Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

London 2012 - The Official Video Game

Citius, altius, fortius! Harmincadszor is. - Az idei olimpiához is készült videójáték.

2012.07.26. 19:00 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

Vannak olyan világesemények, amelyek prominenciájuknál fogva képesek felülírni minden éppen aktuális politikai krízist, vagy nemzetek közti konfliktust. Ezek az események rendszerint a sporthoz köthetők, és közülük is kiemelkedik minden sportok összesített világbajnoksága, vagyis az olimpia. Ez a viadal már az ókorban is képes volt Hellászban időlegesen megszakítani akár a háborúkat is (ebben mondjuk sajnos a múlt században kudarcot vallott), és a mai napig ez az egyetlen olyan versenysorozat, amelyre az Északi-pólustól a Déli-sarkig Isten minden gyermeke nagy izgalommal várakozik, és ennél is nagyobb izgalommal figyel oda. A világ vezető „sportnemzeteinek” (és én Magyarországot is ide sorolom) pedig ez az izgalom a presztízzsel is párosul, hiszen a „gyorsabban, magasabbra, erősebben” szellemiségének értelmében ki-ki szeretné felülmúlni addigi teljesítményét, és a lehető legtöbb nemzetet maga mögé utasítani az érem-, akarom mondani a dicsőségtáblázatban. Az újkori olimpiai játékok történetében idén kereken harmincadszor kerül ez a gigantikus sportünnep – annak is a nyári változata – megrendezésre, és az eseménynek ezúttal London ad otthont, ahol évek óta gőzerővel készülnek a nem kis feladatra. Természetesen a videójáték-ipar is rendszeresen kap az alkalmon, és a rendezvénnyel párhuzamosan megjelenik az adott versenysorozat hivatalos játéka, amely viszont rendszerint nem sikerül túlontúl fényesen, és leginkább valami őrült billentyűzetgyilkoló szerencsétlenkedés lesz a végeredmény, amely hamarosan a feledés totálisan mély, fekete ködébe vész. Az idei nyári olimpia annyiból üt el az eddig megszokottaktól, hogy nem egy, hanem mindjárt két hivatalos játékot is kiadtak a tiszteletére, amelyek közül az egyik, a Mario & Sonic at the London 2012 Olympic Games sokkal inkább viccesre veszi a figurát, és a két halhatatlan pixelhős és barátainak játékos versengésén keresztül élhetjük át a viadal izgalmait. Az írásom apropójául szolgáló másik program, a London 2012 hozza a megszokott, komoly versenyérzetet, illetve a témában az elmúlt egy-két évtizedben megszokottnál ezúttal végre sokkal többet is nyújt, de ne szaladjunk ennyire a dolgok elébe. A program ismét a Sega gondozásában kerülhetett a boltok polcaira, de a fejlesztőcsapatot immár lecserélték, és most a Sega Studios Australia munkája juthat el a felhasználókhoz.

London 2012 - The Official Video Game

A programban nem kevesebb, mint 46 (!) versenyszám kapott helyet, amelyek megmérettetései a valós helyszíneken zajlanak.Az utóbbi négy-öt olimpia (a télieket is beleértve) hivatalos játékkiadványai szinte kivétel nélkül arról szóltak, hogy a többségükben tartós erőkifejtést igénylő sportágakban – mint például a futás, az úszás vagy az evezés – a játékosok elmeháborodott módjára ütötték-verték a klaviatúrát, vagy a kontrollerek megfelelő gombjait, ami valljuk be, nem sok élvezeti faktort hordozott magában. Ez persze mind a szaksajtó, mind pedig a felhasználók értékelésein is meglátszott, és ezek az alkotások minősítésüket illetően valamennyien a nem túlzottan megtisztelő 50-55%, sőt, többségükben a 40-45% alatti fertályban végezték. Örömmel jelenthetem, hogy ennek a hagyománynak immáron vége szakadt, hiszen a London 2012 vezérlése sokkal inkább a megfelelő ritmusra apellál, mintsem az eszetlen hardvergyilkolásra. A programban nem kevesebb, mint 46 (!) versenyszám kapott helyet, amelyek megmérettetései a valós helyszíneken zajlanak. Ez az impozáns szám persze kicsit csalóka, hiszen külön eseménynek számít például a női és a férfi 100 méteres mellúszás is, de akkor sincsen okunk panaszra a küzdelmek mennyiségét illetően. A játékban meglátogatható helyszínek a központi stadiontól kezdve a vízisport-központon és a királyi íjászpályán át a királyi lovas őrezred őrségváltó mezejéig igen változatosak és sokfélék. A választható sportesemények az atlétika, az úszás, a műugrás, a sportlövészet, az íjászat, a torna, illetve az egyéb kategóriákba lettek besorolva, amely utóbbi többek között kerékpározást, súlyemelést és raftingot is takar. A játék mind egyéni, mind pedig csapat módban is játszható, és egyszerre maximum négy felhasználó kezdhet neki egyazon masinán a küzdelmeknek.

Amennyiben kampány módban szeretnénk nekivágni a versengésnek, az olimpiai játékok menüpontot ajánlatos kiválasztanunk az opciók közül. Ekkor miután ki-ki kiválasztotta a maga nemzetét, a július 27-i megnyitóval megkezdődik a versenysorozat. Ezt követően minden versenynapon kiválaszthatunk maximum két számot, amelyben indulunk. Ezekben a selejtező sikeres teljesítésével bekerülünk a döntőbe, ahol remélhetőleg minél előrébb sikerül végeznünk. Ez könnyű fokozatban viszonylag egyszerűen megy, de nehezebb beállításnál már bizony világrekord közeli teljesítményt kell nyújtanunk. Eredményeinket jegyzi a program, és az éremtáblázaton való összesítésen kívül különféle bónuszokkal is jutalmazza, mint például újrakezdési lehetőségekkel, amelyek segítségével nem túlzottan sikeres nekifutásainkat újrapróbálhatjuk. Ha csak egy kis gyakorlásra vágyunk, akkor a különféle versenyeket külön-külön is kipróbálhatjuk, gyakorolhatjuk kedvünkre. Ezen kívül többszemélyes és party játékmódok közül is válogathatunk, no meg kényünk-kedvünk szerint átszabhatjuk csapatunkat az egyes versenyzők testi adottságaitól kezdve azok nevéig. Mindent összevetve igen tartalmas és sokrétű szórakozást nyújt a London 2012, akár egymagunk, akár többedmagunkkal vágunk neki, és már néhány perc alatt is kellemes szórakozást nyújt, ha nincs több időnk, így bármikor érdemes nekikezdeni a mókának.

London 2012 - The Official Video Game

Ha akad megfelelő hardverünk, akkor mozgásvezérlés segítségével is játszhatunk néhány versenyszámot...A játék vizuálisan abszolút eleget tesz a mai elvárásoknak, és a megfelelő képi megjelenítő eszköz segítségével akár 3D-ben is pompázik. A hangok is remekül támasztják alá a program hangulatát és a riporterek közvetítése is kiválóan sikerült. Én mondjuk nem szeretem, ha a nemzeti himnuszunknak mindössze néhány ( a bevezető) taktusát játssza le és ismeri egy ilyen stílusú játék, de hozzá lehet szokni. Az irányítás, mint már említettem, végre abszolút kivitelezhetőre, és többnyire teljesen kézre állóan sikerült, és ahogy már említettem, főleg a megfelelő ritmusra, nem pedig az eszetlen billentyűcsapkodásra alapoz. Vannak ettől függetlenül nehezebben vezérelhető sportágak is, de szerencsére ezek száma viszonylag kicsi. Ha akad megfelelő hardverünk, akkor mozgásvezérlés segítségével is játszhatunk néhány versenyszámot (futó-, biciklis-, atlétikai-, kajakos- és íjász számokat), de ez inkább a társas szórakozást célozza meg a többi kifejezetten Kinectre kifejlesztett sportjátékhoz hasonlóan. Sajnos ez a fajta vezérlés nem sikerült túl fényesen, és ordít róla, hogy a tisztelt fejlesztők arra már nem vették a fáradságot, hogy a teljes testünket érzékelő Kinect rendszerre optimalizálják az Xbox 360 verziót, csupán átvették a PlayStation Move mozdulatait abba is. Nem tudom például, mitől kerékpározás az, ha két kezünket felváltva lóbáljuk az egyenesekben, a kanyarban pedig bedőlünk. A futás is abszolút ennek mintájára irányítható, de a többi ebben a módban választható versenyszám is hasonlóan kontrollálható. A vezérlés a lábat abszolút nélkülözi, ami valljuk be, nem kifejezetten aknázza ki a Kinect adottságait. Ez a mód sokkal inkább vicces és mókás, mintsem komoly, így senki ne várjon tőle sokat.

Az említetten kívül engem egy dolog zavart leginkább ebben az egyébiránt nagyon kellemes programban, nevezetesen az, hogy valahogy nem volt kellően ünnepélyes a játék hangulata. Az ember azt várná, hogy az olimpián kicsit „belehal” egy versenyző, és vele együtt annak teljes nemzete a sikerbe és a büszkeségbe. Itt valahogy ezzel szemben ha nyerünk sincs semmi túlzott felhajtás, csak lemegy a két taktusnyi „himnusz”, aztán jóccakát. Ez mondható el az egyéb ceremóniákról is (pl. nyitóünnepség). Ezt leszámítva azonban egy nagyon jó kis játékot ismerhettem meg a London 2012-ben, amely végre kiköszörüli a félresikerült elődei által a világ játékos társadalmának emlékezetében keltett csorbát.

London 2012 - The Official Video Game

Eltelt újabb négy esztendő, ismét itt van hát minden sportesemények legnemesebbike. A tévéközvetítés nézése mellett érdemes lehet elővenni a XXX. nyári olimpiai játékok hivatalos játékát, amely szerencsére ezúttal igen kellemesre sikeredett. Akár egymagunk, akár barátainkkal veselkedünk neki, nagyon tartalmas és izgalmas időtöltésre számíthatunk, melynek során megmutathatjuk magunknak és a világnak, hogy milyen is az a bizonyos magyar virtus! Mutassuk hát meg! Hajrá magyarok! ■

London 2012 - The Official Video GameLondon 2012 - The Official Video GameLondon 2012 - The Official Video GameLondon 2012 - The Official Video GameLondon 2012 - The Official Video GameLondon 2012 - The Official Video GameLondon 2012 - The Official Video GameLondon 2012 - The Official Video GameLondon 2012 - The Official Video GameLondon 2012 - The Official Video GameLondon 2012 - The Official Video GameLondon 2012 - The Official Video GameLondon 2012 - The Official Video GameLondon 2012 - The Official Video GameLondon 2012 - The Official Video GameLondon 2012 - The Official Video GameLondon 2012 - The Official Video GameLondon 2012 - The Official Video GameLondon 2012 - The Official Video GameLondon 2012 - The Official Video GameLondon 2012 - The Official Video GameLondon 2012 - The Official Video GameLondon 2012 - The Official Video GameLondon 2012 - The Official Video GameLondon 2012 - The Official Video GameLondon 2012 - The Official Video GameLondon 2012 - The Official Video Game

A London 2012 - The Official Video Game PC-re, PlayStation 3-ra és Xbox 360-ra jelent meg, a cikk az X360 verzió alapján készült.

értékelés

London 2012 - The Official Video Game

London 2012 - The Official Video Game
Pozitívumok
  • Végre jó vezérlés kontrollerrel
  • Szép grafika és jó hangok
  • Remek hangulat
  • Igazi sportjáték-élményt nyújt
Negatívumok
  • A Kinectes vezérlés egy vicc
  • Valahogy nem elég ünnepélyes
  • A magyar himnuszt csak nyomokban ismeri a játék
  • Hiányoznak belőle a valódi sportolók
8,0
grafika 8
hangok 8
játszhatóság 8
hangulat 9
London 2012 - The Official Video Game
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
London 2012 - The Official Video Game

hozzászólások (2)

Creativ3Form
Creativ3Form 2012.07.27. 01:04
Kár, hogy billel a versenyek durván 70-80%-a játszhatatlan és irányíthatatlan.:-( De csak azért se veszek kontrollert. :-P Vagy ha majd valaha igen, akkor az nem emiatt lesz. :-)
keesz
keesz 2012.08.01. 09:56
kontrollerrel se sokkal izgalmasabb, megnyugtatlak, bár tényleg jobb mint az eddigiek, de még mindig nagyon messze az üdvösség...
ajánlott olvasnivaló