25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Tekken Tag Tournament 2

Csapatviadal Tekken módra 2.0.

Írta: gregmerch

Nem tudom, ki hogy van vele, de ha én szeretnék egy kötetlen félórát-órát eltölteni mindenféle különösebb, az agytekervényeimet kiegyenesítő elfoglaltság nélkül, gyakran kerül elő egyik-másik bunyós játékom a kollekcióm mélyéről. Ezek a programok kiválóan alkalmasak egy nehéz nap után a „fáradt gőz” leeresztésére, még ha nem a legirodalmibb módon teszik is azt. És ha már verekedős játékra esik a választásom, az jó eséllyel a mostanra szűk tizennyolc éves múltra visszatekintő Tekken sorozat valamelyik darabja lesz. Ez az a széria, amely az örök kedvenc Mortal Kombat mellett talán leginkább megfogott karakterei, eseményei, helyszínei és nem utolsó sorban félelmetesen jó akciója folytán. A történet gerincét képező epizódok mellett 1999-ben napvilágra került egy amolyan mellékágat képviselő, minden különösebb sztorit nélkülöző rész, a Tekken Tag Tournament is. Ebben kétfős párokat (tag teameket) alkotva kellett legyűrni a ránk rontó duókat. Ez az epizód tavaly felújítva került ismét a boltok polcaira egy multimédiás kiadvány, a Tekken Hybrid egyik elemeként, amelyről annak idején született is egy rövid ismertető magazinunk hasábjain. Ezen a korongon helyet kapott az akkor már Japán játéktermeiben javában üzemelő automatákon kipróbálható, új, csapatalapú viadalt feldolgozó epizód, a Tekken Tag Tournament 2 majdani konzolos portjának demó változata is, ami némi bepillantást engedett a későbbi játékba. Az arcade automata Unlimited névre keresztelt, bővített változatán alapuló program végül idén szeptember dereka táján jelent meg PlayStation 3 és Xbox 360 konzolokra, és a hamarosan debütáló Wii U nyitócímei között is megtalálható lesz. A játékot ezúttal is a szokott csapat, a Namco Bandai Games munkája nyomán vehettük kézbe.

Tekken Tag Tournament 2

Ez a rész, elődjével ellentétben tartalmaz egy történetvezérelt játékmódot is. Ebben a Violet Industries egy vadonatúj harci robotot fejleszt ki, amely bárki harci stílusához képes adaptálódni, és ellene, vagy mások ellen felhasználni azt. Éppen a tesztfázis végén tart a projekt, amikor is az utolsó simítások sajnos balul sülnek el, aminek egy lenullázott robot, és egy szétdúlt üzemegység lesz az eredménye. Nem esünk azonban kétségbe, ehelyett fogjuk a néhai prototípus nyers klónját (akarom mondani, még be nem programozott másik modelljét), és módszeresen betanítjuk azt a különféle harci fogásokra, egészen az alapoktól kezdve. Az egyes pályák végén a legkülönfélébb, gyakran igen őrült, vagy akár a konkurens játékokból ismert főellenfeleket kell legyőznünk, amiben az éppen tanult új fogások nagy segítségünkre lesznek. Személy szerint nekem ez a történetmód kicsit „túlontúl japánra” sikeredett, de biztosan van, akinek pont ez benne a legcsábítóbb vonás. Hja, nem lehet mindenhol olyan kiváló történettel találkozni, mint a Mortal Kombat esetében, ami még sokáig etalonnak fog számítani a verekedős játékok műfajában.

A sztori módot prezentáló Fight Lab menüpont mellett on- és offline játékmódok, karakterek- és zenei műsortár testre szabása, illetve gyakorlási opciók választhatók a főmenüben, természetesen a különféle beállításokat és egyéb extrákat tartalmazók mellett. Az offline játszható játéktípusok között hagyományos, arcade stílust, túlélés módot, különféle szellem karakterek elleni harcot, egy- és többszemélyes gyakorlást és egymás elleni harci módot találunk. Ezek nagyjából megegyeznek a többi hasonló játékban már megismertekkel. A választható karakterek száma meglehetősen magas: alapból 45 harcos áll rendelkezésünkre, ami a hírek szerint a különféle kiadásokkal és letölthető tartalmakkal az igen impozáns 59-re is emelkedhet, természetesen a teljes Tekken történelmet felölelve.

Tekken Tag Tournament 2

A játék ismét kiváló harcrendszerrel felvértezve került a felhasználókhoz, ami az egyik legnagyobb erőssége. Ez annyit tesz, hogy könnyebb fokozaton, az egyszeri játékos, aki nem, vagy csak futólag ismeri a verekedős műfajt, néhány egyszerűbb mozdulattal vagy kombóval simán és viszonylag egyszerűen fel tudja venni a harcot az ellenfelekkel. A kontrolleren az alkalmazott gombok száma messze nem használja ki a lehetséges maximumot, és gyakorlatilag most is a négy irány, valamint hat gomb segítségével zajlik a vezérlés. A keményebb felhasználók is igazi csemegére lelhetnek a játékban, hiszen a különféle irányok, ütések és rúgások segítségével borzasztóan sok támadási kombináció hívható elő. Egy-egy karakternek átlagosan mintegy 130-féle mozdulata van. A mozdulatsorok elővarázsolásának sikere nagyon nagy mértében múlik az időzítésen, amit ha sikerül jól elsajátítanunk, akkor roppant durva és eredményes támadásokat vihetünk be. Gyakorlatilag a legtöbb mozdulat kivitelezése a helyes irányzékon kívül az ütés és/vagy rúgás billentyűk megnyomásának időzítésén és sebességén múlik. Ez egy roppant összetett, és borzasztó kemény munkával begyakorolandó irányítást eredményez, amit azonban ha sikeresen abszolvál valaki, komoly eséllyel veheti fel a versenyt bárki ellen. Az egyes játékmódok egy-, és kétfős csapatokkal is játszhatók, ami más-más taktikát kíván, hiszen két karakterrel egyfelől kétszer olyan esélyesek vagyunk, másfelől egészen más, csapatalapú kombókat is alkalmazhatunk. Mindent összevetve egy roppant jól kitalált, nagyon sokszínű és nagyon változatos harcrendszer jellemzi a játékot, ami mind a kezdők, mind pedig a harcedzett veteránok számára is megfelelő kihívást, lehetőséget és sikerélményt tartogat.

A játék másik nagy pozitívuma a Tekken Tag Tournament 2-nek a szemkápráztatóan szép grafika. A harcosokról csurog a veríték, a mozdulatok kivétel nélkül a helyükön vannak, és a változatos helyszínek is nagyon szépen kidolgozottak. A megfelelő televízió segítségével sztereoszkópikus 3D-ben megjeleníthető, skálázható mélységű grafika talán az egyik legszebb, amit eddig játékban láttam, de mindenképpen a leghatásosabb a verekedős játékok műfajában. Az átvezető videók is gyönyörűen sikerültek, egyedül a sztori mód átvezetőinek skicc-szerű megvalósítása nem nyerte el az én vaskalapos tetszésemet. Ez utóbbi esetében nem is igazán értettem, miért kellett egy egyébiránt gyönyörűen megrajzolt játék egyik legértékesebb játékmódját ilyen módon kezelni. Tudom, hogy ez egy mai, egyre népszerűbb trend, de eleddig leginkább a kisebb kapacitású gépekre megjelent, avagy különféle, kisebb költségvetésű indie játékok esetében találkoztam vele elsősorban. Itt mind a kapacitás, mind a létjogosultság meg lett volna egy, a bevezetőkhöz hasonlóan gyönyörű átvezetőkkel tűzdelt történet megalkotásának, valamiért mégsem ezt a megoldást választották a fejlesztők. Szubjektív a véleményem, de nekem akkor is nagy csalódás volt a többi video ismeretében ez a fajta megvalósítás. A hangok és a zenék nagyon rendben vannak. A szereplők angol és/vagy japán szinkront kaptak, ami természetesen feliratozható. A zenék és a szereplők teljes átszerkesztésére, pedig saját opció áll rendelkezésre, ami tovább emeli a játékban rejlő lehetőségek számát.

Tekken Tag Tournament 2

A Tekken Tag Tournament 2 a világ egyik legnépszerűbb, legpatinásabb és legkeményebb verekedős játéksorozatának legújabb tagjaként méltó folytatása ennek a nagy múltú, kiváló szériának. Számos lehetőségével, mindenki számára kihívást jelentő harcrendszerével, kiváló megvalósításával, impozáns karakterválasztékával könnyen lehet az idei év legjobb bunyós címe, bár a szintén napokon belül megjelenő Dead or Alive 5 ezen a felvetésen még változtathat. Érződik ugyan rajta a játéktermek semmivel össze nem téveszthető illata, de ez mit sem von le az értékéből. Jómagam biztosan előkelő helyre teszem a polcon a bevezetőmben említett gőzlevezetős estéken választandó programok sorában.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

85%
grafika
9
hangok
9
játszhatóság
8
hangulat
9
Pozitívumok
 • Gyönyörű grafika
 • Szép átvezetők majdnem mindenhol
 • Változatos helyszínek
 • Jól megalkotott karakterek
 • Impozáns választható harcoslista
 • Mindenki számára kihívást jelentő harcrendszer
 • Testre szabható zenék
Negatívumok
 • Első indításkor igen sokat elszöszmötöl
 • A tökéletes vezérlés elsajátítására még igen kevés ember született

További képek

 • Tekken Tag Tournament 2
 • Tekken Tag Tournament 2
 • Tekken Tag Tournament 2
 • Tekken Tag Tournament 2
 • Tekken Tag Tournament 2
 • Tekken Tag Tournament 2
 • Tekken Tag Tournament 2
 • Tekken Tag Tournament 2
 • Tekken Tag Tournament 2
 • Tekken Tag Tournament 2
 • Tekken Tag Tournament 2
 • Tekken Tag Tournament 2

Tekken Tag Tournament 2

Platform:

Fejlesztő: Namco Bandai Games

Kiadó: Namco Bandai Games

Forgalmazó: Cenega Hungary

Megjelenés: 2012. szeptember

» Tovább a játék adatlapjára

gregmerch

gregmerch
Amióta az első kvarcjátékát meglátta kb. 6 éves korában, mindennél jobban érdekelték az elektronikus játékok. 2010 óta árasztja el cikkeivel a magazin oldalait.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!