25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Tekken Hybrid (PS3)

Multimédia Tekken módra hibridizálva.

Írta: gregmerch

Ha valakit megkérdezünk, hogy mi jut az eszébe a verekedős játékok kapcsán, akkor jó eséllyel igen hamar szóba fognak kerülni a ma már gyakran több évtizedes múltra visszatekintő címek a delikvens korára való tekintet nélkül. Ezek még annak idején pénzbedobós automatákként kezdték a pályafutásukat, amit kisvártatva „hazavihető” átiratok követtek és követnek mind a mai napig. És habár a műfaj talán kicsit a háttérbe szorult mostanra, az mindenképpen szerves részét képezi korunk elektronikus játékpiacának is.
Biztosan az elsők között merül fel egy ilyen beszélgetés során a Namco legendás sorozata, a Tekken. Ez a széria 1994-ben született, amikor a stílus királya a Street Fighter volt, és amikor a játéktermek közönségének oroszlánrésze gyakorlatilag a bunyós automaták előtt tülekedett. A játék sikeresen teljesítette feladatát, és azonmód bekerült a műfaj élvonalába, ahol azóta is stabilan tartja a helyét, amit a legkülönbözőbb portokra eddig megjelent hat egyenes ági, és egy amolyan „mellékági” epizód is jelez. A talán legnagyobb rivális Mortal Kombat atyja, Ed Boon is ezt a sorozatot tartja a legjobbnak (persze sajátja mellett).

A széria története a stílusban abszolút bevezetett és megszokott irányvonalat követi, vagyis valaki valahol valamiért megrendezi a világ első számú harcosait összeverbuváló viadalt, amelyre a legkülönfélébb harcmodorokban jártas keménylegények és -leányok érkeznek. Ez a valaki ebben a sorozatban a Mishima Zaibatsu névre hallgató, hihetetlen vagyonú és korruptivitású nagyvállalat-vezetője. A viadal jelen esetben a „Vasököl Királya” (King of Iron Fist Tournament), amely elképesztően nagy hírnévvel és pénznyereménnyel kecsegtet. Persze ahogy az ilyenkor már csak lenni szokott, nem minden szereplő az, akinek első pillantásra látszik, és rendszerint valamilyen határozott céllal érkezik a versenyre. Az alaptörténet a Mishima család egymással a legjobb indulattal is meglehetős „fasírtban” levő férfitagjainak (apa, fia, unokája) versengését és bosszúhadjáratát mutatja be némi misztikummal, ördöggel és démonokkal fűszerezve.

Az első epizód megjelenésekor olyan újításokat tartalmazott, mint például az x, y és z koordinátákat is használó 3D-s megvalósítás, amit a SEGA vele majdhogynem teljesen egy időben debütáló Virtua Fighter játékával egyszerre vezetett be. Ahogy aztán telt-múlt az idő, mind újabb és nagyobb kapacitással rendelkező masinák láttak napvilágot, amelyekre a már bevezetett címek újabb iterációi készültek el. A PlayStation 2-es játékkonzol tizenegy évvel ezelőtti piacra kerülésekor annak egyik nyitócíme volt az akkorra már igen nagy népszerűségnek örvendő Tekken sorozat egy, a fő történeti szálához szervesen nem kapcsolódó, gyakorlatilag történet nélküli, arcade jellegű csapatharcon alapuló epizódja, a Tekken Tag Tournament. Ez az addigi három rész valamennyi karakterét tartalmazta, ami akkoriban igen szép lajstromnak számított a maga több mint harmincnégy választható szereplőjével. Most, tizenegy évvel később a mai konzolgeneráció tulajdonosai is visszaidézhetik minden idők egyik legsikeresebb verekedős játéksorozatának mindmáig leginkább arcade jellegű epizódját a Tekken Hybrid névre hallgató korong jóvoltából.

Ez a kiadvány tulajdonképpen egy multimédiás lemez, amely nem csupán a már említett játékot, hanem annak soron következő, második részének demo változatát és a sorozat történésein alapuló 92 perces animációs filmet, a Tekken: Blood Vengeance-et is tartalmazza. Tulajdonképpen a megjelenés apropója ez utóbbi piacra dobása volt. Ily módon a vásárlók nem csupán egy régi játék kisebb ráncfelvarráson átesett epizódját, hanem egy új program próbaváltozatát és egy egészestés filmet is kézhez kapnak.

A mozi az ötödik és a hatodik rész közötti időintervallum történéseit meséli el, tökéletesen beilleszkedve a sorozat történetébe. A film az arra alkalmas eszközökkel sztereoszkopikus 3D-s megjelenítéssel is lejátszható, de ez valahogy nem dob sokat az élményen. A szinkronok között csak az eredeti japán és az angol kapott helyet, és felirat fronton sem találunk magyart. Mindezek mellett kellemes kis szösszenet az alkotás, amelyet a széria rajongói biztosan értékelni fognak.

Az eredeti Tekken Tag Tournament nem sok változtatáson esett át, mindösszesen nagyfelbontású grafikát és trófeagyűjtési lehetőséget kapott. A program a régi, PlayStation 2-es változat minden elemét tartalmazza a szereplőktől azok speciális mozdulatain át a játékmódokig. A történet nélküli játék fordulóiban két-két harcos méri össze erejét, és a harc addig folyik, amíg valamelyiküké el nem fogy. Ez azt jelenti, hogy az a páros nyer, amelynek mindkét tagja talpon marad. Némi taktikázás is bekerült azáltal a játékba, hogy melyik karaktert meddig „engedjük” még küzdeni, mikor cseréljük le még nagyobb energiával rendelkező társára. A speciális mozdulatok egy része is erre a kétszereplős modellre épít, ezek mindkét harcos aktív közreműködését igénylik. A játék az arcade mód mellett csapatmódot és túlélő módot is kínál, és természetesen egymás ellen is kipróbálhatjuk magunkat. A képi megvalósítás nem hozza a mai színvonalat, láthatóan a nosztalgiára adtak leginkább az átportolás során. Ezzel semmi baj nincs egyébként, csak azért írtam le, hogy a mai felhasználók ne számítsanak csodára.

A hamarosan megjelenő második epizód demója, a Tekken Tag Tournament 2: Prologue négy választható karaktert tartalmaz, akik a lemezen lévő mozi főszereplői és főellenségei közül kerültek ki. A játék a filmhez hasonlóan képes háromdimenziós képi megjelenítésre, amely ez esetben már sokkal többet dob az összhatáson. A helyszínek igen változatosnak tűnnek és nagyon hangulatosra sikerültek. A római Trevi kút például abszolút felidézte bennem olaszországi nyaralásunk emlékét. A grafika itt már teljesen megfelel a mostani trendnek, ami nem is csoda az időközben eltelt több mint egy évtized ismeretében. A látottak alapján nem lesz rossz játék az új epizód, amely PlayStation 3-ra fog valamikor a jövő évben megjelenni.

Érdekes helyzetben vagyok, amikor értékelnem kell a Tekken Hybridet, hiszen annak tartalma igen sokrétű, ugyanakkor egy viszonylag szűkebb réteget céloz meg. A korongon lévő B-kategóriás animációs filmet leginkább a sorozat rajongói tudják értékelni, nekik azonban kellemes másfél órát szerezhet az alkotás. A 2000-es Tekken Tag Tournament HD változata mindent visszaad az eredeti játékból, de ezt is leginkább a régebbi rajongók fogják szeretni. A jövőre érkező új epizód felvezető verziója szintén az ő érdeklődésüket fogja elsősorban felkelteni. Magyarul a Tekken franchise kedvelői és ismerői igazi csemegével gazdagodhatnak, ha beszerzik ezt a kiadványt, a műfajjal és a szériával eddig kapcsolatba nemigen került játékosok azonban először inkább kérjék azt kölcsön valakitől. Ki tudja, talán ez lesz az új kedvencük.

A Tekken Hybrid kizárólag PlayStation 3 konzolra jelent meg.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

70%
grafika
6
hangok
7
játszhatóság
8
hangulat
8
Pozitívumok
  • Sokrétű tartalom
  • Nosztalgikus hangulat
  • Az ember a régi korok játéktermeiben érzi magát
  • A film remek kiegészítése a játékok történetének
Negatívumok
  • Igazán egy szűkebb réteg tudja csak értékelni a kiadványt
  • A mai felhasználók szemében talán kicsit „ódivatú” a játék
gregmerch

gregmerch
Amióta az első kvarcjátékát meglátta kb. 6 éves korában, mindennél jobban érdekelték az elektronikus játékok. 2010 óta árasztja el cikkeivel a magazin oldalait.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!