Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

HyperX Savage USB 3.1 Gen 1 pendrive

Elsősorban nagy file-ok mozgatására optimalizált adathordozót teszteltünk.

2016.03.18. 15:46 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Idén már 20 éve, hogy megjelent az USB csatlakozó, amelyet eleinte még „Useless Serial Bus” néven emlegettek. És ez nem volt véletlen, mivel kezdetben alig volt eszköz, amit rá lehetett kötni az akkor elterjedt soros porthoz képest igencsak sok pozitívummal kecsegtető új csatlakozótípusra. Az igazi jelentős áttörés talán akkor érkezett meg, amikor a kezdetben 1,5-12 Mbit/s átviteli sebesség 2000-re a 2.0-s szabvánnyal 480 Mbit/s-ra nőtt. A következő jelentős lépcsőt a 3.0-s verzió megjelenése és az 5 Gbit/s elméleti sebességmaximum jelentette, mostanra pedig már az ennek dupláját kínáló 3.1 Gen 2-es szabvány jelenti a csúcsot. Természetesen a pendrive-ok is követték a fejlődést, így érkezett most tesztre hozzánk a HyperX Savage USB 3.1 Gen 1 pendrive.

HyperX Savage USB 3.1 Gen 1 pendrive

A Kingston HyperX márkáján belül a memóriák mellett az egyik fő termékcsoportot már jó pár éve a pendrive-ok jelentik, 2012-ben például a DataTraveler HyperX 3.0-t, egy évvel később pedig a luxusvonalat képviselő, akár 1 TB-os verzióban is kapható DataTraveler HyperX Predatort mutattuk be magazinunkban. A tesztelt Savage-et bár 3.1-nek jelölik, igazából az USB 3.0 sebességének megfelelő eszközről van szó, a Gen 1 még az 5 Gbit/s elméleti maximumot jelenti a szabvány nevében.

A HyperX Savage 64, 128, 256 és 512 GB-os kapacitással kapható, a gyártó által 350 MB/s olvasási és 250 MB/s írási sebességet jelezve maximumnak. (Valójában kilóg egy kicsit a sorból a 64 GB-os verzió, amely legfeljebb 180 MB/s írásra képes.) Már a csomagoláson is látszik, hogy igazából nagyméretű file-okhoz tervezték, hiszen a név alatt a „Mozgass 4K-s videókat másodpercek alatt” mondat szerepel. És valóban ezen a téren erős ez a pendrive: aki többgigás file-okat mozgat rendszeresen, annak megváltás lesz ezt használni, jelentősen le tud csökkenni az adatátviteli idő.

HyperX Savage USB 3.1 Gen 1 pendrive

Design terén minden tekintetben jó munkát végeztek a tervezők: a fekete-piros színekben pompázó pendrive-on a brand logójaként egy szép nagy X formázódik ki. A kupak ezúttal szerencsére szimmetrikus, nem úgy, mint például a DT HyperX 3.0 esetében volt, így nem kell forgatni, ha véletlenül pont fordítva próbálnánk felhelyezni. Ezen kívül ez a modell már kompatibilis az aktuális konzolgenerációval is. PlayStation 4-nél tapasztaltam még korábban, hogy a DT HyperX 3.0 nem volt használható, egyrészt mert az alakja olyan volt, hogy nem lehetett a PS4 ferde előlapjánál a csatlakozóba betolni, másrészt ha USB-hosszabbítóval próbáltam rákapcsolni, akkor se ismerte fel a konzol a pendrive-ot. Szerencsére a HyperX Savage esetében ilyen probléma már nincs, simán kezeli a PlayStation 4 is, így kényelmesen lehetett a rajta felvett videókat átmásolni PC-re. A csomagolás a pendrive-on kívül amúgy még két „extrát” rejt: egy kis akasztót, ami például kulcstartóra helyezésben segíthet, valamint egy HyperX matricát.

A tesztelés során a pendrive és egy SSD között is másoltunk, valamint kíváncsiságból kipróbáltuk, hogy milyen, ha RAMDisket használunk, hiszen ekkor még az SSD se jelenthet szűk keresztmetszetet. A valósághoz közelinek tekinthető használat során 230 MB/s körüli értékeket mértünk többgigás file-ok esetében olvasásnál, írásnál pedig 185 MB/s volt a sebesség. A CrystalDiskMark programmal tesztelve 270 MB/s olvasási és 130-250 MB/s közötti írási sebességeket jelzett a teszt szekvenciális adatfolyam esetén, míg az Anvil’s Storage Utilities hasonló körülmények között 297 MB/s-mal olvasott és 168 MB/s-mal írt. Sok kis file esetén jelentős sebességcsökkenés volt, ahogy a korábban tesztelt hasonló eszközöknél is.

HyperX Savage USB 3.1 Gen 1 pendrive

A HyperX Savage egy nagy file-ok mozgatására optimalizált pendrive-nak bizonyult, aki rendszeresen több gigákat hordoz, vagy egy nagykapacitású és jól kinéző USB-s adathordozót szeretne, annak ez is megfelelő választás lehet (amíg nem szeretne apró file-ok tömkelegét is rámásolni). A gyártó 5 év garanciát vállal rá. A 64 GB-os verzió jelenleg bruttó 15-18 ezer forint körül kapható, a 128-as változat 21-27 ezer forintba kerül, a 256 GB-os modell 34-45 ezer, míg az 512 GB-os 65-70 ezer forintért vásárolható meg. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló