Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

LEGO Marvel's Avengers

LEGO Marvel's Avengers

A dimenzióváltás után a Traveller’s Tales visszatért a rég bevált recepthez.

2016.02.15. 09:45 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

Nem könnyű nekikezdeni egy olyan játék ismertetőjének, amely egy bő egy évtizedes múltra, visszatekintő sorozat legújabb darabja. Jómagam ismerem az előző részek zömét, a magazin hasábjain ez lesz a tízedik írásom a széria kapcsán, így már bőven elmondtam mindent, amit a Traveller’s Tales csapatáról és a Legóról tudni érdemes. Ráadásul tavaly ősszel egy minden eddigitől eltérő, Kockafölde életébe – a szó szoros értelmében – új dimenziókat nyitó játék, a LEGO Dimensions is megjelent, amely nem csupán egyetlen, hanem számos univerzum és világ pályáit és karaktereit, no meg a virtuális és a valós legózás élményét vegyíti egymással sikeresen és kreatívan. Mindezek ismeretében talán nem meglepő, hogy mielőtt bármi érdemlegeset szólnék róla, pusztán megjegyzem: a TT Games legújabb alkotása se nem eget rengető, se nem forradalmi, ugyanakkor szerethető, és – főleg gyermekeink számára – kellemesre sikerült program.

LEGO Marvel's Avengers

A készítők tartalom terén igyekeztek alaposan kitenni magukért.A LEGO Marvel’s Avengers a címben is szereplő képregénykiadó jelentős volumenű munkásságát karolja át, így aki nem ismeri legalább a játék alapjául szolgáló hat mozifilmet, az bizony könnyen átsiklik sok apró részleten és poénon. Aki azonban igen, nos, ő sem feltétlen fogja tudni hova tenni a legtöbbször teljesen véletlenszerűen egymás után következő, innen-onnan kiollózott történéseket és pályákat, amelyekből a leginkább a „kusza” jelzővel illethető történetféleség próbál kibontakozni. A sztori gyakorlatilag nem is érdekes, vagy különösebben fontos eleme a játéknak, amely sokkal inkább a harcra, gyűjtögetésre, rejtvényfejtésre – és talán minden eddiginél jobban – a kooperációra koncentrál. Az Ultron kora nyitójelenetével induló száguldás a Bosszúállók és az Amerika kapitány mindkét eddigi része mellett Thor és Vasember egy-egy moziját veszi körítésnek. A PlayStation 4-tulajdonosoknak jó hír, hogy ők mindjárt kapnak némi kis extrát a maguk példányához, amely A Hangya és Amerika kapitány harmadik mozifilmjének karaktereit jelenti. A ma már tényleg minden játékból kihagyhatatlan Season Pass megvásárlása után minden platformon további számos ismert és kevésbé ismert Marvel történet helyszínei, no és karakterei válnak elérhetővé, bő kettőszáznegyvenre (!) emelve ezáltal az eleve kettőszázra tehető megnyitható figurák számát. Az biztosan kijelenthető tehát, hogy a készítők tartalom terén igyekeztek alaposan kitenni magukért.
Ezúttal nem csupán a fő díszlet, New York járható be viszonylag szabadon, hanem egyéb, a mozifilmekben is megjelenő helyszínek, mint Asgard, Malibu, Washington DC, Dél-Afrika, de még sorolhatnám. Ezeken a helyeken rengeteg mellékküldetéssel találkozhatunk, amelyek tulajdonképpen a játék sava-borsát adják a hozzájuk képest viszonylag elhanyagolható fő történet mellett, és a már említett rengeteg karakterrel, illetve karakterkombinációval együtt megsokszorozzák a program szavatosságát.

LEGO Marvel's Avengers

A többszöri végigjátszás majdhogynem magától értetődő késztetés a játékosok számára.A bőségszaru kivesézése után a játékmenetről gyakorlatilag alig tudok valami újat mondani. Ismét egyszerre több – rendszerint két –, valamiféle extra képességgel rendelkező szereplővel vághatunk neki egy-egy pályának vagy pályarésznek. Velük kell megoldanunk az adott szint fejtörőit, amihez a rendszeresen megjelenő Bosszúállók plecsniknél kaphatunk némi – no nem sok – segítséget. Teljesítésükhöz többnyire pontos időzítés és/vagy egy bizonyos fajta képességgel bíró karakter szükséges. Utóbbi lehet, hogy éppen nincs a csapatunkban, ezért egy helyszín újbóli felkeresése, vagyis a többszöri végigjátszás majdhogynem magától értetődő késztetés a játékosok számára. A rejtvények mellett persze a harc is legalább ugyanolyan fontos eleme a programnak, amelyben ezúttal igen ütőképes kombók is helyet kaptak – ez egyszersmind az az elem, amelyet néminemű újításként tudok megemlíteni. Eddig is jóval célravezetőbb volt a kooperatív, többszemélyes játék a feladatok teljesítéséhez, de ebben a részben ezt megfejelték a fejlesztők azzal, hogy két karakter közösen, csapatként dolgozva is véghez tud vinni az egyszerű közelharcnál jóval eredményesebb támadásokat. Ezek gyakorlatilag kivitelezhetetlenek egymagunk nyomulva a sok kis kockamarcona ellen, de persze nélkülük is végigjátszhatóak a helyszínek, csak győzzük kapkodni a fejünket, akarom mondani, váltogatni az irányított figurákat.
Az összteljesítmény meglehetősen karcsú hányadát adó fő sztori letudása után irány a szabad játékmód, amely – mint ahogy azt már említettem – a rengeteg mellékküldetéssel, a számtalan összeszednivalóval, illetve több száz megnyitható és választható karakterrel –, a program velejét nyújtja.

LEGO Marvel's Avengers

Megvalósítás terén sincs semmi új a kockanap alatt.Megvalósítás terén sincs semmi új a kockanap alatt. Számomra még mindig furcsa kicsit a Lego és nem Lego elemek keveredése, de korántsem annyira, mint volt anno a Lego Star Wars III: The Clone Wars esetében. A szereplők és az animációk jól mutatnak, és a grafikai poénok is ülnek, így ismét egy ugyanannyira színvonalas alkotást kapunk a pénzünkért, mint ezelőtt. A hangok tekintetében is akad némi fura mixtúra. Ez abból adódik, hogy ugyan nem a filmekben játszó színészek kölcsönzik hangjukat a maguk figurájához, de a mozikból kiollózott és animált jelenetek az eredeti hanggal kerültek be a játékba. Volt már erre példa korábbi epizódok esetében, és érthető is, hogy nem fizettek csillió dollárokat a világsztároknak a készítők, de attól még hagy némi hiányérzetet az emberben. Azért néhányan, például Cobie Smulders vagy a jó öreg Stan Lee – aki természetesen ismét megjelenik a színen – a maguk hangján szólaltatják meg figuráikat, így van, ami részben kárpótol a fentiekért. Egyébről, mint például vezérlés, nem érdemes szót vesztegetni: megy minden a régi, jól megszokott kerékvágásban a maga útján.

LEGO Marvel's Avengers

A Lego sorozat legújabb játéka, a Lego Marvel’s Avengers gyakorlatilag azt hozza, amit a régi játékosok az előző részekből már megszokhattak. Se többet, se kevesebbet. Hogy akkor mégis miben rejlik a program egyik legnagyobb erőssége? Ezt egy saját, szubjektív élményemmel tudnám szemléltetni. A minap ellátogatott hozzánk egyik kedves régi barátom a családjával. Az ő három porontyával együtt összesen öt gyerkőc, plusz mi, felnőttek bíztattuk egymást, avagy téptük ki a szó legszorosabb értelmében egymás kezéből a kontrollert, és a játék hevében azt is alig vettük észre, hogy időközben majdnem elhűlt a fejedelmi ebéd. Ez pedig annyit jelent az én olvasatomban, hogy lehet egy rókáról számtalan bőrt lenyúzni, ha az mindig egy bizonyos magas színvonalat képvisel. Csak maradjon is így! ■

LEGO Marvel's Avengers
LEGO Marvel's AvengersLEGO Marvel's AvengersLEGO Marvel's AvengersLEGO Marvel's Avengers

A LEGO Marvel's Avengers gyakorlatilag minden aktuális platformra megjelent. A cikk az Xbox One verzió alapján készült.

értékelés

LEGO Marvel's Avengers

LEGO Marvel's Avengers
Pozitívumok
  • Összehozza a családot egy kis mókára.
  • Bőséges tartalom.
  • Minden eddiginél jobb a kooperatív játék.
  • Ugyanolyan jó, mint az előző részek...
Negatívumok
  • ...de egy fikarcnyit sem jobb.
  • A filmek ismeretének hiánya sokat ront az élményen.
  • Feledhető és kusza fő történet.
  • Némi képi és hangzásbeli furcsaság ismét felfedezhető,

hozzászólások (1)

GustyX
GustyX 2016.02.15. 20:39
Ez a fősztorit leszámítva mégis miben más, mint a Marvel Super Heroes?
ajánlott olvasnivaló