Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Hard West

Sikeres kickstarteres gyűjtés után elkészült a taktikai-stratégiai western játék.

2015.12.10. 10:50 | szerző: Wing | Ismertető/teszt

Azt hiszem, azzal, hogy másfél éven belül már a második western témájú játékot tesztelem a Secret Ponchos után, minden bizonnyal megdöntök valamilyen csúcsot a Dome közel két évtizedes történetében. Igazán elhanyagolt időszak ez, már ami a játékokat illeti (bár filmekből sincs már régen dömping), pedig kevés ilyen jól definiálható, könnyen felismerhető szimbólumokkal operáló korszak van az emberiség utóbbi két-háromszáz éves történelmében. Cikkünk alanya, a Hard West ráadásul egy másik nagy űrt is betölt: a „taktikai” stratégiai játékok piacát. Egy-két jobb-gyengébb próbálkozás volt ugyan, de még mindig a Commandos 2, az X-COM és a Jagged Alliance 2 a zsáner etalonjai, pedig nem mai darabok – gyanítom, vannak olyan olvasóink, akik még meg sem születtek, amikor ezek kijöttek. Márpedig ez egy roppant szórakoztató műfaj, nem is csoda, hogy az a pár megjelent (és jól sikerült) játék is komoly üzleti sikert ért el.

Hard West

Csak hogy ne húzzuk tovább: a Hard West nagyon jól sikerült. Összegyúrták a Desperadost a fent említett játékokkal, és az eredmény nagyon meggyőző lett. Sötét, misztikummal átitatott, a reménytelenséget és a kegyetlenséget remekül bemutató világot sikerült megalkotnia a CreativeForge Gamesnek. Nincs romantika, csak vastörvények: gyilkosságok néhány dollárért, lincselések, bolyongás a pusztában, furcsa, bizarr alakok, sokszor céltalan erőszak, és végtelen küzdelem az aranyért és a túlélésért. Ebben a világban kell nekünk is boldogulni. A több szálon futó cselekmény során számos érdekes karaktert, bosszúvágytól fűtött egyéni történetet ismerhetünk meg, amelyek mindig vannak annyira izgalmasak, hogy tizedjére is újrakezdje az ember ugyanazt az átkozott küldetést.

Hard West

A játékmenet alapvetően két részből áll. Időnk kisebbik részét a környező vidéket ábrázoló térképen bolyongva töltjük, ahol afféle kalandjátékot kell játszanunk: poros városokba látogatunk, bezárt bányákat fedezünk fel, furcsa alakoktól kell begyűjtenünk információkat és így tovább. Itt nem kell túl bonyolult dologra gondolni, az egész inkább egy szöveges kalandjáték, de azért így is izgalmas. Egy térkép egy scenariót jelöl, amiből összesen 8 van, így áll össze a kampány rész. Minden térképen van 3-4 olyan helyszín, ahol harcolnunk kell: vagy a saját házunkat kell megvédeni, vagy egy kikötőben kell feltartani az ellenfelet, amíg melósaink berakodnak, de van olyan helyzet is, amikor futtából kell lopakodva bevenni egy erődöt, majd az erősítésként érkező helyiekre lecsapnunk. Ezek a csaták adják a játék lényegét, és szerencsére roppant izgalmasak.

Hard West

Alapvetően körökre osztott harcról van szó, amelynek során alaposan megtervezett taktikával kell helyreraknunk az általában jelentős túlerőben lévő ellenséget. Minden karakterünk két fegyvert tarthat magánál, amelyek meglehetősen változatosak lehetnek. Itt szerencsére megszaladt a készítők fantáziája, az egyszerű vadászpuskától a gigantikusat sebző, elefántcsont markolatú, „szent” mesterlövészpuskáig elég sokféle fegyver fog a kezünkbe akadni, amelyek persze teljesen eltérnek egymástól, így rengeteg különbözőféle harcmodort tesznek lehetővé. Karaktereink kezdetben elég gyatra alapképességekkel rendelkeznek, amit kétféleképpen tudunk felturbózni. Egyrészt afféle RPG-stílusban aggathatunk rájuk cuccokat, másrészt vannak különleges bónuszokat adó kártyáink, amelyekből ötöt adhatunk egy karakternek, így célirányosan alakíthatjuk embereinket a kívánt szerepkörre: sok HP-kártyával tankot, célzást javító cuccokkal mesterlövészt képezhetünk (akinek nem árt egy jó puska sem), és így tovább. A kombinációk száma végtelen, így a játékstílust is a saját kedvünkre alakíthatjuk. Fegyvereket, tárgyakat és kártyákat kapunk a csaták után is, de sokszor be is vásárolhatunk belőlük a különböző helyszíneken. Érdekes színfoltja még a csatának a szerencse mint tényező bevezetése is. Ha akár az ellenségre, akár saját emberünkre rálőnek, de a lövés nem talál, az adott karakter felhasznál egy bizonyos mennyiséget szerencséjéből, ezáltal a következő lövést kisebb eséllyel fogja megúszni. Természetesen, ha egy lövés betalál, a szerencse visszatöltődik. Ez egy remek ötlet, tovább színesíti a játékot. Egyébként nem kell mindig vadul lövöldözni: sokszor célravezető (sőt szükséges) a lopakodás. Néhány emberünket elhelyezzük stratégiai pontokon, majd egyszerre tüzet nyitva a gyanútlanul álldogáló őrökre sokszor sokkal gyorsabb és menőbb módja letudni az adott küldetést. Kicsit furcsa mondjuk, hogy az őrök nagyjából 5 méterre látnak, de hát a lopakodás inkább csak extra, mint alap feature.

Hard West

Szerencsére nem „csak” a játékmenet sikerült jól. A grafika kifejezetten kellemes, kicsit képregényhatású, remekül néz ki. A töltés közben látható rajzok nagyon jók, ugyanígy a karakterek portréi is elég beszédesek. A háttérzenéket is csak elismerés illeti: néha kicsit bluesos, máskor bluegrass elemeket is tartalmaz, pontosan illik a western hangulathoz. Amit külön kiemelnék, az a narráció: maga a halál a narrátor, iszonyat jó hangja van a szinkronszínésznek, tényleg élvezet hallgatni. Szerencsére elég sokat beszél. :-)

Hard West

Egy-két apróság van, ami nem tetszett: a scenáriók lehetnének hosszabbak, hogy több idő legyen megismerni a karaktereket. Egyszer előfordult az is, hogy nem triggerelődött egy esemény, aminek pedig kellett volna, így kezdhettem újra az egész scenariót. A csaták során nem lehet menteni, de ez inkább pozitívum: így legalább van bőven kihívás, és kétszer is meg kell fontolni a döntéseinket. Ami viszont hiányzik, az a többfős játék. A csaták borzasztó szórakoztatóak lennének multiban, remélem, legalább egy DLC formájában lesz még módunk lejátszani őket.

Hard West

A Hard West összességében remekül sikerült. Újabb indie játék, amely közösségi kalapozással, a Kickstarterről indult, és nem csupán eljutott a Steamig, de fricskát mutatva a sok „early access forever” játéknak, egyből végleges, lényegében hibáktól, bugoktól mentes verzióban jelent meg. Erősen ajánlom mindenkinek, aki szereti a westernt vagy a taktikai játékokat, nem fog csalódni. ■

értékelés

Hard West

Hard West
Pozitívumok
  • Érdekes történet, misztikus, sötét western hangulat
  • Kellemes grafika remek rajzokkal
  • Hátborzongató narráció, kiváló háttérzenék
  • Befejezett Kickstarter projekt
Negatívumok
  • Nagyon hiányzik a többfős játék
Hard WestHard WestHard West
Hard West
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Hard West

hozzászólások (1)

szbszig
szbszig 2015.12.26. 03:11
Ha lenne időm egy kicsit belemélyedni, akkor az utóbbi hónapok játékai közül ezt próbálnám ki valószínűleg. Láttam belőle egy pár hosszabb-rövidebb videót, és a játékmenetet is ötletesnek találtam, illetve a helyszín és a hangulat is eléggé üt, annak ellenére, hogy nem vagyok egy nagy westernrajongó. Talán majd egyszer...
ajánlott olvasnivaló