25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Thunder Wolves

Letűnt akciófilmek és -hősök nyomában.

Írta: Sityi 6 hozzászólás

Egy játékot sokféle tulajdonsággal lehet eladni, és ezek közül talán az egyik legerősebb a nosztalgiafaktor. A magyar fejlesztésű Thunder Wolves is leginkább erre feküdt rá, hiszen a '80-as és '90-es évek akciófilmjeit idézi – olyan filmekét, mint például a Drágán add az életed vagy a Halálos fegyver sorozatok. Mi kellett akkoriban a sikerhez? Végtelen lőszerrel működő fegyverek, hatalmas robbanások, kliséhegyek és idétlen humor. No és persze helikopterek. A Thunder Wolvesban megkapunk mindent, a kérdés már csak az: vajon a bevált recept alapján hogy sikerült a játék?

Thunder Wolves

Szokás szerint kezdjük a külsőségekkel. A grafika egész pofás... lenne, ha egy tableten vagy mobilon néznénk. Számítógépen vagy konzolon ez viszont már nagyon kevésnek számít. Alacsony poligonszám, nem épp kristálytiszta textúrák, a speciális effektek (például a robbanások) kivitelezése pedig évekkel le van maradva. Hangok terén szerencsére sokkal jobb a helyzet: az effektek szépen szólnak, a színészek is egész jól alakítják szerepeiket, a zene meg kellemes kemény rock, helyenként némi epikus kórusmű stílussal megfűszerezve. Az irányítás némi megszokást igényel a harmadik dimenzió miatt (egy helikopterrel ugyebár fel-le is lehet repülni), de nem rossz – bár nekem kivételesen most jobban kézre állt a billentyűzet+egér, mint a gamepad.

Thunder Wolves

Belbecs tekintetében jobb a helyzet – legalábbis ami a hangulatot illeti, mindenképp, ezért megérdemel a Most Wanted gárda egy marékkal David Hasselhoff mellkasszőrzetéből. Kellemesen klisés, a '90-es évek akciófilmjeit idéző történet a kötelező visszaemlékezésekkel, árulóval, a tapasztalt harcos/zöldfülű újonc párosítással, és természetesen agyzsibbasztó humorral (példa: „Melyik gombbal tudok rakétát lőni?” „Látod a műszerfalon azt a szép nagy piros gombot, amelyikre az van írva, hogy rakéta? Na, azzal.”). És persze sok helikopterrel: küldetésenként 2-3 közül választhatunk általában (a főtípus – támadó, felderítő stb. – adott). Aztán belecsapunk a Csinn-bumm Cirkuszba, és mintegy 3 óra után már a stáblistát nézhetjük. Nos, ez kicsit rövidke lett így... Hiába tűnik soknak a 13 küldetés, ha egyszer kb. 10-15 perc végigtolni egyet. Ráadásul normál fokozaton szinte képtelenség meghalni. A helikopterek tulajdonságai ugyan különböznek, de nem gyökeresen. A páncélja szinte mindegyiknek nagyon sokáig bírja, mindegyik végtelen lőszerrel rendelkezik (csak a rakétáknál van némi utántöltési idő), így gyerekjáték lekaszabolni komplett bázisokat – egy kis szigszalag kérdése, hogy leragasszuk az egér bal gombját vagy a gamepad ravaszát. A játékmenetet ugyan feldobják a mesterlövész- és rail-shooter részek (van még itt rajtam kívül olyan, aki emlékszik erre a műfajra? Rebel Assault például? :-D ), de összességében véve az egész egy agyatlan tömegmészárlás. Na jó, legyünk igazságosak, néha védeni is kell a baráti egységeket. Végül is nem baj, a mintául szolgáló akciófilmek sem épp polihisztor agysebészek számára készült, mélyen filozofikus művek...
Míg el nem felejtem: egy gépen lehet ketten is tolni, ilyenkor az egyik játékos a pilóta, a másik a lövész – az egyjátékos mód küldetéseit tudjuk így tandemben tolni. Nem rossz az ötlet, de a netes multinak talán több értelme lett volna – a DogFighter egy remek minta lehetett volna.

Thunder Wolves

Sajnálom ezt a játékot, mert hiába a mi kutyánk kölyke, egyszerűen nem képes igazán jó ár/érték arányt felmutatni. Rövid és könnyű, és ennyi pénzért hasonló stílusban ott a Far Cry 3: Blood Dragon vagy a Renegade Ops, lényegesen több tartalommal.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

50%
grafika
4
hangok
7
játszhatóság
5
hangulat
7
Pozitívumok
 • Kellemesen bugyuta múltidézés
 • Tömény, velős akció
Negatívumok
 • Ez így kevés, mint mackósajtban a brummogás

További képek

 • Thunder Wolves
 • Thunder Wolves
 • Thunder Wolves
 • Thunder Wolves
 • Thunder Wolves
 • Thunder Wolves
 • Thunder Wolves
 • Thunder Wolves
 • Thunder Wolves
 • Thunder Wolves
 • Thunder Wolves
 • Thunder Wolves

Thunder Wolves

Platform:

Fejlesztő: Most Wanted Entertainment

Kiadó: bitComposer Games

Megjelenés:
2013. május 17. PC
n/a: PS3, X360

Minimális rendszerigény: 2 GHz-es processzor, 2 GB RAM, 256 MB-os, DirectX 9 kompatibilis videokártya, 2 GB HDD (helyi coop módhoz min. egy gamepad)

» Tovább a játék adatlapjára

Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Barthezz
Barthezz [53464]
A belső nézetes gameplay videok csalókák. Lényegében ezek shooter részek, ilyenkor a helit nem te irányítod.

A tankos résztől ne parázz, egy pálya végi levezetés az egész, a többi rész mind a helikopterekkel van.

A nem meghalás viszont valóban így van. Talán egy pályarész volt, amit többször kellett újrakezdenem, de ott sem azért, mert lelőttek, hanem mert nagyon rövid idő alatt kellett kiiktatni egy vonat előli akadályt és kellett pár nekifutás, mire körvonalazódott, hova kell menni azonnal. Ezen kívül talán 1-szer 2-szer fordult elő, hogy lelőttek, amúgy a legtöbb küldi első nekifutásra simán abszolválható.

SPOILER
Az árát valóban nem éri meg, értelemszerűen, én is más forrás útján jutottam hozzá. ; )


Amúgy helikopteres nosztalgiajátékok közül a Choplifter HD-t tudom előszeretettel ajánlani. Az szinte hibátlan, a kampánya meglehetősen hosszú, sok küldetésből áll, DLC is van hozzá és elképesztő módon nehéz. :)
Aryx
Aryx [3248]
Köszi! Akkor az eddigiek alapján inkább egy feltuningolt Seek & Destroy-ra hajaz a cucc, nem baj, azt is szerettük (kivéve a tankos részeket :D). + ez a belső nézetes dolog is izgisnek tűnt a gameplay-ben.
Engem nem zavar, ha csúnya (sőt, úgy még az én gépemen is elfuthat :) ), a nemmeghalós dolog már kevésbé tetszik, de a tapasztalataitokat olvasva előbb-utóbb most már muszáj lesz kipróbálnom.
Sityi
Sityi [1612]
Ahogy Barthezz is írta, el lehet vele lenni. Csak borzasztóan rövid, és így nem éri meg az árát. Meg hát ronda is szegénykém...
Barthezz
Barthezz [53464]
Én nemrég toltam végig, sztem egy végigjátszást megér.

Amit kérdeztél, abból a szempontból viszonylagos szabadság ugyan van, de ha szabadon akarsz repülni, visszafordít, hogy a játéktér szélére mentél. Illetve a legtöbb feladat időre megy (XY nem halhat meg, lődd szét kilövés előtt a rakétákat stb.), így nem nagyon érdemes elkószálni másfelé, mint amit a játék megad célt. A pályák amúgyis úgy vannak tervezve, hogy a küldetés végéig az összes helyszínt bejárd. A feladatok lineárisan követik egymást, szóval túl sok választási lehetőség nincs.

Az irányítás piros pont. Helikopteres játékoknál ezt könnyű elcseszni, nekem viszont már 5 perc után kézre állt minden. A shooter részek tetszettek (Virtua Cop és társai feeling, oh yeah ^^) és van egy pálya, ahol majd tankkal is kell nyomulni, az nagy állatság volt.

Ahogy a cikk is írja, meghalni nagyon nehezen lehet, rengeteget kibír a heli páncélja. Egyedül a rakéták jelenthetnek veszélyt, ilyenkor figyelni kell az elhárító rakéták kilövésére. Illetve ha nagyon lecsökkenne a heli hp-je, félre lehet vonulni egy 10 másodperc erejéig, azalatt fel is töltődik.

Egy egy délutános játék, de erre a pár órára a játékmenet addiktív és valóban vissza hozza a 90-es évek B játékainak feelingjét. Ez volt a cél, ennél nem is akar többnek látszani a játék.
Skorpio90
Skorpio90 [5495]
Raptor: Call of the Shadows remake-t a népnek!
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (6 db)