Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

The Muppets Movie Adventures

Beugró szintű platformer érkezett a Sony kézikonzoljára.

2014.11.21. 16:35 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

Gyerekkoromban, még az „átkosban” csak igen kevés tévéműsor volt elérhető idehaza a bűnös „imperialista” nyugatról. Ezek közül számomra kiemelkedett néhány sorozat, mint például a Magilla Gorilla, a Foxi Maxi, a Kengyelfutó Gyalogkakukk, no meg a Frédi és Béni, no és egyik nagy kedvencem, a Breki és a többiek. Ezen a címen sugározta az MTV (nem az az MTV!) a The Muppet Show-t, amelynek a mai napig bármikor el tudnám énekelni „Ismét a színpadunkon sok neves világsztár” kezdetű főcímdalát. Azóta felnőttem ugyan, és már-már a saját gyermekeim kerülnek abba az életkorba, amikor jómagam az említett műsoron csüngtem, ám Breki, Miss Röfi, Topi Maci és a többiek még mindig rendre mosolyt csalnak az arcomra. A PlayStation Vitára nemrégiben érkezett The Muppets Movie Adventures tesztpéldányának láttán előtört hát bennem a nosztalgia, és magam előtt láttam az említett szereplőkön kívül a két röhögő öregurat, és felcsendültek a fülemben a Szörny dobszólamai a banda többi taktusával egyetemben. Nosztalgia ide vagy oda, sajnos ezúttal a katarzis elmaradt.

The Muppets Movie Adventures

A rövidke, mindössze néhány óra alatt teljesíthető játék öt különálló jelenetet tartalmaz. Ezekben négy bábot irányíthatunk különféle, meglehetősen változatos témájú, ám annál egyhangúbb küldetésen. Megmenekülhetünk Breki kalózzal a rá leselkedő veszélyektől, majd Röfi hercegnővel menthetjük meg Brekit egy gonosz varázslótól. Később Szörny seriffel tehetünk pontot Breki báró áldatlan tevékenységére Frogstone városában, amelyet Gonzó közbeavatkozása követ a városra zúduló vámpír zöldségek megfékezése érdekében. Legvégül ismét Breki kapitányt vehetjük kezelésbe, aki egy idegen planétáról próbál megszökni. A számos lehetőség ellenére tehát viszonylag csekély a szereplőfelhozatal, amelyet az is tetéz, hogy azok egyáltalán nem beszélnek, így a tőlük joggal elvárható humoros hangvétel is teljes mértékben hiányzik a játékból. Emellett valamiért az átvezető videók is kimaradtak, amelyek helyét állóképek és egy narrátor által felolvasott szöveg helyettesít.

The Muppets Movie Adventures

A játékmenet sem lett túlbonyolítva, amely abból áll, hogy elugrálunk a veszélyforrások és akadályok elől, karokat és egyebeket aktiválunk a továbbjutás érdekében, mindezek mellett pedig mindenféle gyagya fegyverekkel lövöldözünk, mint például a paradicsomvető katapult, ami jelen esetben nem egy fura mezőgazdasági gépet jelent. Az alapvető platformer elemekre épülő játékmenet gyakorlatilag szinte semmi kihívást nem tartogat, semmi újat nem próbál a műfajba hozni, és nem is aknázza ki a neves szereplőgárda és franchise nyújtotta lehetőségeket. A változatos, viszonylag színes helyszínek sem segítenek ezen, amelyek közül csupán egyik-másik hoz különösebb érdekességet a játékba. Ezt gyakran frusztráló kamerakezelés is tetézi, amelynek hála nem egyszer vétjük el a pontosan végrehajtandó ugrásokat. Legpozitívabb vonásként a konzol vezérlési metódusait kiaknázó irányítást tudom megemlíteni, valamint néhány jópofa minijátékot. A készítők megpróbálták valamicskét növelni a program szavatosságán azáltal, hogy végigjátszás után kapunk egy turbócsizmát, amellyel addig elérhetetlen helyekre juthatunk el, de sajnos ez sem sokat segít az alapvetően gyenge koncepción.

The Muppets Movie Adventures

Azt kell mondjam, keserű szájízzel írom ezeket a sorokat. Mind a platformjátékokat, mind pedig a The Muppet Show-t kedvelem, így számomra is meglepő, hogy nem egy szórakoztató, humoros és mókás kalandot ismerhettem meg a The Muppets Movie Adventures által. Őszintén megmondom, régen láttam bárkitől ekkora lehetőséget ennyire slendrián módon elpuskázni. Habár az én véleményem szinte minden téren negatív az alkotásról, hat és négy éves kislányaimnak tetszett ez a minden bizonnyal leginkább az ő korosztályuknak szánt szösszenet. Ezért, és csakis ezért írom azt, zárszó gyanánt, hogy kisgyermekes családoknak lehet értelme beszerezni a programot, ha már minden Mario, Sonic, Donkey Kong és Rayman játékot az unalomig ismernek a csemeték. De akkor se várjon tőle csodát senki, az ugyanis ezúttal elmarad. ■

értékelés

The Muppets Movie Adventures

The Muppets Movie Adventures
Pozitívumok
  • Kislányaim szerették a játékot
  • Néhány pillanat azért mókásra sikerült
Negatívumok
  • Nagyon rövid
  • Ismétlődő játékmechanizmusokkal teli
  • Semmi újat nem hoz a stílusba
  • Kevés karakter
  • Nincs szinkron
  • Sokszor gyenge kamerakezelés
5,0
grafika 6
hangok 5
játszhatóság 5
hangulat 4
The Muppets Movie AdventuresThe Muppets Movie AdventuresThe Muppets Movie AdventuresThe Muppets Movie AdventuresThe Muppets Movie AdventuresThe Muppets Movie AdventuresThe Muppets Movie AdventuresThe Muppets Movie AdventuresThe Muppets Movie Adventures

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló