25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Mario vs. Donkey Kong: Tipping Stars

A vízvezeték-szerelő és a gorilla ismét egymásnak feszülnek.

Írta: gregmerch

A Nintendo talán két legismertebb, videojáték-történelmi jelentőségű hőse Mario és Donkey Kong. Kettejük közös múltja, bármilyen hihetetlenül is hangzik, immár közel harmincnégy esztendős hagyományokkal bír. 1981-ben, az első Donkey Kong játékban az akkor még Jumpman névre hallgató vízvezeték-szerelővel kellett ugyanis feljutnunk a gonosz, hercegnőrabló majomig, és kiszabadítanunk Lady-t, akarom mondani Pauline-t, izé Peach-et. A többi pedig, ahogy azt mondani szokták, már történelem. 2004-ben a Nintendo ismét összehozta a két halhatatlan kalandort a GameBoy Advancedre megjelent Mario vs. Donkey Kongban, egyszersmind új, leginkább logikai alapokra helyezve az eredeti koncepciót. Jelen ismertetőnk tárgya az ezzel a játékkal indult sorozat legújabb epizódja, a Tipping Stars.

Mario vs. Donkey Kong: Tipping Stars

A programok története nagyjából az „óriásmajom begőzöl, ezért elrabol ezt-azt” kaptafára épül, de a sztori gyakorlatilag teljesen másodlagos. Ezek az alkotások nem a platformer stílusba, hanem a logikai játékok repertoárjába tartoznak, és a második, Nintendo DS-re megjelent iteráció óta leginkább az érintőképernyő nyújtotta előnyökre és vezérlésre építenek. Nincs ez másként a Tipping Starsban sem, amely a sorozat – sőt, a Nintendo – történetének legelső cross-buy programja, vagyis aki megvásárolja az online áruházban, az mindjárt Wii U-n és 3DS-en is játszhat vele. A játék kampánya alapból hat világot tartalmaz, darabonként nyolc-nyolc pályával. Ezek mellett a begyűjtött csillagoknak és egyéb eredményeinknek hála továbbiak nyithatók meg, sőt, akár sajátjainkat is elkészíthetjük és megoszthatjuk társainkkal. A játékmenet valamelyest a Lemmings széria hagyományaira épít. A játékosoknak Mario kicsi játékbaba-másait, a Mini Mariókat kell az egyes szinteken elnavigálniuk a maguk biztos továbbjutást jelentő ajtajáig – legtöbbször mindenkit a sajátjáéhoz – anélkül, hogy bármi bajuk esne közben. Annyi csavar van még a dologban, hogy mindezt igen rövid, mindössze néhány másodperces időlimiten belül kell megtennünk. Ez annyit tesz, hogy amint az első Mini belépett a maga ajtaján, a többieknek azt villámgyorsan szintén meg kell tenniük. A kicsi babák ténykedése kimerül annyiban, hogy masíroznak egyenesen, mindenen át, amíg falnak nem ütköznek, ahol megfordulnak és indulnak is vissza. A mi feladatunk eközben az, hogy a rendelkezésünkre álló eszközökkel a lehető leggyorsabban átjuttassuk őket valamennyi veszélyen (szakadékon, gyilkos virágon, tüskemezőn stb.), és valamennyi jóságot összegyűjtsünk.

Mario vs. Donkey Kong: Tipping Stars

A játék fokozatosan vezet be bennünket a lehetséges mechanizmusok repertoárjába, így eszköztárunk is lassan, de biztosan gyarapodik. Ezzel minden rendben is lenne, de azzal már nem, hogy egészen az utolsó pályákig egy átlagos képességű felnőttnek semmi nehézséget nem okoz a szintek teljesítése. Kislányaim remekül elszórakoztak a játékkal, ami persze nem egy utolsó szempont, de a készítők mintha kicsit megfáradtak volna mostanra az ötletek frontján. A Tipping Stars gyakorlatilag nagyon hasonlít az előző iterációkhoz, alig fedezhetőek fel új elemek. A Wii U változat kizárólag a kontroller érintőképernyőjét használja – a nagy megjelenítőn is ezt követhetjük, ezáltal teljesen feleslegessé téve azt –, így akinek 3DS is van a hardvertárában, jóval kényelmesebben játszhat a kézikonzolon. A játékbeli fizetőeszközként használható csillagokat a szintek teljesítése mellett úgy is begyűjthetjük, hogy saját, a világhálón megosztott pályáinkra a többi felhasználó szavaz, és csillagokat ítél meg.

Mario vs. Donkey Kong: Tipping Stars

A Mario vs. Donkey Kong sorozat a Nintendo két leghíresebb hősét hozza össze újra és újra, ahogy tette azt az 1981-es Donkey Kong automatákban is. A Tipping Stars a széria legutóbbi darabja, egyúttal a japán óriás történelmének legelső cross-buy címe is. A mindennemű erőszaktól mentes, gyermekeinkkel közösen is játszható alkotás kicsit talán túlontúl lassan ér el a valódi kihívást jelentő fokra, de eközben mindvégig szórakoztat, ami egyszersmind a legfőbb feladata. A rövidke kampány mellett megnyitható újabb szintek, valamint a felhasználók által való pályatervezés- és megosztás lehetősége az, ami a játék szavatosságát a végtelenbe (és tovább) nyújtja. Egy szó, mint száz, aki egy kis agytornára vágyik, vagy csemetéjét szeretné némi logikai továbbképzésben részesíteni, annak itt a remek alkalom.

A Mario vs. Donkey Kong: Tipping Stars Wii U-ra és 3DS-re jelent meg. A cikk a Wii U verzió alapján készült.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

70%
grafika
7
hangok
8
játszhatóság
7
hangulat
7
Pozitívumok
  • Kicsiknek és nagyoknak egyaránt kellemes időtöltés
  • A pályaszerkesztés jó móka
  • Egyet fizet, de két változatot kap a vásárló a pénzéért
Negatívumok
  • Túlontúl lassan indul be
  • Rövid kampány
  • Kevés az újdonság

További képek

  • Mario vs. Donkey Kong: Tipping Stars
gregmerch

gregmerch
Amióta az első kvarcjátékát meglátta kb. 6 éves korában, mindennél jobban érdekelték az elektronikus játékok. 2010 óta árasztja el cikkeivel a magazin oldalait.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!