Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Zumba Fitness Core

Új program érkezett a fitnesz univerZumba.

2013.02.13. 12:00 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

Amióta az emberiség jeles képviselői elköltöztek Willendorfból, túlélték a több mint 150 centiméteres derékbőséget felhalmozó VIII. Henriket, és 1640-ben elveszítették a rengő domborulatok legelkötelezettebb hívét, Peter Paul Rubenst, gyökeresen megváltozott a véleményük az emberi testalkat ideális voltáról. A tudomány időközben szintén igyekezett bebizonyítani, hogy a „kevesebb több, jobb és kívánatosabb”, már ami a testtömeget illeti, és a huszadik század második felére a fitnesztevékenység már komplett iparággá fejlődött. Immár nemcsak az élsportolók, hanem az egyszerű halandók, és Jane Fonda videói jóvoltából a hétköznapi háziasszonyok is rendszeresen végeztek különféle edzéseket már a nappaliban, a tévé előtt is. Az aerobikot később felváltotta számtalan más módszer, de szinte mindegyik a zenére és a ritmusra épül azóta is. Az egyik ilyen viszonylag újabb keletű őrület, a zumba, egy kolumbiai táncos-koreográfus, Alberto „Beto” Perez nevéhez fűződik, aki nemes egyszerűséggel ötvözte az aerobikot különféle bővérű latin-amerikai és ázsiai táncokkal, megfűszerezte mindezt némi hip-hoppal, és belekevert még egy csipetnyit a küzdősportokból ellesett mozdulatokból is. A recept elkészült, és azóta is nagy népszerűségnek örvend a táncos lábú, fittnek és könnyebbnek lenni vágyó delikvensek körében világszerte. A technika fejlődése pedig egyenes ágon vezetett mára oda, hogy a régi VHS kazettákat immár az egyre több háztartásban jelen lévő videojáték-konzolok nyújtotta lehetőségek váltották fel, amelyek közül a legkézenfekvőbb ugyebár maga a játék. Főleg, hogy ma már bármelyik masina felszerelhető a testmozgásunkat érzékelő és arra építő vezérléssel. A különféle edzőprogramok így valamennyi géptípus tulajdonosának polcán ott lehetnek, ami drasztikusan csökkenti a „miért nem voltál edzésen már megint?” kezdetű kérdésre adható elfogadható kifogások lajstromát. Az alapvetően partyjátékok fejlesztésére szakosodott, brit illetőségű Zoë Mode vette a szárnyai alá az említett táncos-zenés edzésmódszert, amelyből immár évente dob piacra egy újabb játékváltozatot, így a sorozat a harmadik epizódnál tart, amely a Zumba Fitness Core címet kapta.

Zumba Fitness Core

A program kínálta lehetőségek jóvoltából első körben ki-ki megtanulhatja és begyakorolhatja a különböző táncstílusokhoz tartozó alaplépéseket. Amikor érzése – illetve az ennek során elért eredményei – szerint akár már gyorsabb fokozaton is biztos lábú ura ezeknek, megpróbálkozhat frissen felszedett tudása kamatoztatásával. Ezt megteheti különálló zeneszámok koreográfiáinak abszolválása útján is. Ilyenkor, miután kiválasztotta a kívánt intenzitású (ami lehet mérsékelt, közepes és nagy), a testünk más-más részének megdolgoztatására hatékony lépéssorral prezentált zenét, annyi a dolga, hogy minél pontosabban leutánozza a virtuális edző mozgását. Eredményeinket a program jegyzi, és teljesítményünket százalékos és maximum öt csillagos minősítéssel osztályozza is, illetve a közben elégetett kalóriák számát is megtudhatjuk. A bő negyven különböző zenére épülő koreográfia tökéletesítése mellett akár valódi edzéseken is részt vehetünk. Ezek a rövid (kb. 20 perc), a közepes (kb. 40-45 perc) és a hosszú (kb. 60-65 perc) tréningek a szóló zenékhez hasonlóan három különböző intenzitásfokozatba esnek, és bizony igencsak megdolgoztatják az embert, akárcsak egy valódi zumbaórán. A három fő játékmód mellett a program figyeli, feljegyzi és követi fejlődésünket, amit akár magunk által kitűzött célokkal is tarkíthatunk (például x kalória elégetése y nap alatt), sőt, az internetre csatlakozva a valós zumbaközösség híreit is elolvashatjuk, illetve lakhelyünk megadása után keres nekünk a környékünkön valódi, igazából működő zumbaórákat is, azok pontos időbeosztásával és jellemzőinek ismertetésével egyetemben. Teljesítményünk a világhálóra is felkerül, és mi büszkén, avagy szemlesütve nézhetünk szembe aktuális helyezésünkkel a világ ranglistán.

Zumba Fitness Core

A játék grafikája szépre sikerült, ami az Unreal 3-as motornak köszönhető. A mozdulatok élethűek és folyékonyak, töredezett, idétlenül, esetlenül ható mozgás szerencsére nincs a programban. A minket trenírozó virtuális oktatók valós edzők digitalizált, méghozzá nagyon élethűen és felismerhetően digitalizált változatai. A helyszínek is rendben vannak, bár az indiai bazár szélén való ugrabugrálás szerintem igen kevéssé életszerű. A zenei anyag fontos részét képezi a játéknak, és ismert slágerek mellett amolyan világzene típusú számok, illetve a zumbaórák során folyamatos zeneösszeállítások kaptak benne helyet. Ezek kivétel nélkül hivatalosan elfogadott, akkreditált zumbaedzésekhez használt számok, így semmiféle okom, sem lehetőségem nincs ellenkezni velük szemben. A vezérlés teljes egészében a mozdulatainkra épít, és mint minden hasonló stílusú játékban, itt is megtalálható az a sajnálatos baki, hogy a táncmozdulatok és az egyéb segédmozdulatok (mint például a menübe való kilépés) nehezen megkülönböztethetők a rendszer számára, így rendszeresen futunk bele ebből fakadó kellemetlenségbe.

Zumba Fitness Core

Az idő és a technika előrehaladása menthetetlenül együtt jár bizonyos dolgok megváltozásával. Ilyen a fitnesztermek világának beköltözése nappalinkba, amelynek köszönhetően bárki és bármikor szentelhet néhány percet vagy órát, akár rendszeresen is a testmozgásnak. A Zumba sorozat legújabb tagja, a Zumba Fitness Core is ezt segíti elő a zenés-táncos edzésformát kedvelők számára. Kellemes képi világa, jó zeneanyaga és hatékony, valóban a teljes testünket átmozgató tartalma által alkalmas is arra, hogy teljesítse a „fittülni” vágyók, vagy beteljesítse a fogyni vágyók álmait. Persze ahhoz az is szükséges, hogy a karlengetést legalább ez alatt söröskorsó nélkül csináljuk. ■

Zumba Fitness Core

A Zumba Fitness Core Xbox 360 (Kinect) és Wii konzolokra jelent meg, a cikk az X360 verzió alapján készült.

értékelés

Zumba Fitness Core

Zumba Fitness Core
Pozitívumok
  • Kezdők is bátran nekifoghatnak
  • Szép és folyamatos mozgás
  • Jó zeneanyag
  • Valóban megdolgoztat
  • Akár egy komplett órát is helyettesít
Negatívumok
  • A vezérlés sajnos most is bakizik
  • Gyakran mezei halandóknak leutánozhatatlan a mozgássor
8,0
grafika 8
hangok 9
játszhatóság 7
hangulat 8
Zumba Fitness Core
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Zumba Fitness Core

hozzászólások (3)

Artemius '89
Artemius '89 2013.02.13. 14:22
Mint újságíró 10 percig sírtam a címen, de mindenesetre megemelem a kalapom :D
gregmerch
gregmerch 2013.02.13. 15:48
Köszi :-). Nekem az ilyesmi nem kerül nagy erőlködésbe... :-D
GeryG
GeryG 2013.02.13. 20:54
Megnyugtatlak, a Zumba mozgássorok néha a valóságban is leutánozhatatlanok a mezei halandók számára! :D
ajánlott olvasnivaló