25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Guacamelee!

Egy kellemes, indie platformjáték érkezett PlayStation konzolokra.

Írta: Barnabás

A Guacamelee! egy klasszikus 2D-s platformjáték, amelynek fejlesztését a torontói Drinkbox Studios végezte. A tízfős kanadai fejlesztőcsapatnak ez a harmadik játéka, és két korábbi alkotásukhoz hasonlóan ez is csak PlayStation konzolokra készült el. A kis indie csapat egy remek, abszolút élvezetes játékot készített, amely mindenképpen megérdemli a figyelmet.

Guacamelee!

Juan feltámad egy varázserejű harcosmaszk segítségével, és útra kel, hogy bosszút álljon és megmentse szerelmét.A játék főhőse Juan Aguacate, aki gazdálkodásból éldegél egy mexikói kis falvacskában. Egy sötét napon szerelmének tárgyát elrabolja a gonosz csontváz, Carlos Calaca, és a megmentésére igyekvő Juant meg is gyilkolja a főgonosz. Juan feltámad egy varázserejű harcosmaszk segítségével, és útra kel, hogy bosszút álljon és megmentse szerelmét. Ezzel a rajzfilmekbe illő felütéssel indul a játék, amely nem veszi komolyan magát. Ezzel nincs is baj, igazán változatos pályákon juthatunk keresztül, változatos erőket használhatunk és Carlos főbb csatlósait is elintézhetjük a többi felbukkanó ellenfél mellett.

Egy jól felépített, szabadon bejárható világot kapunk, amelyben rengeteg rejtett dolgot is találhatunk. Főhősünk eleinte kevés különleges mozdulattal rendelkezik, de a történet előrehaladtával folyamatosan kapjuk meg az újabb erőket. Ennek megfelelően a harcok eleinte nem túl bonyolultak, a Juan kinézetéhez illeszkedő pankrátormozdulatokkal könnyen leverhetjük a csontvázakat. Az ütéseken kívül a dobásoknak már a játék elejétől kulcsszerepe van, használatukkal komoly sebzést érhetünk el. Később aztán a sok új mozdulatnak köszönhetően egész változatos kombókat építhetünk fel, amelyekre sokszor szükségünk is lesz az agresszíven támadó hordákkal szemben. A különböző színű (piros, zöld, kék, sárga) aurákkal körülvett ellenfeleket csak a megfelelő mozdulattal tudjuk megsebezni, és természetesen a különböző ellenféltípusokhoz más és más taktika alkalmazása a célravezető. Támadóink felhozatala változatosra sikerült: az apróbb ellenségektől kezdve óriásira nőtt csontvázakkal, repkedő teremtményekkel és föld alatt kúszó mérges növényekkel is találkozunk a kemény főellenfelek mellett. A különböző színeknek a pályák felépítésében is szerepe van: a folyamatosan megszerzett új mozdulatok segítségével tudjuk áttörni a megfelelő színű pályaelemeket, így korábban elérhetetlen helyekre juthatunk el.

Guacamelee!

A játék rajzfilmes jellegű grafikai megvalósítása nagyon hangulatosra sikerült.Apróbb RPG elemeket is beépítettek a játékba a fejlesztők: életerőnk csíkját és a speciális támadások használatához szükséges mezők számát elrejtett kincsesládák felnyitásával növelhetjük. Némelyik láda pénzérméket rejt, valamint ellenfeleink is hullajtanak el pénzt, amellyel a viszonylag gyakran felbukkanó speciális helyeken vásárolhatunk új mozdulatokat, képességeket. A vásárlási helyek egyébként automatikus mentési pontként is szolgálnak. A történet során apróbb mellékküldetésekkel is találkozunk, amelyek tovább színesítik a játékmenetet. A harcok mellett a játékidő legnagyobb részét a platformos ugrálások fogják kitenni. Eleinte elég könnyen tudunk haladni, később azonban jó pár izzasztó, komoly koncentrációt és időzítést igénylő pályarésszel fogunk találkozni. A nehézséget sok esetben az jelenti, hogy a különböző képességeinket egymás után váltogatva tudunk csak továbbjutni. Például megkapjuk az élők és halottak világa közötti dimenzióváltását lehetővé tévő lehetőséget, amely rengeteg elég kemény ugrálós ügyességi részt eredményez. A játék végére sok ilyen képességgel gazdagodunk: falon futás, duplaugrás, sőt csirkévé változás is a repertoár részét képezi, amelyeket egy kecske alakból átváltozó öregember tanít meg nekünk. A nehéz ugrálós részek ellenére korántsem teljesíthetetlen a játék, ugyanis nagyon bőkezűen bánik a mentési pontokkal és nem büntet életerő levonással a szakadékokba eséskor sem. A játékidő sajnos nem túl hosszú, 5-6 óra alatt teljesíthető a Guacamelee!, amelyet a titkos helyek felkeresése hosszabbíthat meg további pár órával. A történet befejezése után megnyílik egy keményebb nehézségi fok, valamint a kooperatív játékmód lehetősége tolja még ki a játékidőt. Alapvetően egyjátékos módra van kihegyezve a program, így túl sokat nem ad hozzá a lokális co-op támogatás.

A játék rajzfilmes jellegű grafikai megvalósítása nagyon hangulatosra sikerült, az animációk kiválóak, és a néhol felbukkanó rövid átvezetők is hozzátesznek a pozitív élményhez. Az irányítással nem lesznek problémáink, a mexikói jellegű zenei anyag pedig tovább segíti az elmélyülést. Sajnos a szereplők nem kaptak szinkronhangot, így csak szöveges formában olvashatjuk a dialógusokat, de ez nem csorbítja a játékélményt.

Guacamelee!

Egy igen kellemes, remekül kidolgozott platformjátékkal gazdagozhatnak azok a PlayStation 3 és PS Vita tulajdonosok, akik beszerzik a Guacamelee!-t. A PlayStation Networkről történő vásárlást követően ráadásul mindkét verzió tulajdonosaivá válunk (cross-buy), sőt a program cross-save támogatással is rendelkezik, így a stílus híveinek feltétlenül ajánlott a kedvező árral ellátott játék megvásárlása.

A Guacamelee! PlayStation 3 és PlayStation Vita platformokra jelent meg. A cikk a PS3-as verzió alapján készült.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

85%
grafika
9
hangok
8
játszhatóság
8
hangulat
9
Pozitívumok
  • Hangulatos grafika és zene
  • Kiválóan megvalósított, nem lineáris játékvilág
  • Remekül kihasználható, változatos képességek
  • Jól kivitelezett harcrendszer
Negatívumok
  • Rövid játékidő
  • Pár helyen frusztráló platformrészek

További képek

  • Guacamelee!
  • Guacamelee!
  • Guacamelee!
  • Guacamelee!
  • Guacamelee!
  • Guacamelee!
  • Guacamelee!
  • Guacamelee!

Guacamelee!

Platform:

Fejlesztő: Drinkbox Studios

Megjelenés:
2013. április 9. PS3, PSV, PS4, X1
n/a: PC

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!