Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Handball 16

Végre egy új sportág: a kézilabda! De kár, hogy ilyen lett...

2015.12.08. 13:26 | szerző: Sityi | Ismertető/teszt

Csapatsportok tekintetében ha jobban belegondolunk, szinte mindig ugyanazt a pár sportágat kapjuk meg évről évre: labdarúgás, amerikai foci, kosárlabda, jégkorong – illetve régen még azért a baseball is befigyelt néha. De ezen kívül annyi szórakoztató, érdekes sport van még – pláne olyan, amiben mi magyarok a világ élvonalába tartozunk. Vízilabdás játékot eddig tudtommal pár magyar srác készített még 1987-ben Commodore 64-re Water Polo címmel (nem játszottam vele, én is csak a Pixelhősök miatt vagyok okos :D ), és most itt a Handball 16, amelyben a címéből következően kézilabdázni fogunk – már ha felül tudunk emelkedni a hibáin és hiányosságain, amiből akad bőven.

Handball 16

Hogy mi ez a negatív hangvétel már az ismertető elején? Bevallom, amennyire kíváncsi voltam a játékra (végre valami új), akkorát kellett csalódnom benne. Pedig sok mindent képest vagyok megbocsátani. A grafika például így, képek alapján első blikkre erős közepesnek tűnhet, amivel nem is lenne akkora baj. Láthatatlanok a bírók? Oda se neki. A kommentár a '90-es évek FIFÁ-ját idézi a szegényes szövegével (két (!) meccs után hallottam mindent) és a hangsúlyzavaraival. Kit érdekel, ha jó a játék? De nem az!

Handball 16

Kezdjük ott, hogy a játékosoknak nincsenek statisztikáik (vagy előlem dugták el, de jó alaposan). Innentől fogva a keretösszeállítás és a cserék is nagyjából hasraütés-szerűen történnek, mert fogalmam sincs, ki a jobb és miben. A taktikának szintén adtak a fejlesztők egy piszok nagy maflást ezzel a húzással, ráadásul a helyezkedés is maximum posztok szintjén megy, nem pozíció szerint. Annak meg mi értelme, hogy mondjuk egy jobb szélsőt elzavarok mondjuk középre védekezni? Agyrém... De legalább az irányítás lenne jó... Nem, nem az. Sőt. Idegesítő, hogy minden animációt meg kell várni, míg vége van – helyesebben visszaáll alaphelyzetbe játékosunk. A többi sportjátékban már rég megoldották, hogy lehet átvezetni egyik mozdulatból a másikba az animációt úgy, hogy folyamatosnak tűnjön: itt megragadtunk megint csak a '90-es években. Oktatómód, hogy legalább elmagyarázza a játék, mit merre és hogyan? A frászt! Ott a beépített help, nézegesd azt. Nehogy véletlenül rávezessen valaki valahogy, hogy is kéne ezt igazából játszani-irányítani... És emellett a mesterséges intelligenciával is komoly gondok vannak. A saját csapatomat sík idióták alkotják, függetlenül attól, minek hívják a csapatot, az ellenfél persze remek összjátékkal simán legyűr. Úgy is, hogy én az egyik topcsapatot irányítom (Irányítom? Küzdök velük!), a gép pedig másodligás egypálcás sereghajtóval van a pályán. Poén: ha nálam a labda, és megállok, mindenki más is ezt teszi, és mozdulatlan fedett pályás farkasszemnézésbe fordul a meccs – persze csak addig, amíg a láthatatlan bírók be nem fújnak passzív játék miatt.

Handball 16

Innentől fogva nekem már mindegy is volt, hogy a német, francia, spanyol és dán első- és másodosztályának mintegy 70 férficsapata van a játékban. Már azon sem kaptam fel a vizet, hogy ilyen játékba azért legalább illemből bele szoktak rakni pár nemzeti válogatottat a jobbikból, de itt nincs ilyesmi – meg ha valahol, hát itt hiányoznak a lányok. Van három játékmód: sima meccs a gép vagy egy barátunk ellen helyben, van egy hervatag karriermód (megalkotjuk játékosunkat, és azt fejlesztgethetjük kicsit, illetve elszerződhetünk másik csapathoz, ha felfigyel ránk valaki onnan), illetve lehet online is meccselni egymás ellen – már ha akad valaki, aki ezzel játszik, és pont humán ellenfél ellen szeretne (nekem nem volt ilyen szerencsém, talán nem véletlenül).

Handball 16

Ritkán szoktam játékot ennyire lehúzni, de a Handball 16 esetében nem tudok mást tenni. Egyszerűen ez egy borzasztóan amatőr munka, elavult megoldásokkal. Én elhiszem, hogy nem álltak dollármilliók a fejlesztésre – de a játékmenetbeli hülyeségeket és hiányosságokat kijavítani, vagy még inkább elkerülni nem pénz kérdése. Szeretném látni, hogy legközelebb a Handball sorozat képes a játékélmény és a játékmenet tekintetében drámaian javulni – a többit akkor képes leszek megbocsátani. Zárásként pedig nézzetek meg egy meccset, ahol a PSG-vel próbálok meg lenyomni egy másodosztályú, elvileg fakezűekből álló spanyol csapatot.

Handball 16

Handball 16
Handball 16Handball 16Handball 16Handball 16Handball 16Handball 16

A Handball 16 PC-re, PlayStation 4-re, 3-ra és Vitára, valamint Xbox One-ra és 360-ra jelent meg. A cikk a PC-s verzió alapján készült.

értékelés

Handball 16

Handball 16
Pozitívumok
  • Nem vagyunk elárasztva kézilabdás játékokkal, ez tény
Negatívumok
  • Összecsapott, amatőr munka
Minimális rendszerigény: AMD Phenom 9850 2,5 GHz, 4 GB RAM, GeForce 8800 GT/Radeon 6570, 9 GB HDD, 64 bites Windows 7/8/10
Ajánlott konfiguráció: Intel Core i5 4570 3,2 GHz, 8 GB RAM, GeForce 750Ti/Radeon R7 265, 9 GB HDD, 64 bites Windows 7/8/10

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló