Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Super Smash Bros.

Super Smash Bros. for Wii U

A Nintendo verekedős őrülete újgenerációs köntöst kapott.

2014.12.22. 21:01 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

A „hagyományos” verekedős játékok számos közös, a rajongók által jól ismert vonást vonultatnak fel. Mindnek megvan a maga legendás szereplőgárdája, a csak rájuk jellemző speciális mozdulatok sora, a változatosabbnál változatosabb harcmodorok remekül kidolgozott garmadája, a minijátékok és a sok-sok begyűjthető ez meg az bőséges tárháza, no és persze talán mindközül a legfontosabb adalék, az egész köré épülő mítosz, amely rendszerint a központban álló viadallal függ össze. Mindez megtalálható a Nintendo idén tizenöt esztendős sorozatában, a Super Smash Bros.-ban is, amely azonban mégsem tekinthető a szó szoros értelmében hagyományosnak a bunyós programok palettáján. Ez a játék ugyanis sokkal inkább egyfajta nosztalgikus antológia, amelyben a japán óriáscég és partnerei több évtizedes múltra visszatekintő történetének sikerjátékai vonultatják fel halhatatlan szereplőiket és helyszíneiket egy kis csihi-puhi móka kedvéért. Nem is annyira egy kőkemény verekedős sorozatról beszélünk ebben az esetben, inkább mintsem egy humoros, kicsiknek és nagyoknak egyaránt szórakoztató partyjáték-szériáról. Idén a Nintendo újgenerációs konzoljai is megkapták végre a maguk friss epizódját, amelyek közül mi az asztali Wii U-sat próbálhattuk ki egy teszt erejéig.

Super Smash Bros. for Wii U

A Super Smash Bros. for Wii U összesen nagyjából ötven karaktert, és kb. ugyanennyi pályát tartalmaz alapból, amelyek különféle DLC-k jóvoltából később tovább bővíthetők. A szereplők harmada új belépő a szériába, míg a többiek régi veteránoknak számítanak, még ha egyik-másik némi változtatáson át is esett az előző részekhez képest. A helyszínek és a harcosok is kivétel nélkül az elmúlt három évtized alkotásaiból kerültek ki, így a program nem kis nosztalgiafaktorral rendelkezik a magamhoz hasonló öreg veteránok számára. A harcok során számos, szintén a Nintendóhoz (illetve külső partnereihez) köthető alkotásokból már jól ismert boostert és segítséget vehetünk fel és alkalmazhatunk ellenfeleink legyűrésére, akik természetesen ugyanezt teszik ellenünk. Ezek a kütyük a legkülönbözőbb előnyökkel ruházzák fel használóikat, és a karakterekhez, illetve a pályákhoz hasonlóan köztük is rengeteg újat vonultat fel ez az epizód.

Super Smash Bros. for Wii U

Az eddigiek kapcsán folyamatosan emlegetett „régi és új” szlogen a játékmódokra is igaz. A klasszikus módban az általunk irányított szereplőnek sorra le kell győznie a program által ellene felhozottakat, akik közül győzelmünk után kiválaszthatjuk saját társainkat a csapatalapú harcokhoz. A Wii U és a 3DS verziók csak részben fedik egymást, így a nagygépes programban akár nyolcadmagunkkal is belevághatunk a küzdelmekbe (kedvünk szerint kooperatív formában is), ami újdonságnak számít a szériában az eddigi maximum négyfős csatákkal szemben. A Stadium Mode háromféle ügyességi játékot tartogat (Multi-Man Smash, Target Blast, Home-Run Contest), amelyek leginkább a családi és baráti szórakozást szolgálják. Bennük rendszerint az ellenfelek hullámait kell lenyomnunk, vagy minél nagyobb pusztítást kell okoznunk bombák és egyebek segítségével.

Super Smash Bros. for Wii U

Az online ütközetek megújult formában kerültek be az idei epizódba. A For Fun módban maximum négyen játszhatunk egymás ellen véletlenszerű pályákon, amelyeken minden segítség a rendelkezésünkre áll, és csak a győzelmeinket jegyzi fel a Global Smash Power névvel illetett globális ranglista (ebbe egyébiránt az előzőekben említett játékstílusokban elért eredményeink is beleszámítanak). A For Glory módban egy az egy elleni meccseket vívhatunk mindennemű segítő cucc nélkül, és mind vereségeink, mind pedig győzelmeink befolyásolják online rangunkat. Barátainkkal játszva ezeket a szabályokat abszolút szabadon módosíthatjuk, ami számos új lehetőséget teremt a haverokkal közös bunyódélutánokhoz. Ezek mellett a Spectator Mode-ban online fogadhatunk némi kis extra játékbeli arany reményében a mások által vívott meccsekre, illetve a Conquest módban egy általunk választott karaktert vezérelhetünk extra nyeremények megszerzéséért.
Akadnak friss, platform-exkluzív játékmódok is. Ezek közül Wii U-n hárommal is találkozhatunk (Smash Tour, Special Orders – benne Master Orders és Crazy Orders változatokkal –, illetve Event Mode), amelyek között egy táblás játék, illetve többféle kihívás mód is szerepel. A visszatérő feature-ök sorát bővíti az egyedi szabályok alkalmazását lehetővé tévő Special Smash, illetve a Photo Mode és a Stage Builder, amelyekben új arénákat kreálhatunk a magunk kedve szerint.

Super Smash Bros. for Wii U

Az asztali változat természetesen HD grafikát kapott, amely ugyanakkor a Nintendo játékaira jellemző módon nem kevés bájt is hordoz magában. A pályáknak létezik egy Omega változata is, amelyek mindennemű veszélytől mentesek, és rendszerint egyszintesek. A szereplőgárda korábban említett új tagjai között számos, a közelmúltban megjelent játékból ismerttel is találkozhatunk (Wii Fit Trainer, újabb Pokémonok, Little Mac, Animal Crossing’s Villager stb.), de immár akár háromféle harcmodorban küzdő Mii-vel is ringbe szállhatunk, vagy egy Amiibo figurával hozhatunk újabb karaktert a játékba. A zenebona a szériától már megszokottak szerint jókora áthangszerelt játékzenei klasszikust vonultat fel, ami tovább emeli az amúgy is magasra tett nosztalgiafaktort. Vezérlésre gyakorlatilag a Wii U által támogatott valamennyi beviteli eszközt használhatjuk, sőt, még a GameCube kontrollerét is a kezünkbe kaphatjuk. Akik pedig rendelkeznek a hordozható változattal is, azok akár a 3DS-t is használhatják irányító gyanánt.

Super Smash Bros. for Wii U

A Nintendo másfél évtizedes múltra visszatekintő verekedős partyjáték sorozata, a Super Smash Bros. végre megérkezett a japán óriás legújabb játékkonzoljaira is. A Wii U változat remek szórakozást nyújthat valamennyi korosztály képviselőinek, és bájos humora, számos játékmódja, illetve bőséges tartalma folytán könnyedén lehet a baráti összejövetelek, vagy családi délutánok sztárja. A régi rajongók számos újítással találkozhatnak, amelyeket remekül ötvöztek az előző részekből már ismertekkel a készítők. A sorozatot nem ismerő, de a videojátékok tekintetében régi motorosnak számító felhasználók a nagyon erős nosztalgiafaktor jóvoltából fogják garantáltan értékelni a Super Smash Bros. for Wii U-t. Summa summárum, akár ismerjük ezt a szériát, akár nem, akár egymagunk játszunk, akár barátainkkal, akár ismeretlen ismerőseinkkel, biztosan meg fogjuk találni a számításunkat a Nintendo legújabb verekedős őrületében. ■

értékelés

Super Smash Bros.

Super Smash Bros.
Pozitívumok
  • Hatalmas nosztalgiafaktor
  • Bőséges tartalom
  • Minden korosztálynak ideális
  • Remek megvalósítás
  • Nagyfokú személyre szabhatóság
  • Barátokkal és családdal is ideális szórakozás
Negatívumok
  • Nem nevezhető komoly alkotásnak a stíluson belül
  • Csak limitált átfedés a két változat között
  • Az online módok kicsit instabilak
8,5
grafika 8
hangok 9
játszhatóság 8
hangulat 9
Super Smash Bros. for Wii USuper Smash Bros. for Wii USuper Smash Bros. for Wii USuper Smash Bros. for Wii USuper Smash Bros. for Wii USuper Smash Bros. for Wii USuper Smash Bros. for Wii USuper Smash Bros. for Wii USuper Smash Bros. for Wii USuper Smash Bros. for Wii USuper Smash Bros. for Wii USuper Smash Bros. for Wii USuper Smash Bros. for Wii USuper Smash Bros. for Wii USuper Smash Bros. for Wii USuper Smash Bros. for Wii USuper Smash Bros. for Wii USuper Smash Bros. for Wii USuper Smash Bros. for Wii USuper Smash Bros. for Wii USuper Smash Bros. for Wii USuper Smash Bros. for Wii USuper Smash Bros. for Wii USuper Smash Bros. for Wii USuper Smash Bros. for Wii USuper Smash Bros. for Wii USuper Smash Bros. for Wii USuper Smash Bros. for Wii USuper Smash Bros. for Wii USuper Smash Bros. for Wii USuper Smash Bros. for Wii USuper Smash Bros. for Wii USuper Smash Bros. for Wii USuper Smash Bros. for Wii USuper Smash Bros. for Wii USuper Smash Bros. for Wii USuper Smash Bros. for Wii USuper Smash Bros. for Wii USuper Smash Bros. for Wii U
Super Smash Bros.
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Super Smash Bros.

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló