Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Qvadriga

Ókori Forma-1-menedzsert teszteltünk tableten.

2014.06.28. 09:01 | szerző: Lacko | Ismertető/teszt

Ki emlékszik még a Ben Hur történetére? Nekem nem sok minden rémlik belőle, de a kocsiversenyes jelenet filmtörténet, és sok későbbi filmben is felidézték. Játékban azonban nem találkoztam még vele. Így meglepő és egyben érdekes is volt, amikor először hallottam a Matrix Games kiadásában megjelent Qvadrigáról, amely egy, a Római Birodalom idején játszódó kocsiversenyes játék. A grafika nem győzött meg elsőre, ezért elhatároztam, hogy majd akkor tesztelem, ha tabletre is megjelenik. De erre se kellett várni sokat: a hetekben egyszerre jött ki iOS-re és Androidra is.

Qvadriga

A screenshotokból senki se ítéljen elhamarkodottan. Engem sem azok győztek meg, hanem a téma. Régóta vártam valami egyszerű Forma-1-es menedzserszerű játékra tableten. És ha ráadásul mindez az ókorba repít vissza, akkor mindenképp ki kellett próbálnom. Nos, mondanom sem kell, meglepett a játék. Egyrészt elég nehéz, másrészt mozgásban, és tudva, hogy az én hajtóim, lovaim rohangálnak az arénában, egész elviselhető a látványvilága is.
A Qvadriga két részből áll, a menedzselésből, ahol a nyert pénzünket kell elköltenünk, az istállónkba tartozó lovakat, kocsikat, hajtókat kell javítgatnunk, illetve gyógyítanunk, meg persze cserélgethetjük is őket. Illetve a fő rész maga a verseny.

Qvadriga

A kocsiversenyeket különböző arénákban játszhatjuk. Vannak kisebb és nagyobb, szélesebb és keskenyebb arénák. Van, ahol csak kevesen indulnak és van ahol sokan. Tehát minden egyes futam más és más lehet. De még azonos arénában is nagy a kihívás, csak ott betanulhatjuk az optimális ívet, meg néhány helyezkedést. A futamok csak három körből állnak (ha jól emlékszem, a Ben Hur filmben nyolc arany delfint fordítottak le, minden körben egyet), de itt ez a három delfin is sok néha, és sokszor előfordult, hogy még csak a második kör volt, de én már abban reménykedtem, hogy vége. Kezdetben a három kört ritkán érjük meg, sokkal hamarabb szétesik a kocsink, elhullnak lovaink vagy meghal a hajtónk. Hát mégsem egy Forma-1 ez a játék: iszonyat magas a halálozás. Ezért is volt olyan népszerű sport a Római Birodalomban...

Qvadriga

Szóval hajtóként nem is olyan egyszerű a dolgunk, hiszen elsődlegesen nem az a célunk, hogy elsőnek érjünk be, hanem hogy élve. Persze pénzt attól függően kapunk, hogy mennyire az elején érünk be. Ezen célok elérésére parancsokat adhatunk. Egyszerű játékmódban körökre osztva megy (időnként megáll az idő és parancsot adhatunk), nehezebb módban folyamatos a kocsiverseny, de egy rövid időre megjelennek a parancsikonok, amelyekkel módosíthatjuk aktuális állapotunkat. Az egyszerűbb parancsok a gyorsítás és a lassítás. Lehet még ostorozni a lovakat, ami néha jobban begyorsít, de nem feltétlenül, sőt néha sérülést is okoz a lovaknak. Lehet egyensúlyban tartani a kocsit – ez különösen kanyarban ajánlatos –, ekkor hajtónk arra koncentrál, hogy fel ne boruljon. Sávot is válthatunk - egyszerre akár többet is –, ami lassít ugyan, de elkerülhetetlen. A külső íven ugyanis túl lassan fordulunk és lemaradunk. A belső íven azonban könnyebben felborul kocsink a kanyarban. Ráadásul egy idő után roncsok vannak a sávokban, amelyek megnehezítik a dolgunkat, így néha érdemesebb kikerülni őket, mint áthajtani rajtuk.

Qvadriga

És persze a kocsihajtás izgalmas részei is végrehajthatók: megkorbácsolhatjuk a mellénk érő rivális hajtókat, ami általában megzavarja őket – egy-két körig nem tudnak parancsot adni –, de akár meg is ölhetjük vele őket. És persze vissza is üthet a dolog, mert elvehetik tőlünk az ostorunk, így elveszítünk egy sebesség növelő eszközt. És ahogy Messala a szuper kerekével, mi is oldalba támadhatjuk az ellenfél kocsiját. Ami persze mindkét kocsiban okozhat károkat. Én főleg egy olyan istállót preferáltam, amelynek fordulékonyabbak a kocsijai, de nem robusztusak, így soha nem használtam ezt az opciót, ellenem azonban rengetegszer bevetették az ellenfelek. Ez pedig vagy azonnali kocsiszétesést eredményezett, vagy a következő kanyarban, a rá ható nagyobb erő következtében tört össze a kocsim a támadás miatt. Ha a kocsi felborul vagy összetörik, nem jelenti automatikusan a menet végét, hiszen hajtónk a porban is erősen fogja a gyeplőt. Persze hosszabb utat nem bír ki, de ha már csak a célegyenes van hátra, megkockáztatható, hogy így érje el a célvonalat. Hosszabb távon azonban biztosan meghal ebben a helyzetben, ezért parancsot adhatunk arra is, hogy hagyja el az arénát. Mivel ez oldalirányban kirohanás a pályáról, megesik, hogy néha az ellenfelek lovai eltapossák a hajtónkat ilyenkor is.

Qvadriga

A Qvadriga nem könnyű játék, de egyszerű. Hamar meg lehet érteni, de csak lassan lehet benne elmélyedni. Ideális játék tabletre. Mert egy-egy versenyt viszonylag gyorsan is lejátszhatunk, de mégis hosszú-hosszú időre jó játékélményt biztosít. A téma hihetetlenül vonzó, és megdöbbentő, hogy eddig senki nem készített ilyen játékot. Római kocsiversenyeken részt venni és végigizgulni minden egyes kört hatalmas élmény – mint fentebb írtam, még ezen a nagyon egyszerű grafikai felületen is. Akit csak kicsit is érdekel a téma, annak melegen ajánlom, mert nagyszerű szórakozás. ■

Qvadriga
QvadrigaQvadriga

A játék PC-re, iOS-re és Androidra jelent meg. A cikk az iOS verzió alapján készült.

értékelés

Qvadriga

Qvadriga
Pozitívumok
  • Jó téma
  • Nagyon izgalmas versenyek
  • Egyszerű játékmenet, mégis hosszú játékélmény
Negatívumok
  • Nagyon egyszerű grafika
  • Elég nehéz életben maradni, nemhogy nyerni...
Qvadriga
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Qvadriga

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló