25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Dustoff Heli Rescue

Pixelrambók kimentése a pixeldzsungelből - egy réges-régi klasszikus újabb reinkarnációja.

Írta: Sityi

1982-ben jelent meg a Broderbund gondozásában a Choplifter című játék, amelyben integető emberkéket kellett az éjszaka közepén kimentenünk fehér helikopterünkkel. Persze hogy ne legyen olyan egyszerű a dolgunk, vadászgépek és tankok lövöldöztek ránk, nekünk pedig az állítható gépágyúnkkal kellett őket eliminálni. Kijött az akkor divatos összes platformra, két folytatás is készült – aztán az ötlet eltűnt a süllyesztőben. Kár, mert akkoriban rendkívül jó fogadtatásban részesült... Aztán 2012-ben az inXile (akik például a Wasteland 2-t is elkövették) csak előkapta megint a Chopliftert és elkészített egy HD verziót PC-re, PS3-ra, Xbox360-ra és Ouyára – ámde a kritikusok nem voltak tőle elájulva (igaz, nem is szidták nagyon). Nekem azért tetszett, főleg fárasztó és idétlen humora miatt. És most, 2015-ben egy debreceni csapat, az Invictus újra beveti a ’80-as évek ikonikus járművét, a helikoptert, hogy amerikai katonákat mentsünk ki Vietnámban a Choplifter mechanikáján alapuló Dustoff Heli Rescue játékukban PC-n, iOS-en és Androidon.

Dustoff Heli Rescue

Ahogy már említettem, maga a játék sohasem volt bonyolult, ami a csavart jelenti itt, az az, hogy mindössze két gombbal kell irányítanuk repülő konzervdobozunkat. Az egyszerűbb irányítási módnál még az egyensúlyozásba besegít a gép, de profira állítva nagyon észnél kell lenni, hogyan egyensúlyozunk a kis géppel a levegőben. Ha billentyűzettel játszunk, választhatunk kézi célzást is az egérrel, gamepad esetén és a mobil verzióknál ez nem él. Az mondjuk számomra nagyon furcsa volt, hogy gamepad esetében az irányítás nem testreszabható, és az opciókba belépni a Start megnyomásával tudunk, az A-ra (amit a gamepades játékok elsöprő többsége használ ilyen esetben) nem reagál semmit.
KIEGÉSZÍTÉS: A cikk elkészülte után tudtuk meg a fejlesztőktől, hogy ezt a hibát időközben javították, és a legfrissebb steames verzióban már jónak kell lennie.

Dustoff Heli Rescue

A grafika, mint a képeken is látható, a minecrafti hagyományokat követi: kocka kocka hátán. Szépnek nem nevezném, de kétségkívül stílusos. Próbálták a debreceniek humorosra-aranyosra venni a figurát, ami sikerült is: kis katonáink viccesen tudnak ugrálni és integetni; a vietkongok pedig nagyon mókásak, amikor szétlőjük a bunkerüket, dzsipjeiket, tankjaikat és egyéb harci eszközeiket, ugyanis nem meghalnak, hanem elrohannak – így családbarátabbá téve a játékot. A hangok már sokkal komolyabbak, a háborús feeling keményen tetten érhető, akárcsak a rövidke (emiatt hosszú távon unalmassá váló) katonás, háborúsfilmes zene. Kár érte, mert szerintem itt is lehetett volna mókázni egy kicsit, kihagyott ziccer...

Dustoff Heli Rescue

Kipróbáltam a játékot a tabletemen is (LG GPad 7.0, Android 4.4.2), leheletnyit butább grafika (egy-két effekt hiányzik például), de ugyanaz a tartalom fogadott itt is, és az érintőképernyős irányítás remekül működik.

Dustoff Heli Rescue - Android
Dustoff Heli Rescue - Android

Alapvetően remek játéknak tartom a Dustoff Heli Rescue-t, ez a fajta irányítás remekül megcsavarja a standard Choplifter receptet. Később a változó erősségű és irányú trópusi szél is megnehezíti a dolgunkat, a barlangokban való repülésről nem is beszélve. Ami gondom van vele, az az árazása. iOS-en 1 euró, Androidon reklámokkal ingyenes, ez rendben is van. Steamen a 8 eurót viszont sokallom érte egy kicsit, mert 7-ért a közvetlen konkurencia, a Choplifter HD valamivel több tartalmat ad, még DLC-k nélkül is (a DLC-k pedig csak újabb helikopterek). Egy biztos: a Dustoff Heli Rescue egy nagyon szórakoztató játék lett, nem hinném, hogy csalódna bárki is, aki megveszi.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Dustoff Heli Rescue
  • Dustoff Heli Rescue
  • Dustoff Heli Rescue
  • Dustoff Heli Rescue
  • Dustoff Heli Rescue
  • Dustoff Heli Rescue - Android
  • Dustoff Heli Rescue - Android
  • Dustoff Heli Rescue - Android

Dustoff Heli Rescue

Platform:

Fejlesztő: Invictus Games

Megjelenés:
2015. március 6. PC
n/a: Mac

» Tovább a játék adatlapjára

Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!