Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Ecolibrium

Ökológiai applikáció Sony módra.

2012.12.01. 12:45 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

Az okostelefon-felhasználók körében nem ismeretlen a különböző, gyakorta ingyenes applikációk tonnaszám való megjelenése. Ezek számos hasznos és kellemes dolgot biztosítanak az ember számára, szinte kivétel nélkül a birtokukban lévő kütyü technikai adottságaira alapozva a bennük rejlő okosságot. Mint mondtam, jó eséllyel ingyen hozzáférhető programocskákról van szó, amelyek azonban rendszerint teljes, avagy mindenféle zavaró tényezőtől – mint például reklámoktól – mentes felhasználásukért már némi pénzmag befektetését igénylik. No nem sokat, de azért mégis valamit. És ha már az újgenerációs mobiltelefonok piacán bevált ez a módszer, miért ne lehetne megpróbálkozni vele a hordozható játékkonzolok, vagy helyesebben portábilis szórakoztató központok szegmensében is? A Sony nem is restelkedett tovább, hanem megalkotta az ilyen ingyenesen hozzáférhető, applikációszerű programoknak kisebb garmadáját, amelyek egyik képviselője az Ecolibrium nevű játék.

Ecolibrium

Ebben a programban egy tökéletes harmóniában és egyensúlyban lévő ökoszisztémát kell megalkotnunk. A teljes sivár pusztaság benépesítése a legkülönfélébb idegen növény- és állatfajokkal, vízzel, miegymással történik. Közben a játékos, ha nem is Istennek, de kísérletező tudósnak érezheti magát, aki laboratóriumában ülve okumulálja ki a következő lépést, vagy klónozza le a következő betelepítendő fajt. Eredményeinket a játék öko-pontokkal jutalmazza, amelyeket például a minél nagyobb fajszámért kapunk. Új fajokat kreálhatunk illetve klónozhatunk, de kaphatunk, letölthetünk és a 3G-s PS Vita modellel rendelkezők akár különféle GPS koordinátákra elbandukolva találhatnak is. Mint minden kényes egyensúlyon alapuló rendszernek, az ökoszisztémának is megvannak azonban a maga határai. Vigyáznunk kell ezért arra is, hogy ne telepítsünk túl sok fajt a rendelkezésre álló területünkre, hiszen ha a rendszer nem tudja ezeket eltartani, akár menthetetlenül is felborulhat a már-már kialakult egyensúly. Minden a rendelkezésre álló víz, ásványi anyag, növény és hús mennyiségén múlik, hiszen ezek a legfontosabb tápanyagai, összetevői egy ökológiai egységnek, legyen az bármekkora is. Ha nincs elég ásványi anyag, a növények nem szaporodnak, ekkor azonban a növényevő állatok száma is visszaesik, amelyeket viszont a ragadozók fogyasztanak, így végeredményben az élet minden területén a recesszió fog eluralkodni. De persze, ha minden egyéb rendben volna, elegendő víz nélkül mit sem érne kicsi kísérleti élőhelyünk. Ha azonban mindent jól csinálunk, akkor egy idő után minden megy a maga útján, vagyis teremtményeinek „szaporodnak és sokasodnak”, a rendszer pedig eltartja önmagát. Ez persze azzal is együtt jár, hogy mi alig-alig kell belenyúljunk a játékba, amely lassan átmegy egy ökológiai szimulációba.

Ecolibrium

A játék a PlayStation Vita szinte valamennyi technikai funkcióját kiaknázza, amit az egyszerűbb, 3G nélküli modellek tulajdonosai bizony nem is tudnak maradéktalanul megtapasztalni. A többiek is csak akkor, ha van állandó internetkapcsolatuk, ami valljuk be, egy hordozható konzol esetében azért nem feltétlenül adott minden időpillanatban.

Ecolibrium

A játék képi, hangi és egyéb megvalósítása nem tartozik a kiemelkedő alkotások közé, de egy ingyenes programtól ne is várjuk ezt el. Az összkép ezt is figyelembe véve egyáltalán nem rossz, sőt, kifejezetten kellemes. A vezérlés minden a gépben rejlő lehetőséget kihasznál, ami érthető, hiszen ezért született meg a játék. Ugyanez a helyzet a különféle csatlakozási, kapcsolódási lehetőségekkel, amelyek a PlayStation Vita teljes tárházát felhasználják az internetes kapcsolattól a fizikai térben hozzánk közel elhelyezkedő játékosokkal kommunikáló Near funkcióig bezárólag. Habár a játék alapcsomagja ingyen hozzáférhető, bizonyos bővítményekért fizetni kell, szerencsére azonban nem nagy összegeket.

Ecolibrium

Az Ecolibrium sokkal inkább egy érdekes, szórakoztató kísérlet, mint játék. Segítségével megismerhetjük gépünk technikai adottságait, annak minden létező lehetőségét kihasználhatjuk, de mindezt játszva, és tulajdonképpen tanulva tehetjük meg. A program a hordozható konzolokra írt applikációk egyik első darabjaként úttörő szerepet tölt be az ilyen jellegű programok elterjedésében, amelyet ingyenes hozzáférési lehetőséggel támogat. A magam részéről nem tudok ellenérvet felhozni a kipróbálására, hiszen még csak pénztárcánk sem bánja, ha mégsem tetszik a játék. Akkor pedig miért ne? Ki tudja, lehet, hogy a végén Nobel-díjas ökológus válik belőlünk. ■

Az Ecolibrium kizárólag PlayStation Vitára jelent meg, ingyenesen letölthető alkalmazásként.

értékelés

Ecolibrium

Pozitívumok
  • Érdekes alapötlet
  • Ingyenes
  • Kiválóan kiaknázza és bemutatja a PlayStation Vita adottságait
Negatívumok
  • Ha jók vagyunk, gyakorlatilag hozzá sem kell nyúlnunk
  • A 3G nélküli PS Vita modellek nem tudnak minden funkciót kihasználni
  • Az állandó internetkapcsolat hasznos, de nem mindig áll rendelkezésre
7,0
grafika 7
hangok 7
játszhatóság 7
hangulat 8

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló