Switch
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Huawei Ascend Y200

Kipróbáltuk a kínai gyártó kedvező árú okostelefonját.

2012.06.19. 17:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Okostelefonokat sokáig leginkább a 100-200 ezer forint körüli készülékek között kereshettünk, azonban mára szerencsére ez a helyzet sokat változott, és egyes ilyen telefonokat már hűségnyilatkozat nélkül is pár tízezerért megkaphatunk a boltokban. Persze ez jellemzően némi kompromisszummal jár, de szerencsére akadnak már a piacon igazán jó ár-érték arányú darabok is. Az egyik ilyen járt nálunk tesztre, a Huawei kínai gyártó Ascend Y200 elnevezésű készüléke.

Huawei Ascend Y200

Külsőre semmi különösre ne számítsunk: egy fekete készüléket kapunk, amely alapvetően hasonlít a többi piaci szereplő érintőképernyős telefonjaira, alul-felül enyhén íves formavilággal. Az előlap nagy részét a 3,5 hüvelykes kijelző foglalja el, alatta három érintőgomb kapott helyet (megérintésükkor rezgő visszajelzést is kapunk, ami nagyon hasznos), bal oldalt a hangerőszabályzó, fent pedig a bekapcsoló gomb található. A műanyag ház alapvetően megfelelő minőségűnek tűnt, a rücskös kialakítású hátlapnak köszönhetően pedig nem csúszkált tenyerünkben. Csatlakozó nem sok került rá: egy micro-USB a töltéshez és adatátvitelhez, valamint egy 3,5-es jack a headsetnek vagy fülhallgatónak.

Már több mint egy éve egy hasonló kategóriájú telefont használok (konkrétan egy Samsung Galaxy Ace-t), így leginkább ahhoz tudtam hasonlítani a Huawei készülékét a teszt során. A 320*480 pixel felbontású érintőképernyő képe megfelelt az árkategóriának, valahogy viszont az érzékenységével adódtak gondok, néha egy-egy ikon áthelyezése helyett is az oldalra scrollozást kezdte meg a telefon, a normál billentyűzet helyett defaultnak kínált TouchPal pedig egyenesen borzalmas volt, rengeteg melléütést eredményezett, emiatt inkább vissza is váltottam a hagyományos Android klaviatúrára.
A kezelőfelület (néven nevezve a Huawei Emotion UI) viszont elég barátságos volt, pár elemében még jobban is tetszett, mint a megszokott Samsung TouchWiz, néha gyorsabb és logikusabb működéssel találkoztam benne. Fixen öt kezdőképernyőnk van, amelyek között egy jól kinéző 3D effekt kíséretében válthatunk. Szerencsére ciklikusan körbe mozognak a képernyők (ezt hiányolom a Galaxy Ace-ről), és igazából az se zavart, hogy nem lehet többet beállítani, mert hosszú ideje már a négy is elegendőnek bizonyult. Praktikus megoldás az is, hogy a feloldóképernyőről pár funkciót (üzenetek, híváslista, fényképezőgép) közvetlenül is elérhetünk, ha a megfelelő irányba húzzuk ujjunkat. Szintén díjaztam a hangszóró melletti kis LED-et, amely jelzi, ha nem fogadott hívásunk vagy olvasatlan üzenetünk van, ez nagyon hiányzik a saját telefonomról.

Huawei Ascend Y200

Az Y200-on amúgy az Android 2.3.6-os verziója fut, teljesen megfelelően téve a dolgát, és a 800 MHz-es processzor is elégnek bizonyult hozzá, alapvetően gördülékeny volt a telefon használata. Persze a többmagos processzorral csúcskészülékekhez nem érdemes hasonlítani, de meglepett, hogy míg a Galaxy Ace-emen sajnos nem egyszer tapasztalok lassulást, itt ez a teszt pár napja alatt nem fordult elő. Igaz, lehet, hogy ha erre is feltelepítettem volna az összes rendszeresen használt programot, már más lett volna a helyzet, de úgy tűnt, más vélemények szerint is jól használja ki a processzort a készülék. Játékok közül például az Angry Birds Space-t próbáltam, teljesen jól vitte a telefon azt is, nem szaggatott be a madarak kilövésekor.

Kritikus pontja viszont az Ascend Y200-nak a memória. A beépített memóriából friss indítás (egész pontosan gyári reset) után mindössze közel 88 MB-ot jelzett szabadon (plusz 18 MB-ot belső SD kártyának jelölve), amely igencsak szűkös. Ezen sokat segíthet egy microSD kártya beszerzése (a Huawei úgy döntött, hogy ők alapból nem adnak ilyet telefonjuk mellé), de mivel számos program nem képes SD kártyára települni, biztos, hogy ezen a téren kell a legtöbb kompromisszumot meghoznunk. (Én is sokszor nekifutok a Galaxy Ace-re telepített programlistának, hogy mi az, amit egyáltalán nem használok, de sajnos legtöbbször az derül ki, hogy amire kevésbé van szükség, az úgyis már az SD kártyán van, a belső memóriából nagyon keveset tudok felszabadítani.) Akinek tehát fontos, hogy sok alkalmazást gond nélkül telepíthessen a telefonra, az inkább a nagyobb memóriájú készülékek keresgéljen és kerülje el az Y200-at.

Huawei Ascend Y200

3,2 megapixeles fényképezőgépet találunk az Y200-ban, amely inkább csak arra jó, hogy végszükség esetére legyen nálunk valami. LED vagy vaku nincs hozzá, így beltérben nem sok jóra számíthatunk, de szabadban is inkább csak "elmegy" kategóriájú képek születtek, beégett fehérekkel, nem túl nagy részletességgel. Pozitívan tudok azonban szólni az akkumulátorról: átlagos használat mellett akár másfél-két napig is üzemképes marad a telefon. Végül azt hiszem, fontos még megemlíteni, hogy a böngészőben Flash nincs, ahhoz már kevés lenne a készülékben dolgozó processzor.

Kategóriája teljesen jó telefonjának bizonyult a kipróbálás során a Huawei Ascend Y200. Egy elfogadható árú, alapvetően jól összerakott készülék, a 800 MHz-es processzorhoz képest megfelelő teljesítménnyel. Persze kompromisszumokra is szükség van, ha ezt választjuk, a memória ugyanis azonnali bővítésre szorul és még az se megoldás mindenre, plusz az érintőképernyővel tapasztaltunk néha kisebb gondokat, de kis megszokás után együtt lehet élni vele. Mindezek ellenére összességében elégedettek voltunk a kínai gyártó telefonjával. Az egyik mobilszolgáltatónál jelenleg feltöltőkártyás konstrukcióban 25 ezer forintért kapható (de épp a Huawei magyarországi Facebook oldalán nyerni is lehet ilyet). ■

Huawei Ascend Y200

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló