Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Spelunky (PS3 és PS Vita)

Kincsvadászat, immár úton-útfélen is.

2013.09.23. 19:20 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

Napjainkban a független fejlesztők által készített, vagy angolszász nevén indie játékok virágkorukat élik, amin nem is lehet különösebben csodálkozni tekintve, hogy rendszerint kiváló játékélményt nyújtanak az AAA kategóriás csúcsjátékok árának töredékéért. Ami még nem elhanyagolható különbség ezek között a független alkotások és a nagy stúdiók játékai között – a beléjük ölt pénzösszegen kívül –, az az őket elkövető fejlesztők létszáma. Míg például a Rockstar vagy a Ubisoft programjain több száz ember dolgozik gyakran évekig, dollár százmilliókat rááldozva a projektre, addig egy Super Meat Boy vagy egy Fez mindössze néhány, legtöbbször egy-két ember munkájaként készül el. Ennek ellenére egy ilyen játék népszerűsége is az egekbe szökhet, ami az egy főre jutó bevétel nagyságát bizony gyakran az ő oldalukra billenti. Az elmúlt évek egyik legnépszerűbb ilyen alkotása, a Derek Yu és Andy Hull által kiötlött, programozott és hangszerelt Spelunky, amely a 2009-es PC-s debütálását követően jelentősen feltupírozva, kicsinosítva és átdolgozva tavaly nyáron az Xbox Live Arcade piacterén is elérhetővé vált, és akkor írtunk is róla egy ismertetőt. Most, bő egy esztendővel később a program megkapta a maga Sony portjait is – azaz megérkezett PlayStation 3-ra és PS Vitára –, a japán konglomerátum jó szokása szerint ezúttal is cross-buy, cross-play és cross-save támogatással együtt.

Spelunky (PS3 és PS Vita)

A számítógépes játékok hőskorának 2D-s platformereiből táplálkozó alkotás egy mindenre elszánt kincsvadász kalandjait dolgozza fel, aki egy ősi, titokzatos, kincsekkel és halálos veszedelmekkel teli barlangrendszer mélyére hatol be, valahol egy sivatagi oázis rejtekén, hogy annak titkait felkutassa. Minden játék elején a program teljesen véletlenszerűen újragenerálja az egyes szinteket, így azok gyakorlatilag kiismerhetetlenek és megunhatatlanok. Aki nem kedveli a sorozatos elbukást, az lehet, hogy nem kevés frusztrációnak néz elébe, de első kézből állíthatom – magam is ilyen ember lévén –, hogy ezen jelen esetben viszonylag hamar túl lehet lendülni. Azt azért nem árt, ha ki-ki szem előtt tartja, hogy elhalálozásunkkor a program az adott pálya (amely rendszerint több szintből áll) legelejére dob vissza, és minden nehezen összegyűjtött evilági javunk elvész. Egyébiránt a játék az Xbox 360-as változat valamennyi tulajdonságát, lehetőségét és erényét felmutatja, amelyeket némi csiszolás segítségével kicsit még tovább javítottak a fejlesztők. Ez alatt azt értem, hogy immár valamivel csökkent a véletlenszerű kimúlás veszélye, mert a véletlenszerűen ránk hulló, kikerülhetetlen tárgyak (pl. sziklák) sebzése ezúttal nem feltétlenül von le életerőnkből, ami higgyétek el nekem, igencsak üdvös változás. Így is lesz min bosszankodnunk több mint elég alkalommal! Kalandjainknak egymagunk is nekivághatunk, azonban azt maximum négyen is megtehetjük. Ezen a téren tapasztalható a program Sony portjainak másik remek újítása, amely egyszersmind az asztali és hordozható PlayStation konzolok nagyfokú kompatibilitásából fakad. Ezúttal ugyanis nem szükséges mind a négy játékosnak ugyanazon a masinán játszva egyazon képernyőn belül maradni és egymást „bevárni”, nehogy a lemaradt versenyző az örök vadászmezőkre költözzön. Ehelyett két PlayStation 3 tulajdonos kooperálhat, esetleg konkurálhat (mert bizony azt is lehet) két PlayStation Vita birtokossal, akik mind a maguk képernyőit látják. Ez egyszersmind egy teljesen másfajta játékstílus és taktika kialakítását és adaptálását is jelenti.

Spelunky (PS3 és PS Vita)

Mindezek tükrében elmondhatom, hogy a Sony platformjaira írt Spelunky portok talán az eddigi legkiválóbb változatai ennek az amúgy is remek, a régi idők legjavát megidéző, rettenetesen addiktív (és legalább ugyanennyire frusztráló) 2D-s platformernek! ■

Spelunky (PS3 és PS Vita)
Spelunky (PS3 és PS Vita)Spelunky (PS3 és PS Vita)Spelunky (PS3 és PS Vita)Spelunky (PS3 és PS Vita)Spelunky (PS3 és PS Vita)Spelunky (PS3 és PS Vita)Spelunky (PS3 és PS Vita)Spelunky (PS3 és PS Vita)Spelunky (PS3 és PS Vita)

értékelés

Spelunky

Spelunky
Pozitívumok
  • Benne van minden, ami az előző változatot kiválóvá tette
  • Némi csiszoltság a sebzések terén
  • Teljes kompatibilitás a két platform között
  • Kiválóan illik a játék a PlayStation Vita repertoárjába
  • Remek továbbfejlesztett többjátékos mód a cross-play funkciónak köszönhetően
Negatívumok
  • Még mindig igen frusztráló a rengeteg elbukás
  • Továbbra is csak a teljes pálya végén ment
8,5
grafika 8
hangok 7
játszhatóság 9
hangulat 9
Spelunky
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Spelunky

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló