Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

This War of Mine

Háború a civilek szemszögéből.

2014.11.17. 16:00 | szerző: Captain Balu | Ismertető/teszt

Akik követték a 11 Bit Studios munkáját az elmúlt hónapokban, bizonyra tisztában vannak vele, hogy a lengyel székhelyű csapat egy olyan játékot hegesztett a műhelyében az elmúlt időszakban, amilyenből igencsak hiány van a piacon. A This War of Mine ugyanis az egyszerű átlagemberek perspektívájából enged betekintést a háború borzalmaiba, sőt, mindezt elég naturalista módon teszi.

This War of Mine

A fejlesztők mindent megtettek, hogy a realizmuson legyen a hangsúly. Ennek a célnak az érdekében élő-lélegző emberekről mintázták és animálták a játékban lévő karaktereket, sőt, sokuk még valós, megélt történetekkel is hozzájárult a játék fejlesztéséhez. A végeredménye ezeknek az erőfeszítéseknek pedig az lett, hogy kaptunk egy olyan programot, amely úgy mutatja be a háborút, ahogy még nagy költségvetésű, AAA kategóriás címekben sem láthattunk idáig.

Már az előzetesben is írtam, de mivel nekem nagyon tetszik, nem győzöm hangsúlyozni, hogy a játékban bármit is teszünk, bárhogy is döntünk egy adott helyzetben, az bizony kőkeményen befolyásolni fogja túlélésünk haladását. Érdemes például a konfliktusokat kerülni, hiszen nem biztos, hogy győztesként jövünk ki belőle a megfelelő felszerelés és fegyverek nélkül, de ha esetleg sikerül is az erősebbik félként kikecmeregni az összecsapásból, az meg fog látszódni karakterünk mentális állapotán. Ezek az apróságnak tűnő dolgok mégis nagyban segítik a beleélést az adott helyzetbe. Az oldalnézet ellenére is sokkal jobban átérezzük döntéseink súlyát, mint mondjuk más háborús játékoknál, ahol kérdés nélkül pumpálunk ólmot szerencsétlen áldozatainkba.

This War of Mine

A civil központú szemlélet hőseinkre is kiterjed, akik jelenesetben nem rendelkeznek olyan szuperképességekkel, hogy például sosem fáradnak el sprintelés közben, vagy hogy kiizzadják egy idő után a bekapott golyókat, hanem valamelyikük ügyesen főz, míg a másik mondjuk nesztelenebbül lopakodik, esetleg több holmit tud cipelni az esti portyázásnál. A gyűjtögetés és craftolás pedig lételem a This War of Mine-ban. Az összegyűjtött tárgyak ügyes kombinálásával ugyanis túlélésünk esélyeit növelhetjük drasztikusan. Készíthetünk ágyat, amelyben embereink kipihenhetik magukat, kályhákat, hogy a hidegebb időkben ne fagyjanak halálra vagy esetleg nyílászáró torlaszokat, amelyekkel megvédhetjük a rejtekhelyünket a többi portyázótól, hiszen ilyen körülmények között ember embernek farkasa. Ha esetleg nem járnánk sikerrel az éjjel, néha más túlélők is meglátogatnak minket nappal, egy kis üzlet erejéig, így barterezhetünk velük, csak azt is tartsuk észben, hogy valamit valamiért, ami ebben a helyzetben sok „valamit” fog nekünk jelenteni. De hát az üzlet már csak ilyen.

A játék kinézete egyedinek mondható, elképesztően borús, komor és vészjósló hangulattal bír. Erre még a kevés hanghatás és az, hogy nincs szinkron, csak rátesz még egy lapáttal, mégsem sorolnám a negatívumok közé. Az irányítás azonban roppant egyszerű, mindössze egy egeret vesz igénybe a navigálás, és mégis minden gyorsan és egyszerűen átlátható.

This War of Mine

A This War of Mine egy remek szárnypróbálgatás lengyel barátainktól. A játék olyannyira naturalista lett, hogy nincsenek is benne filozofálások a háborúval való nagy kérdésekről, se giccses jelenetek, itt tényleg minden csak a túlélésről szól. Akárcsak a valóságban. Azonban mint művészeti produktum (hiszen már rég eljutottunk oda, hogy a filmek és a könyvek mellett a játékokat is megillethetjük ezzel a titulussal) nekem személy szerint hiányzott belőle az, ami mondjuk a Valiant Hearts: The Great Warban a karakterdráma személyében jelen volt. Persze itt is kapunk rövid történeteket a szereplőkről és szokásaikról, valahogy mégsem annyira hangsúlyosak ezek. De ez csak egy kis személyes vélemény a végére, ettől függetlenül nagyon remélem, hogy hallunk még a srácokról a jövőben. ■

This War of MineThis War of MineThis War of Mine

értékelés

This War of Mine

Pozitívumok
  • Nyers, kendőzetlen ábrázolása a háborúnak
  • Döntések, amelyek befolyásolják a játékot
  • Újító téma, naturalista köntösben
Negatívumok
  • Nem egy könnyű játékmenet, ami miatt rétegjátékká válik
  • Kevés újrajátszási motiváció
7,5
grafika 7
hangok 6
játszhatóság 7
hangulat 9
This War of Mine
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
This War of Mine

hozzászólások (1)

sulyid
sulyid 2014.11.17. 17:16
Szerintem tán az eddigi legjobb háborús játék, mivel ez a modern korban játszódik és ahogyan már korábban is mondták, ez bármikor megtörténhet veled is... (lásd Ukrajna)
ajánlott olvasnivaló