25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Life is Strange - Episode 1-2

Mit tennél, ha rájönnél, hogy képes vagy visszaforgatni az időt?

Írta: GeryG

Sokat gondolkodtam már azon, hogy vajon milyen típusú játékos vagyok valójában. Erre a kérdésre máig nem sikerült egyértelmű választ adnom, így egyelőre beérem a „majdnem mindenevő” titulussal is. Szeretem a pörgős, látványos akciójátékokat, a hatalmas birodalmakat építő stratégiákat, a „nézd a hátam raidereket” és valamennyire még a szimulátorokat is. De mindezek mellett kiemelt helyen állnak a kalandjátékok is, legyen szó hagyományos point’n’click kalandról, vagy a manapság divatos moziszerű kalandjátékokról. Amikor tavaly nyáron először hallottam a Life is Strange-ről, majd később megnéztem az első előzetest, éreztem, hogy ez nekem való. Bár a fejlesztő Dontnod ezelőtt mindössze egyetlen játékot tett le az asztalra, ráadásul a Remember Me inkább tekinthető akciójátéknak, mégis a Life is Strange alapötlete annyira megfogott, hogy biztos voltam benne: ezt nem fogják elszúrni.

Life is Strange - Episode 1-2

A történet Max Caufield különös kalandját meséli el, ami egy rémálommal veszi kezdetét. Ebben Arcadia Bay városának világítótornyánál találja magát, onnan nézi végig, ahogy egy tornádó elpusztítja a várost. Amikor felriad, a művészeti iskola egyik óráján ül. Max Arcadia Bayben töltötte gyerekkorát, ám mikor elköltöztek, megszakadt kapcsolata egykori legjobb barátnőjével, Chloéval. Évekkel később azért tért vissza a városba, hogy az ottani művészeti iskolában régi példaképétől tanulhasson meg fotózni – ez ugyanis Max hobbija és ebből is szeretne megélni.
A különös rémálom után azonban csak fokozódnak az események, amikor Max akaratlanul szemtanúja lesz, ahogy egyik osztálytársa lelő egy diáklányt. Ekkor jön rá, hogy különös képesség birtokában van: képes visszapörgetni az időt, ezzel pedig megmenti a lány életét. Csak később derül ki, hogy az nem más, mint az évek során teljesen megváltozott egykori barátja, Chloe. Arra is fény derül, hogy Max távozása után Chloe egy másik lánnyal került szoros baráti viszonyba, ám Rachel hetekkel ezelőtt nyomtalanul eltűnt, senki sem tudja, mi történt vele.
Így indul tehát Max több epizódon átívelő különös (idő)utazása, amely során megpróbálja megakadályozni az álmában látott katasztrófát, és kideríteni, mi történet az eltűnt lánnyal.

Life is Strange - Episode 1-2

A Life is Strange játékmenetét tekintve egy külső nézetes kalandjáték. A program természetesen teljesen 3D-s, így Max szabadon mozog a helyszíneken, ahol szinte bármit elolvashatunk, sok tárgyat pedig használni is tudunk. Ezek többsége inkább csak a játék világának megismeréséhez járul hozzá, de sokszor kapunk apró információtöredékeket is, amelyek révén a történetet is jobban megérthetjük. Bár az egyes helyszínek között szabadon kószálhatunk, a játék végig erősen fogja a kezünket és igyekszik a megfelelő irányba terelni minket. Innen nézve kicsit lineárisnak is tűnhet, de végül is ez egy történetközpontú kalandjáték, így ez teljesen érthető. Időnk nagy részében egy tinilány iskolai életével foglalkozunk, így rengeteget megtudhatunk a többi diákról és a tanárokról, valamint képbe kerülhetünk Max barátaival és ellenségeivel kapcsolatban is. Sokszor kell kisebb-nagyobb mértékben beavatkoznunk az eseményekbe: megakadályozni, hogy valakivel kiszúrjanak, de az is előfordul, hogy komolyabb iskola csínyeket és összeesküvéseket kell megoldanunk.
A fontosabb eseményekről, személyekről és helyszínekről Max naplójában találunk folyamatosan frissülő bejegyzéseket, ez pedig hosszú távon nagy segítséget nyújt a kirakós darabkáinak összeillesztésében. Ugyanitt olvashatjuk el Max és barátainak SMS-eit is, ami szintén a történetvezetés egyik fontos eszköze.

Life is Strange - Episode 1-2

És persze itt van az időmanipulálás is. Ezt szinte bármikor segítségül hívhatjuk, csak ritkán vannak megkötések. Emellett a játék a fontosabb eseményeknél külön jelzi is, hogy itt esetleg használhatnánk eme képességünket, már amennyiben akarjuk. Ezt ugyanis szinte teljes mértékben ránk bízzák. Kalandunk során rengeteg olyan szituációba keveredünk, ahol lehetőségünk van visszapörgetni az időt, hogy a korábban megszerzett információk birtokában okosabban cselekedhessünk. Ennek viszont mindig következményei is vannak, így érdemes kétszer átgondolni, hogy mikor melyik utat választjuk. Végül vannak olyan helyzetek is, amikor nincs más választás: be kell avatkoznunk. De ilyenkor sem mindegy, hogy miként cselekszünk, mivel elég egy elhibázott lépés, és máris komoly változások állnak be az események láncolatában.

Life is Strange - Episode 1-2

A látványvilág sokat dob az egyébként is remek hangulaton.A Life is Strange látványvilága egész egyedi, ami hatalmasat dob a sztori és a szereplők miatt egyébként is remek hangulaton. A készítők a rajzfilmszerű megvalósítás mellett döntöttek, ám nem egy Borderlandshez hasonlító cel-shaded technológiát választottak. A játék úgy néz ki, mintha az egészet filctollal rajzolták volna: mind a karakterek, mind a környezet bájosan baltával faragott hatást kelt. Az animációk rendben vannak, sokszor alkalmaznak filmszerű kamerabeállításokat és effekteket. A környezetünk pedig mindig a legapróbb részletekig ki van találva, tényleg gyakran éreztem azt, hogy egy iskola falai között bolyongok. Mindezért az Unreal Engine 3 felel, vagyis a gépigény is egészen minimális, így szélesebb közönség számára is elérhető a játék.
És akkor a zenékről és a szinkronról még nem is beszéltem. E téren is kifogástalan minőséget kapunk. A fejlesztők nagyon jól eltalálták a háttérzenék hangulatát, ráadásul ügyesen be is építették azokat a játékba: leggyakrabban egy rádióból szól a muzsika, amit ki is kapcsolhatunk, ha nem tetszik. A menüben szóló lágy, csendes zene is nagyon jó hangulatot teremt, azonnal a Twin Peaks jutott eszembe róla (meg úgy általában a játék hangulatáról, Arcadia Bayről is). A színészek is jól teszik a dolgukat, egy-két jelentéktelen kivételtől eltekintve mindenki kellő átéléssel játszotta el a szerepét.

Life is Strange - Episode 1-2

A Life is Strange eddig két epizóddal jelentkezett. Az első, Chrysalis alcímű leginkább a játékmenet bemutatására, a világ megismerésére és a történet lassú felvezetésére szolgál. Az események inkább az Out of Time alatt indulnak be. Sajnos mindkét eddigi epizód elég rövid, alig 2-3 óra alatt teljesíthető, de ha mind az öt rész ilyen játékidővel bír, az végül egy egész kellemes 10-15 órás kalandot eredményezhet.

Life is Strange - Episode 1-2

A játékot bátran merem ajánlani szinte bárkinek, de különösképp azoknak, akik szeretik a fent már említett Twin Peaks hangulatát vagy a Telltale Games játékaira emlékeztető játékmenetet. Mindehhez remeknek ígérkező történet és kellemes, egyedi látványvilág párosul, szóval minden a helyén van, hogy a Life is Strange beírja magát a kalandjátékok történelmébe. Már csak abban reménykedem, hogy a hátralévő három epizód fejlesztése nem csúszik el nagyon. A harmadik fejezet várhatóan még május vége előtt megérkezik.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Pozitívumok
  • Magába szippantó hangulat, amire a zene is rátesz egy lapáttal
  • Ötletes játékmenet
  • Jó sztori
Negatívumok
  • Rövid epizódok

További képek

  • Life is Strange
  • Life is Strange
  • Life is Strange

Life is Strange

Platform:

Fejlesztő: Don't Nod

Kiadó: Square Enix

Megjelenés:
2015. január 30. PC
n/a: PS3, PS4, X360, X1, iOS, Android

» Tovább a játék adatlapjára

GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!