Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Da Vinci's Art of War for iPad

Egy alternatív reneszánsz-kori stratégiai játékot teszteltünk tableten.

2014.03.14. 18:30 | szerző: Lacko | Ismertető/teszt

Egy újabb remek, jó hangulatú, szép társasjáték-adaptáció jelent meg iPadre a Slitherine kiadó jóvoltából. A Magnifico asztali társasjáték tabletes verziója már régóta készülgetett, és már majdnem úgy volt, hogy a kukába kerül, amikor az új kiadó felkarolta, és így aztán mégis megjelenhetett. Ami jó nekünk játékosoknak, a fejlesztőnek és persze a kiadónak is, amely egyre inkább tablet irányba tolja kínálatát.

Da Vinci's Art of War for iPad

A Da Vinci's Art of War egy nem túl bonyolult játék – legalábbis egyszerűbb, mint amire az előzetes információkból számítottam –, de ez nem is csoda, hiszen nem lehet sokkal bonyolultabb, mint egy jól megtervezett társasjáték. Sőt, mindenképp egyszerűbb, hiszen a társasjátékokban mi magunk végezzük az adminisztrációt, amit a tabletes verzióban megspórolhatunk magunknak. Így egy játék időtartama, ami a társas változatban egy-két óra, az iPaden 10-30 perc. És ez talán még bele is fér az alkalmi játékok kategóriájába.

Ami elsőre kicsit meglepő, hogy nincs többjátékos mód. (Bár a sima egyjátékos módnál kiírták, hogy „Single”, szóval talán lesz majd multi is, csak a kiadáskor még nem került bele.) Ezen kívül egy problémával találkoztam csak, hogy az egyik Leonardo-találmány leírása olaszul volt, ami nagyon hangulatos, de az összes többi találmány angolul tartalmazott leírást, így gondolom ez is csak egy kis hiba. De ezt leszámítva semmi más – akár aprócska – hibát sem találtam, pedig a megjelenéskor azonnal telepítettem tabletemre.

Da Vinci's Art of War for iPad

Egyjátékos módban különböző nehézségű és tulajdonságú gépi játékosok közül választhatunk játszótársat. Majd megjelenik Európa térképe, felszabdalva különböző tartományokra, és itt kell kiinduló „anyatartományt” választanunk. Kezdés előtt csak egy vaktérképet látunk, így nem tudhatjuk előre, hogy melyik tartomány mennyire zsíros. Ez már csak akkor derül ki, amikor mindenki lepakolta az első várát. Minden tartomány két paraméterrel rendelkezik: körönként mennyi pénzt termel és hány katonát ad. Klasszikus – mondhatnánk –, és már így is jó játék lenne. De nem feltétlenül az nyeri a játékot, aki több pénzt és több katonát szerez körönként. Persze jó eséllyel mégis, de azért volt olyan, hogy körökön át nekem volt a legtöbb pénzem és katonám, de a győzelmi pontokban nagyon lemaradtam, mert minden erőforrásomat a már megszerzett tartományok védelmére használtam, és így nem maradt lehetőségem a győzelmi pontokat eredményező akciókra. Így ha elég alacsony lett volna a játék végét jelentő győzelmi ponthatár, akkor simán veszíthettem volna. Szerencsére azonban a hátralévő köröket már a győzelemre fordíthattam, és így a gépi játékosok legfeljebb csipkedni tudták birodalmam határait.

Mindek kör elején a játék legfontosabb sajátossága a licit. Ekkor minden játékos a befolyt adókból felajánl valamennyit Da Vinci mesternek. Aki a legtöbbet ajánlja, az lesz a Magnifico, és ő választhat a Leonardo-találmányok közül először: vannak a harci egységeinket erősítő találmányok (mint amilyen a többcsövű ágyú vagy a biztonságosabb gyújtó), de vannak az egész birodalmat érintők (a tengeralattjáró például a tengerrel határos összes tartományunkat védi a partraszállóktól), és van kulturális projekt is, amely Da Vinci festményeit jelentik, és megvalósításuk (nem elég megszerezni, el is kell készíteni) jelentős mennyiségű győzelmi pontot ad. Minden kört az a játékos kezdi, aki megnyerte a licitet, ami szintén nem elhanyagolható előny, hiszen amennyire a tesztjeimből észrevettem, támadni sokkal jobb, mint védekezni, mivel védekezéskor nem használhatjuk rendesen az extra haderőnemeinket. Amúgy a harcterek királynője, a gyalogság az alap, ha az elfogy, lehet még bárhány tankunk vagy repülőnk, azok hadizsákmányként végzik az ellenfélnél, aki ezzel a csatát is megnyeri.

Da Vinci's Art of War for iPad

A játék elején az üres területeket foglalgatjuk, valamint építgetjük várainkat és haderőnket. Később aztán elkezdődnek a komolyabb összecsapások. A harc során a támadó kezd, és kiválaszthatja, hogy mely haderőnemmel támad először, aztán – annak függvényében, hogy milyen Leonardo-berendezéseket vettünk és alkalmaztunk – különböző előnyökben is részesülünk támadáskor. A védekező leginkább a védművekre – a vár és annak upgrade-jei – támaszkodhat csak. A harc maga alapvetően dobókocka-dobálás, de a sok találmány és a különböző típusú fegyverek azért elég rendesen megbonyolítják ezt a részt. Szerencsére az iPades verziót elég szájbarágósan animálták, ezért jól megértjük, hogy mi miért történik. De pár játékig azért még érhetnek meglepetések, míg mindent felfogunk, hogy mi mire hat és hogyan jobb alkalmazni.

A Da Vinci's Art of War - ahogy a fentiekből is kiderült – nem egy nagyon bonyolult játék, így könnyen megtanulható, de nem féltétlenül könnyű. Ráadásul a játék nehézségét befolyásolhatjuk a különböző erősségű ellenfelekkel. Nagyon sokat ad a játékhoz a design, amely nagyon szépre sikerült, így a játék élvezetét még a kivitelezés is növeli. Az egyetlen hibája, hogy jelenleg nincs többjátékos mód. Pedig a tabletes társasjáték-adaptációk egyik nagyobb előnye, hogy az időrabló előkészítés és játék utáni összepakolás helyett csak a játékra kell fordítanunk az időt. Plusz olyan helyen is társasozhatunk barátainkkal, ahol amúgy nehéz volna (például egy zötyögő vonaton). Szóval a multi bevezetésével egy még értékesebb termék lehetne a Da Vinci's Art of War, de már így is nagyon hangulatos. ■

Da Vinci's Art of War for iPad
Da Vinci's Art of War for iPadDa Vinci's Art of War for iPadDa Vinci's Art of War for iPadDa Vinci's Art of War for iPad

értékelés

Da Vinci's Art of War

Pozitívumok
  • Hangulatos játék
  • Szép grafika
  • Érdekes, de nem túl bonyolult játékmenet
Negatívumok
  • Hiányzik a többjátékos mód
Da Vinci's Art of War
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Da Vinci's Art of War

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló