25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Endless Legend

Igazi körökre osztott gyöngyszem, egy remekbeszabott univerzumban.

Írta: HFEFE88

A fejlesztők és a rajongók lelkes munkájának köszönhetően az Endless Legend végre átléphette a teljesség határát. A Steam korai hozzáférés programjának jóvoltából már egy ideje barátkozhattunk az Amplitude Studios fantasy/sci-fi alapú stratégiai játékával. Hosszas béta fázisban kovácsolódott a játék szinte tökéletesre, hála a rengeteg lelkes játékosnak és a Games2Gether programnak. Előzetesünkben már felvázoltam a játék főbb jellegzetességeit, érdekességeit és a várható bővítéseket. Most viszont azt kell, hogy mondjam, a srácok messze túlszárnyalták várakozásaimat. Be kell vallanom, nem tudok teljesen független véleményt nyilvánítani a játékról, mert a béta során nagyon a szívemhez nőtt, de tegyünk egy próbát.

Endless Legend

A játék univerzumának középpontjában egy faj áll, mely az endless nevet kapta. Ez a faj összekapcsolja a stúdió összes játékát, még ha azok más érákban és környezetben játszódnak is. Ők voltak ugyanis az első faj, akik megértették az univerzum működését, és kiléptek a csillagok közé. Folyamatosan terjeszkedtek és fejlődtek, amíg végül civilizációjuk véres polgárháborúba nem fulladt. Miután lassan eltűntek, számos bolygón és a csillagok között hátrahagyták a játékban fizetőeszközként is használt mágikus anyagot, a dustot. Ez az anyag képes a gondolatokat, vágyakat materializálni, így válva mindenki nagy hasznára.
Az Endless Legend világa, Auriga egy amolyan biológiai kutatóközpont volt, ahol a nagy elődök új fajokat hoztak létre és kísérleteztek. Azonban ezt a helyet sem kerülte el a polgárháború, amelynek nyomán nagy kataklizma sújtott le a planétára. Az életkörülmények stabilizálódása után veszi kezdetét a bolygón maradt, általunk választott frakció története.

Ami elsőnek feltűnik az indítás után, az a letisztult kezelőfelület. Könnyen eligazodhatunk a különböző funkciók közt mindenféle felesleges keresgélés nélkül, ami igen csak megkönnyíti a kezdőlépéseket.
Tovább gyarapodott a bolygó faunáját változatossá tevő kis frakciók száma is, ami azért fontos, mert egy terület meghódításával, és eme kis népek asszimilálásával gazdasági és hadi bónuszokhoz juthatunk. A választható uralkodófrakciók száma nyolcra bővült. Mondanom sem kell, hogy a megjelenéskor debütált két új nép, a drakken és a cultists igazán jól sikerültek. Mint azt már korábbi cikkemben említettem, minden nép más és más. Egyéni történeteiket és motivációikat saját, egyedi küldetések révén ismerhetjük meg jobban.

Endless Legend

A játék egyik központi eleme a nyári és téli évszak váltakozása. Ehhez a természeti jelenséghez azonban minden faj másképp viszonyul. Érdemes tehát figyelembe venni a tél közeledtét, mivel termelékenységünk és mozgási lehetőségeink nagyban megváltoznak. Hőseink és egységeink tapasztalati pontot kapnak minden csatáért és sikeres küldetésért. Szintlépés után a hősünk pontjait egy képességfán oszthatjuk el, és attól függően, hogy sereghez vagy városhoz rendeltük hozzá, igazán hasznos bónuszokra tehetünk szert.
A háttérmenedzsment is kiválóan működik. Az eddigi négy fejlődési korszak hatra bővült, ami még több lehetőséggel és persze játékidővel kecsegtet. A béta óta kiegészült a program számos nyerési feltétellel is. Ilyenek például a térkép bizonyos százalékának uralása, a többi játékos térdre kényszerítése katonai erővel, vagy akár az utolsó tudományos korszak gyors elérése stb. Diplomácia terén ugyancsak válogathatunk jó pár lehetőségből. Ennek a funkciónak saját nyersanyaga is van, a befolyás. Minden akció, amit itt elkövetünk, bizonyos mennyiségű befolyást emészt fel, amelyet terjeszkedéssel és népesség növeléssel kompenzálhatunk.

Most pedig ejtsünk szót pár negatív dologról is. Hibák ugyanis a zseniális alapozás ellenére itt is vannak. Kiváltképp furcsa például, hogy a repülő egységek nem tudnak a víz felett repülni vagy mondjuk nagyobb szinteltérésekkel megbirkózni csata közben. Ez azért zavaró, mert felfedezés közben mindenképp meg kell kerülni egy régiót, hogy vízre szállhassunk, még akkor is, ha kizárólag légi egységeink vannak az adott seregben. Néhány ember számára kezdetben unalmas lehet kicsit a játék. A gazdasági és technológiai alapok felállításához sokszor körök tucatjait kell kivárnunk. De megemlíteném még a néhol furcsán viselkedő MI-t is. Sokszor előfordult például, hogy automatikus csata esetén bődületesen buta dolgokat csináltak az egységeim, és ennek hála vereséggel zárult a harc. Ebben a legnagyobb hiba az, hogy ugyanezt a csatát saját kezűleg lejátszva minimális veszteségekkel voltam képes lezárni a nézeteltérést. Tehát ezen még van mit csiszolni és remélhetőleg fognak is.

Endless Legend

A multiplayer funkciót tekintve igazából sokat nem változott a helyzet az előzetes cikkem óta, a multi lehetőségek száma továbbra is igen csekély. Privát módon, zárt körben azonban akár nyolc társunkkal együtt is belevághatunk a hódításba. Viszont semmiképpen nem ez a legerősebb oldala a játéknak.

Látvány szempontjából azt kell, hogy mondjam, az Endless Legend szép. Nem csak a változatos tájak és egységek terén, hanem teljes egészében. A textúrák minősége több mint elfogadható, nagyobb felbontás mellet alapos ráközelítésnél is szépen kivehetőek a részletek. A különböző klímával megáldott területek között a kontraszt igen éles tud lenni, megvalósításában viszont kifejezetten szemet gyönyörködtető a látvány. A végén pedig megemlíteném, hogy optimalizáltak is kicsit a motoron a bétához képest, így sokkal inkább testre szabhatóak a beállítások, tehát gyengébb gépeken is tűrhetően futtatható a program.
Hangok és zenék tekintetében úgy vettem észre, némiképp bővült a felhozatal. Továbbra is kellemes, olykor dinamikus dallamok szólnak a háttérben, amelyek az évszak változásával együtt változnak. Az egységek hangjaira sem panaszkodhatunk, ötletesek, jól kitaláltak és semmiképp nem hatnak zavaróan.

Endless Legend

Összesítve: egy igazán élvezetes 4X, körökre osztott stratégiát kaphattak kezükbe a műfaj szerelmesei az Endless Legenddel. Kisebb hibái ellenére is egy rendkívül élvezetes és változatos világ részévé válhat mindenki, aki esélyt ad neki.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

80%
grafika
7
hangok
7
játszhatóság
7
hangulat
9
Pozitívumok
 • Élvezetes háttérmenedzsment
 • Hangulatos környezet
 • Változatos frakciók
 • Többszöri játszhatóság
Negatívumok
 • Kisebb játékmeneti anomáliák
 • Kevés online multi lehetőség
 • Kissé unalmasnak ható kezdés

További képek

 • Endless Legend
 • Endless Legend
 • Endless Legend
 • Endless Legend
 • Endless Legend

Endless Legend

Platform:

Fejlesztő: Amplitude Studios

Kiadó: Iceberg Interactive

Megjelenés: 2014. szeptember 18.

Minimális rendszerigény: Intel Core 2 Quad Q8300 2,5 GHz vagy hasonló processzor, 4 GB RAM, GeForce GT460 1 GB/Radeon HD4850 512 MB videokártya, 3 GB HDD, Windows Vista/7/8/8.1

Ajánlott konfiguráció: 3,5 GHz-es Intel Core i5 processzor, 8 GB RAM, GeForce GTX660/Radeon HD7850 vagy hasonló videokártya 1 GB memóriával, 3 GB HDD, Windows Vista/7/8/8.1

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!