatával meg egyszerűen meg lehetne ezt oldani, ti is több visszajelzést kapnátok a cikkekről.
Dino
Dino 2012.06.24. 18:49
Skorpio90: Na ezt itt nem vettem észre, meg nem is ide való kérdés... (A "Dinónak" nevű a megfelelő topic erre.) A felvetés szerepel az ötletlistánkon, meglátom, mi lesz belőle.
ajánlott olvasnivaló