Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Előzetes

StarDrive 2

Tovább a korábban már kitaposott intergalaktikus ösvényen.

2015.04.09. 15:30 | szerző: GeryG | Előzetes

Közel két éve már, hogy a független Zero Sum Games bemutatkozott első játékával, a StarDrive-val. A játék a 4X űrstratégiák táborát erősítette, amelyben a galaxist kellett felfedeznünk, meghódítanunk és egyre terebélyesedő birodalmunkat felvirágoztatnunk. A kis csapat nemcsak azt bizonyította be, hogy igenis van még igény az efféle körökre osztott űrstratégiákra, hanem azt is, hogy ezek elkészítéséhez nincs szükség dollármilliókra és több száz fős fejlesztőstúdióra.
A folytatást nem sokkal az első rész premierje után, tavaly februárban jelentették be. Az már első ránézésre is egyértelmű volt, hogy a fejlesztők nem szeretnének gyökeresen változtatni a nyerő formulán – mindössze tovább finomítanak azon. A StarDrive 2 a mai napon jelenik meg, mi pedig még a premier előtt kipróbáltuk a béta változatot, ez alapján készült jelen bemutatónk.

StarDrive 2

A játék tehát az első rész által kitaposott intergalaktikus ösvényen halad tovább. Ennek köszönhetően űrbéli kalandunk most is az általunk képviselni kívánt faj kiválasztásával veszi kezdetét. Természetesen minden faj (emberek, cordrazinok, pollopok, kulrathiak vagy épp opterisek – a teljesség igénye nélkül) más és más jellemzőkkel bír, mindegyik más területen jeleskedik és másban gyenge. Valamirevaló földiként természetesen első körben az emberiséget preferáltam, akiket okosnak, erős iparúnak, jó mérnöknek és kemény katonának jellemez a játék, cserébe igen korruptnak is. Akiknek e tulajdonságok nem nyerik el a tetszésüket, azok szabadon választhatnak a többi nép jellemzői közül is, de az egyes paramétereket akár külön-külön is összeállíthatják (ilyenkor RPG-szerűen egy bizonyos pontlimiten belül lehet lavírozni: minden képessége + vagy – pontokat ér, annak függvényében, hogy pozitív vagy negatív hatásról van-e szó). Ha túlestünk a népválasztáson, jöhetnek a játék alapvető beállításai (ellenfelek száma, ezek ereje, az univerzum mérete és gazdagsága stb.), majd kezdetét veszi a tényleges játék.

StarDrive 2

Innen pedig a legtöbb űrstratégának azonnal ismerős érzései támadnak majd (ha eddig még nem tették), hiszen a játékmenet a már jól bevált sémák mentén építkezik. Egyetlen anyabolygónkról indulunk útnak, flottánkat pedig egy pici kolonizálóhajó és egy elég gyengécske felfedezőhajó jelenti. Honnan is ismerős ez? Hát persze, hogy a Civilization sorozatból! Itt is lényegében ugyanazt fogjuk tenni, vagyis folyamatosan felfedezni a körülöttünk lévő világot, apránként egyre nagyobb területet meghódítani belőle, ha pedig kell, erővel vagy diplomáciával megvédeni azt. Hogy a párhuzamot tovább folytassuk, a meghódított bolygókat tekinthetjük a Civilization sorozat városainak. Új épületeket húzhatunk fel (ezek mindegyike befolyásolja az adott bolygó produktivitását és élhetőségét), valamint itt építhetünk új űrhajókat, toborozhatunk katonai egységeket.
A bolygók lakosságát három csoportba oszthatjuk: ipari munkások, mezőgazdasági munkások és kutatók. Hogy e hármon belül miként variáljuk az arányokat, az rajtunk múlik, de mindig érdemes figyelembe venni az adott bolygó tulajdonságait: egy sivatagi pusztaságon nem célszerű a mezőgazdaságot erőltetni, itt inkább a tudományt és az ipart érdemes előtérbe helyezni, az élelmezést pedig más bolygókkal való kereskedelemmel megoldani. A három csoport természetesen más és más feladatokat lát el: a mezőgazdaság az élelemellátásért felelős, az ipar a bolygó termelékenységéért (űrhajók és épületek), míg a kutatók a technológiai fejlődést mozdítják előre. Apropó, technológiai fejlődés. Ez is szerves része a játéknak, hiszen ennek köszönhetően juthatunk újabb és újabb épületek, egységek, valamint felszerelések és fegyverek birtokába. Ez a rendszer is megszólalásig hasonlít a korábban már említett szériában megismerthez, persze itt teljesen más technológiákat fedezhetünk fel.

StarDrive 2

A játékmenet alapvetően körökre osztva zajlik, legalábbis amíg a birodalom hétköznapi ügyes-bajos dolgait intézzük. Ám mivel univerzumunkban nem vagyunk egyedül, elkerülhetetlen, hogy idővel más fajokkal lépjünk valamilyen kapcsolatba. E tekintetben legalább akkor jelentősége van a megfelelő diplomáciának, mint a haderőnknek. Mert amit nem tudunk szép szóval elintézni (ez persze annak is függvénye, hogy a másik tárgyalófél milyen habitusú), azt bizony lézerágyúk és rakéták segítségével kell rendeznünk. A csaták viszont valós időben zajlanak, mi pedig a legapróbb részletekig belefolyhatunk az ütközetbe. Megadhatjuk hajóink viselkedési normáját, mozgását, valamint hogy merre és mivel tüzeljenek. Emellett figyelemmel kísérhetjük, hogy melyik hajó hol és mennyire sérült a csatában.
Űrhajóinkat pedig akár mi magunk is megtervezhetjük. Erre külön menüpont áll rendelkezésünkre, ahol először ki kell választanunk, hogy milyen hajótípust kívánunk építeni. Ekkor kapunk egy sematikus ábrát, és mi dönthetjük el, hogy milyen felszereléseket használunk fel, valamint azokat hol helyezzük el. Ez óriási szabadságot ad a kezünkbe, ugyanakkor a maximális kiismeréséhez sok időre lesz szükség, és óhatatlan, hogy eleinte elkövessünk néhány – később drága veszteséghez vezető – bakit. Ezzel együtt is ez a játék egyik legélvezetesebb része.

StarDrive 2

A StarDrive 2 látványvilága nem sokat változott az elődhöz képest, de erre nincs is szükség, mivel így is remekül fest minden. A fejlesztők vélhetően a limitált erőforrások miatt nem nagyon aggatták tele a játékot videókkal és „felesleges” animációkkal, ehelyett minden erejüket a tartalomnak szentelték. De még így is könnyen magába szippant az univerzum, a megannyi kisebb-nagyobb naprendszer és persze a flották közötti csetepaték.

StarDrive 2

A StarDrive 2 általam kipróbált korai változatán még azért erősen érezhető volt, hogy félkész állapotban van. De a kitűzött irány jó, látszik, hogy a készítők nem akartak túl nagyot markolni. Csak kisebb változtatásokon esett át az alapkoncepció, amit egyesek talán kevesellni fognak és biztos elhangzik majd az „ez egy DLC” frázis is. Lehet benne igazság, ugyanakkor szerintem még mindig jobban járunk, hogy a széria apránként építkezik és lépésről lépésre haladva teljesedik majd ki a következő években, mintsem egy merész és drasztikus reformálás esetleg csúfos kudarcra ítéli az egészet. A megjelenés tehát már elérkezett, és mivel manapság a 4X űrstratégiák szerelmeseit nem kényeztették halálra a játékfejlesztők, a StarDrive 2 kellemes és tartalmas kikapcsolódást nyújthat számukra. ■

StarDrive 2
StarDrive 2StarDrive 2StarDrive 2
StarDrive 2
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
StarDrive 2

hozzászólások (5)

Beny12
Beny12 2015.04.09. 15:56
Nálam teljesen feledésbe merült, biztos kipróbálom majd.

Körökre osztott játékmenet: Ha jól emlékszem az első realtime volt, szóval ez érdekelne jobban, mi a véleményed róla? Az előző részhez képest mit ad pluszba, vagy éppen mit vesz el a játéktól? Tetszett, hogy minden megy a maga tempójában (vagy éppen gyorsítva), de a végjátékra már elég sokat kellett legózni és megállítani a játékot, hogy átgondoljam melyik lépést mi fogja követni. Ez talán jó irányt vett most.

Az AI milyen? Talán 1-2 nép volt, akik agresszívabban támadtak, de a többség csak gyűjtötte a hajóit az anyabolygó körül, és semmi pénzért nem akartak segíteni a szövetségesüknek.
GeryG
GeryG 2015.04.09. 20:09
Én egyelőre csak egy korai változattal próbálkoztam, amin azért érződött, hogy még elég félkész, így nem mernék messzemenő találgatásokba bocsátkozni, hogy az MI milyen lesz. :)
A körökre osztott játékmenet viszont már ebben is érezhetően áttekinthetőbbé, kezelhetőbbé tette a játékot. Ez persze abszolút ízlés kérdése, de tény, hogy így picit könnyebb a birodalom menedzselése. A csaták persze most is realtime zajlanak, szóval ott azért figyelni kell.
warcat
warcat 2015.04.09. 21:20
Sajnos csak este-éjjel tudom kipróbálni(már várom pár hete),de az ajándékokra is él a Stardrive 1 megléte esetén kapott -33% ár,igény esetén 18.75€-ért tudom venni.
Beny12
Beny12 2015.04.10. 00:24
Remélem, hogy itt kicsit tökösebb lesz az MI :D Jól sejtem, hogy ha belebonyolódsz egy csatába, akkor azt le kell játszanod, mielőtt továbbmenne a játék? Vagy a párhuzamos menedzselést hogy oldották meg, ha egyáltalán lehetséges a csatát és a csatán kívüli dolgokat egyszerre menedzselni?
warcat
warcat 2015.04.11. 12:43
No, én jókat játszok vele.
Az AI-ra nincs panasz,van kihívás bőven,sőt hotfixet kellett kiadni,hogy az easy mode könnyebb legyen,normalon meg sorra kikapnak az uborkák.
Sajnos a gyakorlás helyett a panaszkodást választják,nem mondom,hogy teljesen alaptalan,de jó tervezéssel és MoO2 tapasztalattal teljesen jól lehet bírni,annyi gondom van jelenleg,hogy gyakorlatilag otthonra is kell egy teljes flotta védekezésre,és ez a Command Pointok szűkössége miatt nagyon nehézkessé teszi az offenzívát.

MoO2 nagyrésze visszaköszön új köntösben,de remek hozzátoldásokkal.Nagyon tetszik,amikor a saját tervezésű kis flottám ledarálja a hasonló vagy nagyobb erőkkel támadó ellent.És rengeteg taktika működik,ugyanakkor gyakran alakítani kell ahhoz,amit az ellenfél használ.Pl a Codrazine rakétákkal teletömött hajókat hoz,ezek a sima alap lézerágyús,közelharcra tervezett hajókat messziről felaprítják mire odaérnének.
2 hordozót átalakítottam mobil AA üteggémezek beparkolnak a flotta elé,és szépen leszedik az iszonyatos mennyiségű rakétát ami csak úgy özönlik feléjük.Hátulra be van parkolva 4 Particle Cannon-os fregatt,ezeknek brutális hatótávolsága van,és szépen kilövik az ellent.

A csaták valós időben zajlanak,és le kell játszani őket,addig minden más áll a világban.Természetesen van auto resolve.A körök meg nagyon érdekesen vannak megoldva,a space-t ha folyamatosan lenyomva tartod,gyakorlatilag folyamatosan peregnek a körök,nem kell várakozni,nagyon gyors.Természetesen lehet szépen,egyesével is.
ajánlott olvasnivaló