Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

The Sly Trilogy (PS Vita)

Sly, Bentley és Murray első kalandjait is végigkísérhetjük immár úton-útfélen.

2014.04.23. 15:50 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

Ahogyan az életben, úgy a videojáték-iparban is vannak „szülők”, akik nem engedik el csemetéik kezét hosszú ideig, még ha azok már „nagykorúak” is lettek időközben. Ezek a gondos felmenők sokban segítik gyermekeiket azok élete során, amelynek kapcsán gyakorta az új otthon vagy otthonok teremtésének ódiumát is magukra vállalják. Ez igaz a Sonyra is, aki sorra portolja át régebbi asztali és/vagy kézikonzoljaira megjelent, saját csapatai által fejlesztett exkluzív kínálatának gyöngyszemeit mai gépparkjára. Jelen írásunk tárgya is egy ilyen alkotás, nevesül a Sly Cooper és bandája által elkövetett mesteri csínytevéseket feldolgozó széria első három részének, a PlayStation 3-ra már régebben megjelent The Sly Trilogynak az átültetése PlayStation Vitára.

The Sly Trilogy (PS Vita)

Szerény véleményem szerint ez az a sorozat, amely a lehető legjobban és legmókásabban vegyíti a platformjátékok savát-borsát az ügyességi és lopakodós stílusú programokéval. A főhőse egy ősi mestertolvaj vérvonalat magában hordozó mosómedve, aki gyermekként éppen bevezetést nyer a családi biznisz titkaiba, amikor végignézi a Titokzatos Ötös támadása során szülei gyors és erőszakos halálát. A rosszakarók a família féltve őrzött módszereit és fogásait évszázadokra visszamenőleg tartalmazó kódexért, a Thievius Raccoonusért jöttek, amelyet el is visznek magukkal. Ezek után az árván maradt kis fickó egy árvaházban kénytelen felnőni, ahol azonban megismerkedik későbbi „öribarijaival”: Bentley-vel, a zseni kis teknőssel és Murray-vel, a bivalyerős orrszarvúval. A sorozat az ő világszerte elkövetett tolvajakcióikat meséli el, amolyan epizodikus jelleggel, amelyek során visszaszerzik Sly ellopott családi örökségét, bosszút állnak a rosszfiúkon és nem utolsó sorban a rendőrség elől is elmenekülnek. (Vagy mégsem?)

A gyűjtemény részben változatlan, részben azonban jelentősen felturbózott változatban tartalmazza az alaptrilógia epizódjait. Egyfelől a rajzfilmjellegű átvezetők igen mókásak, de ugyanakkor igen pixelesek is, a menürendszer még mindig rém lebutított és egyúttal igen hiányos, valamint az epizódok tartalma szintén változatlan a játékmenetet is beleértve. A program felújított motorja azonban tűéles pixelekkel kecsegtet, a humor még mindig zseniális és a vezérlés is némiképp átalakult a PlayStation Vita képességeinek hála – így ezúttal mindkét érintőfelület szerepet kap az irányításban, főleg a második és harmadik részben. Némiképp hiányzott, hogy az angol nyelvű feliratok kizárólag a játék közben jelentek meg, az átvezető jelenetek során nem. A program régies hangzása, amely a 8 és 16 bites korszakot idézi, ma már szintén nagyon ódivatúan hat, ezt azonban ellensúlyozzák a remek effektek és a sziporkázóan szellemes szinkron. Néhány, az egyes részek zenéjét, hangeffektjeit, a felszedhető kincsek számát és egy-két pálya bejárhatóságát érintő apróbb változtatás került csupán be a játékokba még a PlayStation 3-as kiadás készültekor, amelyek ezen kívül gyakorlatilag megmaradtak az eredeti formájukban – természetesen a grafikai tuningtól és a vezérlés átalakításától eltekintve.

The Sly Trilogy (PS Vita)

A Sly Cooper sorozat végre teljes egészében elérhető a Sony kézikonzolján, a PlayStation Vitán is. Vannak ugyan apróbb hiányosságai, de a Sucker Punch gondozásában készült eredeti alkotások portolását ezektől eltekintve remekül oldotta meg a Sanzaru Games. Aki szereti a remek humorú, jól összerakott, számos stílust ötvöző alkotásokat, és egyúttal nem zárkózik el egy kis virtuális időutazástól sem, az mindenképpen adjon egy esélyt ennek a szériának, kortól és nemtől függetlenül. Biztosan nem fog csalódni benne. ■

The Sly Trilogy (PS Vita)

értékelés

The Sly Trilogy (The Sly Collection)

The Sly Trilogy (The Sly Collection)
Pozitívumok
  • Jó humor
  • Szép képi világ
  • Alapvetően jól sikerült port
  • Virtuális időutazást nyújt
  • Remek szinkron
  • Három játékot kapunk egy áráért
Negatívumok
  • A hangzás hagy némi kivetnivalót maga után
  • Az átvezető animációk nagyon pixelesek
  • Nincsenek feliratok az átvezető jelenetek alatt
8,0
grafika 8
hangok 7
játszhatóság 8
hangulat 9
The Sly Trilogy (The Sly Collection)
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
The Sly Trilogy (The Sly Collection)

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló