Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Halo: The Master Chief Collection

A Reach pusztulásától az új fenyegetésig kísérhetjük végig Master Chief kalandjait.

2014.11.07. 09:01 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

Az emberi faj hajlamos azt feltételezni, hogy egyedül van a végtelen világűrben. Persze ez sokkal inkább tűnik egyfajta struccpolitikának, amelyet sokan el is utasítanak különféle valósnak vélt bizonyítékokra hivatkozva. Közülük jó néhányan – nevezzük őket álmodozóknak – rendelkeznek az átlagosnál nagyobb képzelőerővel, amelynek hála olyan tudományos-fantasztikus klasszikusok születtek, mint Asimov Alapítvány ciklusa, Herbert Dűne sorozata, vagy Lucas Star Wars univerzuma, hogy csak néhányat említsek meg a legnagyobbak közül. A videojátékok igen népes piacán is jókora arányban képviselik magukat a különféle stílusú, sci-fi témájú alkotások, amelyek közül nem egy emelkedett szinte azonnal hatalmas magasságokba a rajongók körében. Közülük az egyik legismertebb a Bungie halhatatlan eposza, a Halo széria, amely az emberek és az idegenek elkeseredett küzdelmét mutatja be. Az Xbox One programkönyvtára hamarosan a fő történeti szálat feldolgozó, összesen négy epizódot felölelő gyűjteménnyel gyarapszik. Ez lesz a Halo: The Master Chief Collection, amely a címében is megnevezett főhős, minden SPARTAN harcosok legnagyobbika, Master Chief kalandjait ülteti át az újgenerációs masinára. A csomagot a Bungie-val való szakításkor kifejezetten a Halo franchise továbbfejlesztésére megalakított 343 Industries készítette el, és meg kell mondjam, ismét kiváló munkát végeztek.

Halo: The Master Chief Collection
Halo: Combat Evolved Anniversary

A sztori nem nélkülözi ugyan a kliséket, az remek megvalósítása, mélysége és kidolgozottsága folytán mégis képes elvinni a játékosokat az emberiség és a The Covenant nevű, a miénknél fejlettebb idegen civilizációkat tömörítő szövetség harcmezejére. Történik ugyanis, hogy a homo sapiens faj annyira túlnépesedik, hogy a harmadik évezred derekára már a Föld túl kicsi lesz számára. Szerencsére a tudomány addigra eljut oda, hogy űrugrások és egyéb technológiák segítségével újabb és újabb bolygókat kolonizálhasson magának. Ezek közül az egyik első, később legfőbb hadi támaszpontként és a SPARTAN program szuperkatonáinak kifejlesztő- és kiképzőközpontjaként funkcionáló planéta a Reach. Huszonhét esztendőnyi elkeseredett küzdelem után a humán katonai vezetés úgy dönt, hogy beveti minden erejét az idegenek ellen. Ehhez visszavonul a Reach-re, ahol immár a SPARTAN II program zajlik, hogy innen irányítsa és indítsa a teljes offenzívát. Két nappal a kitűzött dátum előtt azonban a The Covenant rajtuk üt, és a földdel teszi egyenlővé az emberiség legfőbb bázisát. Egyedül a Pillar of Autumn nevű cirkáló menekül el egy ad-hoc űrugrás segítségével, amely azonban az idegenek glóriaszerű (innen az angol Halo elnevezés) űrbázisához viszi őt. Még szerencse, hogy Master Chief, a SPARTAN II egység parancsnoka is a fedélzeten van, aki virtuális társával, Cortanával veti bele magát a fajunk fennmaradásáért folytatott heroikus küzdelmekbe. Ezzel veszi kezdetét a sorozat, amelynek első három epizódja egy kerek, lezárt trilógiát mesél el, a negyedik rész pedig egy új, Reaclaimer alcímre keresztelt trilógia első darabja.

Halo: The Master Chief Collection
Halo 2: Anniversary

A Microsoft nagyon jól döntött, amikor „killer appként” is felfogható franchise-át átültette legújabb generációs erőművére. Az egyfelől egy átfogó, minden eddigi lényeges történést magában foglaló áttekintése a sorozatnak, amelyet a játékosok még a jövőre tervezett ötödik epizód megjelenése előtt végig- vagy újrajátszhatnak. A másik ok, ami miatt nagyon jó ez a gyűjtemény, az az eleddig csupán az eredeti Xboxra kiadott második rész teljesen megújított, az Xbox One erőfölényét kiaknázó és prezentáló ünnepi, tízedik évfordulós kiadásának bekerülése. Jól érezhetően kicsit ez is áll az egész kollekció középpontjában, ami már régen kiderült az eddigi fejlesztői nyilatkozatokból, a különféle trailerekből és fejlesztői videókból egyaránt. Több mint egy órányi vadonatúj, szemkápráztató átvezető videót rendereltek hozzá a fejlesztés során, kapott egy újragondolt többjátékos módot, és természetesen a teljes grafikai megjelenítés és hangzás is megújult. Immár minden epizód 1080p felbontásban és 60 fps képfrissítéssel hasít, ami igaz a kampányokra és a multiplayer pályákon folytatott kooperatív, avagy kompetitív csatákra is. A gyűjtemény a négy teljes sztori mellett valamennyi multi pályát és játékmódot magába foglalja – köztük olyanokat is, amelyek eddig csak az első rész PC-s portjában voltak elérhetők –, illetve fog majd tartalmazni a megjelenést követő ingyenesen letölthető bővítmények jóvoltából. A tesztfázis elején kapott több mint negyvenegy gigabájtos változat még messze nem volt teljes, azt a minap egészítette ki egy, főleg többjátékos tartalommal bíró, újabb tizenöt gigányi update, amelyet majd valamikor decemberben követ még a negyedik epizódhoz készített Spartan Ops című, ezúttal egyedül is élvezhető, kooperatív játékrész összesen tíz epizódja.

Halo: The Master Chief Collection
Halo 3

A már említetteken kívül létezik egy tematikusan felépített, valamennyi epizód pályái közül véletlenszerűen kialakított, a későbbi frissítések során már a felhasználók által is szabadon összeállítható mód, amely a Playlist névre hallgat, és gyakorlatilag – ahogy azt a neve is jelzi – egyfajta, meghatározott szisztéma szerint kialakított lejátszási pályalistát takar. A már teljesített küldetések természetesen bármikor újrajátszhatók, és a checkpoint rendszerben mentő játékot bárki bármikor az utolsó mentési helyről is folytathatja. A fejlesztők által készített többjátékos arénák mellett mindenki megalkothatja a maga csatatereit és játékváltozatait a Forge nevű menüpontban, személyre szabhatja harcosát a karriermód segítségével, és akár a saját maga által rögzített videóit is szerkesztheti, feltöltheti, vagy másokét nézegetheti a Theater opcióban. Természetesen nem lehetne egy ilyen összefoglaló gyűjtemény teljes, ha az nem tartalmazna számos extrát is. Ezek közül az élőszereplős, Nightfall névre keresztelt, Ridley Scott produkciós irodájával együttműködésben készülő minisorozat az egyik leginkább említésre méltó, de a jövőre érkező Halo 5: Guardians multiplayer bétáján való korai, már idén december 29-i kezdettel való részvétel lehetősége is sokak számára igen csábító lehet. Mellettük kaphatunk itt különféle tippeket és segítséget, és nem utolsó sorban az eddig easter eggként elrejtett terminálok sztorivezérelt, jelentős multimédia tartalommal felvértezett kisfilmjei is megtekinthetők a videók menüpontban a Halo 2: Anniversary Edition fejlesztői naplóival, és a csak szuperlatívuszokkal illethető, a Blur Studio által készített mozijaival együtt. És mindez úgy alkotja a Halo sorozat eddigi legteljesebb gyűjteményét, hogy a fejlesztők közben kiemelten kezelték, és vértezték fel a többihez képest is extra tartalommal a második rész évfordulós kiadását. Összefoglalva mindezt, akár ismeri valaki a Halo sorozatot, akár nem, akár régi rajongója annak, akár újonc a széria tekintetében, egy jelentősen kibővített, minden eddiginél jobban festő és teljesebb tartalommal bíró alkotással lehet gazdagabb egyetlen játék áráért.

Halo: The Master Chief Collection
Halo 4

Valamennyi játék grafikája átesett ugyan némi ráncfelvarráson, de a második epizód minden tekintetben kiemelkedik a többi közül. Ez nem is csoda, hiszen nem titkoltan ez volt az egész csomag elkészítésének egyik mozgatórugója. Ezáltal most nem figyelhetjük meg egy sorozat evolúciójának folyamatát objektív módon, hiszen az egyes részek nem „tornasorban” sorakoznak sem az optikai, sem pedig az akusztikus prezentáció tekintetében. Az első két epizód évfordulós kiadásai mind az eredeti, mind pedig a felújított grafikával is játszhatók, de a ráncfelvarrt képi világ így is talán az első rész esetében tűnik a legrégebbinek, míg mindközül a második epizód mutat a legjobban. Ugyanez a két játék kapott teljes hangfelújítást is, amelyek szintén bármikor visszaválthatók az eredeti változatra. A harmadik és negyedik részek tuningja optikai téren sem feltűnő, azok akusztikus felújítása pedig teljes mértékben elmaradt, tekintve, hogy eleve jóval korszerűbb technológiával készültek. Az igen tartalmas gyűjtemény menüjében a Universal User Interface névre hallgató, rövid idő alatt megszokható, egyúttal igen kézre álló és pofonegyszerű rendszer segítségével manőverezhetünk. A vezérlést is modernizálta a 343 gárdája, ami annyit jelent, hogy egyfelől meghagyták minden epizód eredeti kontrollerkiosztását – ami az évek során nem keveset változott –, amely mellé több, általánosan használható, univerzális sémát is implementáltak a játékokba. A készítők mindent megtettek tehát azért, hogy a sorozat gerincét képező Master Chief történetszál mind annak eredeti, mind pedig teljesen újraszabott és átalakított pompájában élvezhető legyen a veteránok és a zöldfülűek számára egyaránt.

Halo: The Master Chief Collection
Halo Nightfall

Kinek is érdemes megvásárolni a világtörténelem egyik eddigi legmeghatározóbb, sci-fi témájú shooterének gyűjteményes kiadását? Annak, aki szereti az ilyesmit; annak, aki nem tudja, hogy szereti-e az ilyesmit, de hezitál; annak, aki már játszott vele; annak, aki még nem játszott vele; annak, aki nosztalgiázni akar; annak, aki most találkozik a sorozattal először; annak, aki most vásárolt Xbox One-t – egyszóval: szinte mindenkinek! A 343 Industries hihetetlenül jó munkát végzett ennek az igen tartalmas, a jövőre érkező új epizód előtt remek ismétlési és újrajátszási, esetleg Uram bocsá’, első végigjátszási lehetőséget biztosító kollekciónak az elkészítésekor. Nagyon vártam ezt a gyűjteményt, és nem csalódtam benne. Remélem, Ti sem fogtok. ■

Halo: The Master Chief Collection
Universal User Interface
Halo: The Master Chief CollectionHalo: The Master Chief CollectionHalo: The Master Chief CollectionHalo: The Master Chief CollectionHalo: The Master Chief CollectionHalo: The Master Chief CollectionHalo: The Master Chief Collection

A Halo: The Master Chief Collection kizárólag Xbox One-ra jelent meg.

értékelés

Halo: The Master Chief Collection

Halo: The Master Chief Collection
Pozitívumok
  • Végre elkészült a második rész felújított változata is
  • Mind veteránoknak, mind újoncoknak erősen ajánlott a beszerzése
  • Minden eddiginél teljesebb tartalom
  • Négy játékot kapunk egy áráért
  • Végre egy konzolon játszható végig a sorozat
Negatívumok
  • Nem minden epizód kapott igazi „next-gen” köntöst
  • A szerteágazó tartalomban való eligazodást bizony szokni kell
  • Nem minden tartalom érhető el még a premierkor
9,0
Halo: The Master Chief Collection
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Halo: The Master Chief Collection

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló