25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Chibi-Robo! Zip Lash

A Nintendo kis kabalája ellátogatott 3DS-re.

Írta: Zoo_Lee

A Nintendo karakterek és kabalafigurák elég széles skálájára tett szert az évek során, a Marióhoz, Linkhez és Pikachuhoz hasonló nagy nevek mellett pedig számtalan olyan sikeres karakter megbújik, amelyek valahogy sosem kapták meg sem az anyacég, sem a rajongók részéről azt a figyelmet és támogatást, amellyel az élvonalba kerülhettek volna. Közéjük tartozik Chibi-Robo is, az emberiséget védelmező kis takarítórobot, aki 2005-ös debütálása óta már három folytatásban is szerepelt, egy új platformjátékkal pedig ismét lehetőséget kapott rá, hogy megmutassa, mire képes.

Chibi-Robo! Zip Lash

Chibi épp egy Föld körül keringő műholdon takarít, amikor értesül egy földönkívüli támadásról, és saját érzékelőivel látja, ahogy a hozzá hasonló méretű idegen lények seregei a bolygó felé haladnak. Nem késlekedik, repülő házával elindul, hogy végigjárja a kontinenseket, felvegye a harcot a megszállók ellen, és természetesen eltakarítsa az összes útjába kerülő szemetet.

Chibi-Robo! Zip Lash

Igen, a koncepció érdekes, a történet pedig nem is mélyül sokat, szinte csak keretként szolgál arra, hogy apró hősünkkel végigjárjuk a fejezetenként hat, eltérő látványú pályát, gonosz idegen lényeket és ellenséges robotokat pusztítsunk, majd a fejezetek végén leverjük az aktuális kontinens gonosz főellenfelét is. A Chibi-Robo! Zip Lash a klasszikus oldalnézetes platformjátékok formuláját követi, minden pályán számtalan felfedezhető titkos kinccsel és rejtett jutalommal (amelyek közül néhány csak az adott pálya többszöri újrajátszását követően válik elérhetővé), platformozás, ügyességi és logikai részek igen kellemes keverékével. Ezen robotunk különböző képességei változtatnak – az első pályán rögtön megszerezzük legfontosabb fegyverünket, a Zip Lasht amely során Chibi-Robo elektromossággal tölti fel a testéből kilógó tápkábelt, és annak eldobása előtt pontosan képes célozni is vele, hogy csak speciális pontokat találjon el, illetve sima ugrással nem elérhető platformokra húzza fel magát. A kábel minden pálya elején a legrövidebb hosszal kezd, viszont power-upok segítségével folyamatosan növelhető, ráadásul a játék előrehaladtával még számtalan további felhasználási módjára is fény derül.

Chibi-Robo! Zip Lash

A Chibi-Robo! Zip Lash számomra legkellemesebb eleme a változatosság: nemcsak hogy minden pálya rendelkezik valamilyen egyedi elemmel, de gyakran szert teszünk egy olyan speciális képességre is, amelyet csak a pálya végén keringő repülő csészealjak összetöréséig használhatunk, viszont addig a pontig kötelező elsajátítani őket. Hol ideiglenesen felforrósíthatjuk fémtestünket, hogy átolvasszuk mind az akadályokat, mind a nagyobb ellenfeleket, hol egy léggömb segítségével szállunk a felhők között – a készítők látványosan próbálkoztak egészen az utolsó pályákig fenntartani az enyhe, üdítő újdonságok ütemét.

Chibi-Robo! Zip Lash

Más kérdés, hogy az ötletek közül nem mindegyik sült el jól, és pont emiatt egyes pályák nemcsak a kihívás szintjén lőttek túl, de néha-néha már a frusztráló szintbe is belecsúsztak. A játék pedig sajnos meglehetősen korán, már az első fejezetben demonstrált két igen érdekes játékelemet, amelyekkel még több órával később sem tudtam kibékülni. Az egyik a pályákon felszedhető bónusz tárgyak. A szemetet még megértettem, Chibi-Robo ezeket a pályák között megsemmisíti a házában található szemétégetőben, és így jut extra energiához, amellyel a pálya újrakezdése helyett a checkpointoknál éledhet újra, illetve az elszórt konnektoroknál feltöltheti lassan, folyamatosan csökkenő energiakészletét is (ez az életerőnk és egyben egyfajta igen enyhe, többször is növelhető időkeret az adott pályára). Viszont a megtalált kincsesládákból és a teljesített bónusz pályák jutalmaiból gyakran kapunk nasikat is, olyan valódi cukrokat és édességeket, mint a Mentos cukorka, amelyeknek egyetlen haszna, hogy megetethetjük őket különböző, erre alkalmas NPC-kkel, kommentjeiket pedig később újraolvashatjuk és online megoszthatjuk. Ezen, és egy nagyon minimális jutalomösszegen kívül semmi értelmét nem találtam a dolognak, az egész megvalósítása olyan, mint valamilyen kissé eltúlzott fizetettreklám-paródia.

Chibi-Robo! Zip Lash

A másik, és jóval súlyosabb baki a pályák végén megjelenő szerencsekerék, amely eldönti, hányat lépünk a kontinenseket ábrázoló táblákon, amelynek hat pontja a fejezet hat pályáját jelöli. Ha véletlenül nem jó számot dobunk, előfordulhat, hogy túllépünk egy még ismeretlen mezőt, és még egy kört kell futnunk, természetesen az összes közbeeső pályával együtt. Ha pechünk van, akár nem is egyszer (de legalább sokadik nekifutásra energiával kifizethetjük a pálya automatikus teljesítését). Viszont a fejlesztők a rejtett tárgyakkal és helyekkel, a csak többszöri végigjátszással megnyíló extra feladatokkal (eltűnt ufók megtalálása) már biztosították az igen magas újrajátszhatósági faktort – erre miért volt szükség?

Chibi-Robo! Zip Lash

A legutóbb említett két elemet leszámítva a Chibi-Robo! Zip Lash egyértelműen a Nintendótól megszokott kiváló minőséget hozza: kellemes grafika, remek, a szemnek cseppet sem zavaró 3D-effektek, kellemes zenék, és egy nagyon aranyos főhős. A spanyolviaszt nem találja fel, a hibái mellett pedig még a cikk írásakor is csak értetlenkedni tudtam – ezek kivétel nélkül olyan meggondolatlanságok, amelyeket egy intenzív, széles célközönségre kiterjedő tesztelés során sikeresen ki lehetett volna szűrni. Viszont ettől függetlenül egy nagyon kellemes platformjáték, ha akad a polcon egy 3DS, a műfaj rajongóinak, és Chibi-Robo (ha jól sejtem) maroknyi rajongójának remek szórakozást nyújt.
Megjegyzés: A játékhoz megjelent egy amiibo figura is, amellyel a játékban további speciális képességek és tartalmak is elérhetőek – ezt sajnos nem tudtuk kipróbálni.

A Chibi-Robo! Zip Lash kizárólag Nintendo 3DS-re jelent meg.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Pozitívumok
 • Változatos játékmenet
 • Jutalmazza a többszöri végigjátszást
Negatívumok
 • Értelmetlen a pályák közötti sorsolás alapú lépkedés, és az ezzel együtt járó kötelező újrajátszások
 • Furcsa és érthetetlen édességreklámok

További képek

 • Chibi-Robo! Zip Lash
 • Chibi-Robo! Zip Lash
 • Chibi-Robo! Zip Lash
 • Chibi-Robo! Zip Lash
 • Chibi-Robo! Zip Lash
 • Chibi-Robo! Zip Lash
 • Chibi-Robo! Zip Lash
 • Chibi-Robo! Zip Lash

Chibi-Robo! Zip Lash

Platform:

Kiadó: Nintendo

Megjelenés: 2015. október

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!