Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Warhammer 40,000: Armageddon

Körökre osztott stratégia a WH40K univerzum egyik leghírhedtebb bolygóján.

2015.01.11. 23:48 | szerző: Zoo_Lee | Ismertető/teszt

A Games Workshop Warhammer játékai – függetlenül attól, hogy a fantasy vagy a 40,000 univerzumról beszélünk – a legnagyobb franchise-ok közé tartoznak, amelyek számtalan könyvvel és játékkal foglalták el az őket megillető trónt. Szerény véleményem szerint a fénykort a Relic Dawn of War sorozata, illetve az EA által igazgatott Warhammer Online: Age of Reckoning jelentette: új rajongók ezrei kezdtek érdeklődni mind az eredeti terepasztalos játék, mind a spinoffok és feldolgozások iránt. Az aranykor azonban véget ért – a THQ becsődölt, és bár a Relic túlélte az összeomlást, egy új Dawn of War/Space Marine játék esélyeit lehetetlen megtippelni, az EA pedig a várt free-to-play váltás helyett pont egy évvel ezelőtt lelőtte az Age of Reckoning szerveit.

Warhammer 40,000: Armageddon

A Games Workshop viszont szeret több réteg rókabőrt lehúzni mindenről (erről a vérbeli rajongók képesek hosszasan regélni), az éllovasok elvesztése óta látszólag boldog-boldogtalannak licencelik a jogokat. Így kaptuk meg az új Space Hulkot, így készülődik a Warhammer 40,000: Eternal Crusade és a Mordheim: City of the Damned, de így kaptunk a névhez olyan méltatlan retteneteket is, mint a Kill Team és a Storm of Vengeance. A legújabb megjelenés, a Warhammer 40,000: Armageddon pedig eleinte úgy tűnt, mintha az utóbbi kettő közé tartozna. Körökre osztott stratégia, amely megpróbálta a többi feldolgozásnál sokkal pontosabban adaptálni az eredeti, figurákkal játszott terepasztalos játékot, viszont a fórumhozzászólások és Steam értékelések alapján nem úgy tűnt, mintha a próbálkozást elsöprő siker koronázta volna. A játék screenshotjai sem segítettek, sőt, a képek alapján eleinte azt hittem, hogy egy ’90-es évek végén megjelent játék újrakiadásáról van szó. Fogalmam sem volt, hogy egyáltalán mit is várok ettől a játéktól, amikor elindítottam a tutorialt, de csoda történt – és a baljós előjelek ellenére a játék elkezdett szórakoztatóvá válni.

Warhammer 40,000: Armageddon

Az Armageddon Prime-on, az emberi faj által birtokolt legnagyobb, egyben legveszélyesebb iparbolygón járunk, amely egyben gazdag nyersanyagai miatt a WH40K univerzumának legmonumentálisabb és legvéresebb csatáinak helyszíne is. Kezdő parancsnokok vagyunk az Armageddoni Acéllégióban, épp a kiképzésünk végén, amikor egy hatalmas ork sereg megtámadja a bolygót, és hamarosan Űrgárdisták oldalán kell helyt állnunk a zöldbőrű veszedelem ellen. A pályák között az eredeti Starcraftot idéző párbeszédek hajtják előre az egész korrekt történetet, néha még lehetőséget is kapunk választani több küldetés közül.

Warhammer 40,000: Armageddon

Maga a játék pedig meglepően egyszerű, pozitív értelemben: tartottam tőle, hogy ha megpróbál az asztali játék szabályrendszeréhez közeledni, statisztikák és százalékok precíz vizsgálgatása, összehasonlítása fogja megölni a hozzám hasonló amatőrök élvezetét – de szerencsére a dolog nem így lett. Persze minden egyes osztagunk és járművünk rendelkezik egy kis táblázattal, benne számtalan (számomra érthetetlen) értékkel, az egész gyakorlati használata nagyon egyszerű formát kapott: minden osztag minden körben egyszer mozoghat és egyszer támadhat, a támadható ellenfelek piros körrel vannak megjelölve, és a kurzort föléjük mozgatva láthatjuk, hogy a támadás mennyire fog fájni nekik és az esetleges visszatámadás mennyire nekünk. A nehézségi szint széles skálán állítható, de még a Fog of War is kikapcsolható, és a meggondolatlan lépések is visszavonhatóak (amíg azok nem jártak egy ellenséges osztag észlelésével), ha valakinek túl magas lenne a kihívás. A küldetések célja általában megadott számú, sárga kontúrral jelölt győzelmi mező elfoglalása/megtartása meghatározott számú körön belül, a főhadiszállástól pedig bár mind a csaták kezdetén, mind harc során rendelhetünk erősítést a rendelkezésünkre álló erőforrásokból, bakáinkra érdemes vigyázni, a megmaradt egységeinket ugyanis maximális életerővel és harci tapasztalatokkal magunkkal visszük a következő csatába is (csak a fő kampányon belül, az egyéni scenariókon általában előre meghatározott egységekkel indulunk).

Warhammer 40,000: Armageddon

A grafika a kora 2000-es éveket idézi, a zene és az animáció nagyon minimalista jellegű, az élvezeti faktor viszont meglepően magas. Egyszerűen olyan gyorsan belejöttem a csapatok igazgatásába, annyira tetszett, hogy mennyire „kezdőbarát” a játék (sőt, a felhasználói felületet és az egységek közötti egyensúlyt a fejlesztők folyamatos patch-ekkel próbálják még tovább tökéletesíteni), hogy sorban egymás után nyomtam le az oktatópályákat, majd kezdtem el visszaverni az ork offenzívát.

Warhammer 40,000: Armageddon

Az Armageddon nem a tökéletes Warhammer 40,000 játék, nem veri le a trónról a Dawn of Wart, és a terepasztalos élményeket sem hiszem, hogy hűen szimulálná, de egész tűrhető időtöltés, ha a Dawn of War: Retribution és a Space Hulk óta vártok egy korrekt kiruccanásra a vallási fanatikusokkal, torz szörnyekkel, őrült démonokkal teli 41. évezredbe, és nem vagytok hajlandóak az Eternal Crusade-ig vagy a Space Hulk: Deathwingig várni. ■

értékelés

Warhammer 40,000: Armageddon

Pozitívumok
  • Egyszerre mély és mégis könnyen átlátható, kezelhető
  • Nagyon korrekt történet
  • Számtalan beleölhető óra
Negatívumok
  • Nagyon minimalista prezentáció
  • Múlt évtizedet idéző megoldások
7,0
Warhammer 40,000: Armageddon
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Warhammer 40,000: Armageddon

hozzászólások (4)

Raistlin666
Raistlin666 2015.01.12. 19:17
2014/5-ben kiadni egy Panzer General 2 klónt nem gáz egy kicsit? ;)
Lacko
Lacko 2015.01.12. 21:20
A Panzer Corps egy PzG1 klón és brutál siker minden platformon. Viszik mint a cukrot. Szóval simán nem gáz.
liszkag
liszkag 2015.01.12. 21:35
Aki esetleg ki akarja próbálni a Warhammer 40.000 terepasztalos stratégiai játékát, amely minden játéknak, és könyvnek az atyja az jöjjön el a D21-es Bázis-ba január 30.-án. :)

Az eseményt itt találhatjátok: https://www.facebook.com/events/407877446035322/
jeszkar
jeszkar 2015.01.19. 22:07
A Panzer General témához nem nagyon tudok hozzászólni, de nekem a grafika a legelső C&C jutatta eszembe, ami azért cikki, még akkor is, ha nem teljes árú a játék.
ajánlott olvasnivaló