Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

LEGO Batman 3: Beyond Gotham

Mi a neved? Batman. Hány éves vagy? Hetven. ...plusz öt.

2014.12.03. 18:00 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

Egyik korábbi ismertetőmben azt írtam, hogy kevés dolgot borítékolhatunk előre minden évben, de azért akad néhány ilyen. Akkor ezt az aktuális Assassin’s Creed epizódok kapcsán vetettem monitorra, ám ugyanez igaz a Traveller’s Tales lassan tízesztendős LEGO akció-kalandjáték sorozatára is. Jelen írásom tárgya az idén megjelent negyedik LEGO videojáték, a LEGO Batman 3: Beyond Gotham, amely a Sötét Lovag hetvenöt esztendős évfordulóját hívatott a maga kissé kocka módján emlékezetessé tenni, ami azonban csak részben sikerül neki.

LEGO Batman 3: Beyond Gotham

A minden eddiginél több karaktert felvonultató történet sokkal inkább az Igazság Ligája és a DC univerzum jól ismert, az Arkham diliházból frissen megszökött gonosztevőinek kényszerű szövetsége körül forog, mintsem Batman körül. Történik ugyanis, hogy miközben a Földön a bőrszárnyú igazságosztó hű csatlósával éppen Killer Crockot kergeti, a Lámpások vezetőit Hal Jordan kivételével az űrbe csalja és foglyul ejti egy titokzatos erő. Mint kiderül, az nem más, mint Brainiac és serege, akik a delikvensek agyának átmosásával akarnak szert tenni a Lámpások erejére, ami ahhoz szükségeltetik, hogy az ezáltal létrehozott zsugorítósugár segítségével miniatűrre zsugorítsák a Földet, ami így bekerülhet uruk és vezérük minibolygó-gyűjteményébe. Persze egy s más még hiányzik tervük véghezviteléhez, amelyek közül az egyes számú a mi Zöld Lámpásunk aktív (illetve leginkább passzív) részvétele. A szintén nagyratörő terveket dédelgető, frissiben szabadult gonoszok végül látva, hogy mennyire komoly a szituáció, felajánlják segítségüket a szuperhősök csapatának, akik ezt a „szükség törvényt bont” elvét követve elfogadják.

LEGO Batman 3: Beyond Gotham

A játékmenet nem sokat változott az előző részekhez képest, ami egy ilyen népes franchise esetében talán nem meglepő. Fő feladatunk ismét a továbbjutás, amihez különféle dolgok megépítése, szétrombolása, aktiválása vagy deaktiválása árán juthatunk el. Batman és Robin különféle öltözetekre tehetnek szert, amelyek mind-mind másra teszik őket alkalmassá, így például átjuthatnak egyébiránt végzetes szennyezőanyagokon, átláthatnak a falon, vagy akár meg is hackelhetnek különféle gépeket. Ez utóbbi tevékenység néha jópofa minijátékok formájában vihető végbe, amelyek kellemes színfoltot visznek a programba. A többi figurának szintén megvan a maga képessége vagy képességei, amelyeket felhasználva oldhatjuk meg az egyes pályák rejtvényeit. A sorozatra jellemző módon most sem kapunk túl sok segítséget, hogy hol és mit is kellene csinálnunk, így gyakran az ide-oda kóborlással telik el az időnk java része. A készítők azért megpróbáltak némi vérfrissítést vinni alkotásukba, így akad olyan, nagyon is jól eltalált pálya is, amikor a Resogunra hajazó játékmenetet követve kell kilődöznünk Joker ellenünk küldött rakétáit.

LEGO Batman 3: Beyond Gotham

A játékban minden eddiginél több, százötvenet is meghaladó karakter, illetve karakterváltozat nyitható meg, amelyek között az évfordulós Batman eddigi képregény-, könyv- és filmadaptációiból megismertek is szép számmal szerepelnek. Mindezek ellenére a fő történet valahogy mégsem a címadó szuperhősről szól, aki mindvégig amolyan mellékszereplőt játszik saját filmjében. Ez a kettősség végigkíséri a program egészét, és végül hagy némi hiányérzetet a játékosban.
Az egyes pályák teljesítésük után szabadon is bejárhatók, más szereplőkkel más módon megoldva a rejtvényeket, és a szériától szintén megszokott módon ismét számos dolgot gyűjthetünk össze vagy oldhatunk fel. Az egyszemélyes játék mellett természetesen a kooperatív, egymást segítő metódus is helyet kapott az alkotásban, amely sokkal jobbnak is bizonyul a gyakorta bugyuta MI által irányított bénácska társaink tükrében. A másik remek aspektusa ennek a többszemélyes megközelítésnek az a tulajdonsága, hogy összehozza a családokat, barátokat. Én nagyobbik kislányommal együttműködve játszottam a tesztelés túlnyomó részében, és amellett, hogy nagyon is élvezte a legújabb LEGO DC kalandot, bizony nem kevés sikerélményre is szert tett, mert volt olyan, hogy ő jutott tovább valahonnan, ahol már jó ideje bóklásztunk. Fel is írhattam gyorsan tennivalók listájára, hogy „próbáljuk ki valamennyi eddigi részt is”, ami nem lesz kis feladat. Egyetlen kisebb szépséghiba akadt mindeközben csupán, jelesül az, hogy az opciókban gyakran hiába próbáltam beállítani a képernyőmegosztás dinamikus vagy fixen kettéosztott módját, az számos esetben nem változott meg a kívánt formára. Nem tudom, hogy ez bug, vagy direkt vannak előre beállított képfelosztású pályarészek is, mindenesetre számomra ez inkább a negatívumok közé tartozik.

LEGO Batman 3: Beyond Gotham

A játék grafikája, bája és humora szerencsére változatlan, ami egyszersmind a sorozat egyik legerősebb eleme annak megszületése óta. Számos idióta poén csalt rendre mosolyt az arcomra, még ha nem is értettem mindet tökéletesen, lévén nem vagyok valami nagy képregényszakértő. A szinkron szerencsére jól sikerült, és talán mára a korábbi epizódok dünnyögéséhez szokott veteránok is megbarátkoztak vele. A minőségre már csak azét sem lehet panaszunk, mert olyan talentumok kölcsönzik hangjukat a kockahősöknek, mint Troy Baker, Clancy Brown, Conan O’Brien, Kevin Smith vagy az 1966-os Batman tévésorozat sztárja, Adam West. A muzsika és az effektek szintén rendben vannak, és az irányításról sem tudok mást mondani. Az már inkább a pályaszerkesztés hibájaként róható fel, hogy sokszor nagyon könnyen leesünk bizonyos platformokról, illetve az is, hogy számos alkalommal ütközünk láthatatlan falakba. Ez utóbbi a repülni is képes karakterek esetében lehet különösen bosszantó. Ezt a néhány apróságot leszámítva azonban ez a rész is pont olyan hangulatos és jó lett, mint az eddigiek. Se nem többé, se nem kevésbé.

LEGO Batman 3: Beyond Gotham

A Traveller’s Tales legújabb LEGO játéka, a LEGO Batman 3: Beyond Gotham hozza a tőle elvárható színvonalat. Vannak kisebb hibái, sok eleme nagyon hasonló az eddigiekben tapasztaltakhoz, mégis talán az a leginkább paradox aspektusa, hogy éppen a hetvenötödik születésnapját ünneplő címszereplő szorul a történetben mindvégig kissé a háttérbe, holott éppen neki kellene a rivaldafény közepén állnia. Ezt jól ellensúlyozza a számos Batman feldolgozásból ismerős öltözet és képesség, amelyeket remekül válogattak ki a készítők az ünnepi Denevérember játékhoz. Én mindent félretéve remekül elszórakoztam a programmal, amely nem mellékesen ismét összehozott egy kiadós apa-lánya mókát (sőt, még a kisebbik csemete is kipróbálta, hogyan lehet olyan nagyot ugrani „betmennel”). Számomra ez pedig lassan mindennél fontosabb egy ehhez hasonlóan gyermek- és családbarát alkotásban. ■

LEGO Batman 3: Beyond Gotham
LEGO Batman 3: Beyond GothamLEGO Batman 3: Beyond GothamLEGO Batman 3: Beyond GothamLEGO Batman 3: Beyond GothamLEGO Batman 3: Beyond GothamLEGO Batman 3: Beyond GothamLEGO Batman 3: Beyond GothamLEGO Batman 3: Beyond GothamLEGO Batman 3: Beyond Gotham

A LEGO Batman 3: Beyond Gotham minden aktuális platformra megjelent. A cikk a PlayStation 4 verzió alapján készült.

értékelés

LEGO Batman 3: Beyond Gotham

LEGO Batman 3: Beyond Gotham
Pozitívumok
 • Még mindig remek humor és báj
 • Kiváló családi/baráti móka
 • Remek hangok és szinkron
 • Rengeteg tennivaló és szereplő
 • Erős nosztalgiafaktor
Negatívumok
 • Batman a történetben kissé a háttérbe szorul
 • Képfelosztás-beállítási problémák
 • Láthatatlan falak
 • Még mindig viszonylag kevés segítséget kapunk
 • „Megszokott íz és minőség”
 • Bárgyú MI
7,5
grafika 8
hangok 8
játszhatóság 7
hangulat 8
LEGO Batman 3: Beyond Gotham
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
LEGO Batman 3: Beyond Gotham

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló