Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games

Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games (3DS)

Újabb olimpia, újabb Nintendo adaptáció.

2016.04.06. 10:00 | szerző: Zoo_Lee | Ismertető/teszt

A Mario & Sonic olimpiai sorozat egyike volt azoknak a játékoknak, amelyeket valahogy képtelen voltam komolyan venni. Olcsó rókabőrnek tűntek, amelyek egy átlagos minijáték-gyűjteménybe dobálták be a Nintendo és a Sega legnépszerűbb karaktereit, és ráhúzták az aktuális nyári vagy téli olimpiát, hogy hasznot húzhassanak az azokkal járó felhajtásból is. Nagy meglepetésemre a széria már az ötödik felvonásánál tart, és bár véletlenül sem világmegváltó játék, a legújabb rész kézikonzolos változata egy meglepően tartalmas és szórakoztató darabnak bizonyult.

Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games (3DS)

Arra például semmiképp nem számítottam, hogy minijátékok gyűjteménye helyett egy teljes értékű sztori módot is kapok (bár erre, mint utólag rájöttem, nem először került sor a szériában). Ebben Mii karakterünkkel érkezünk Rio de Janeiróba, hogy részt vegyünk az olimpiai játékokon, rögtön érkezésünket követően pedig döntenünk kell, hogy a két rivális edzőterem közül Sonic vagy Mario csapatához csatlakozunk. Döntésünk meghatározza, melyik szereplőkkel fogunk edzeni, részt venni a játékokon, és kik lesznek a riválisaink az adott versenyszámokban. A történet napokra osztott, minden nap egy olimpiai versenyszám körül forog, amelyen előbb be kell kerülnünk a döntőbe, majd megnyernünk azt a rivális edzőterem bajnoka ellen. A nagy megmérettetés előtt szabadon bejárhatjuk az aktuális várost is, beszélgethetünk a helyiekkel, rövid mellékküldetéseket oldhatunk meg és edzőtermeket látogathatunk, hogy karakterünket felkészítsük a versenyre. Az edzőtermekben különböző minijátékok teljesítésével gyümölcsöket és tapasztalati pontokat kapunk, előbbivel különböző felszereléseket és ruhákat vehetünk magunknak, utóbbival szintet lépünk, mely meghatározza milyen tulajdonságbefolyásoló szerelést akaszthatunk hősünkre. Szereplésünknek megfelelően három különböző befejezéssel érhetünk a történet végére.

Sztori mellett természetesen Quick Play-ben, illetve Versus módban is játszhatjuk a fő olimpiai versenyszámokat. Ezekből összesen 14 van, azonban a hagyományos mód mellett automatikusan Plus változat is elérhető belőlük: ekkor a verseny szabályait Mario és Sonic világainak elemei színesítik, a gátfutásban például Dr. Eggman zsilipjei töltik be az akadályok szerepét, és egészen az ugrásokig folyamatosan változtatják a magasságukat, foci alatt a Mario széria kultikus power-upjait süthetjük el. A Versus mód hatalmas pozitívuma, hogy támogatja a Download Play opciót, így helyi hálózaton akkor is lehet egymás ellen játszani, ha a támogatott négy játékosból csak egynek van meg a játék. A Mario és Sonic amiibo figurák tulajdonosai is örülhetnek, ugyanis figuráikkal a két címszereplőt automatikusan Super Sonic és Gold Mario változatba alakíthatják, a játék pedig egy úgynevezett "zsebmaratont" is kínál – például ha megadott számú lépést/percet sétálunk az alvó 3DS-el a zsebünkben, a játékban exkluzív kosztümöket oldhatunk fel.

Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games (3DS)

Talán összesen két fenntartásom volt a játékkal: az egyik az egyes versenyszámok játékmenete – a 3DS sajnos nem ad akkora lehetőséget az intenzív, valóságot imitáló irányításra, mint a Wii vagy a Wii U mozgásérzékelő kontrollerei, a készítők pedig néhány versenyszámnál kissé túlbonyolították az irányítást – a mélypont talán a futóedzés volt, ahol még szándékosan fel is cserélték menet közben az irányok kiosztását, és így többet néztem a gombkiosztást, mint a versenypályát, illetve a súlylökés, ahol csak ötödik próbálkozásra tudtam akkorát kiáltani a mikrofonba, hogy a súly elég messzire repüljön egy alsó dobóig... Az edzés pedig sajnos nagyon szükséges, az első két-három szintlépés után ugyanis egyre több és több tapasztalati pont kell az újabb ruhák megnyitásához, így ha a legjobb befejezés és a sok aranyérem a cél, a fő versenyszámokat akár fél-háromnegyed óra edzőtermi grind is megelőzheti.

Ettől függetlenül igen tartalmas és szórakoztató csomag a Rio 2016, a két szereplőgárda rajongóinak és 3DS-tulajoknak is ajánlani tudom egy kis könnyed szórakozásra. Nyáron érkezni fog egy nagykonzolos testvérjáték is Wii U-ra – még az is lehet, hogy alkalmat kerítek a kipróbálására, nem hittem volna, hogy ennyire jól fogok szórakozni a 3DS kiadással. ■

értékelés

Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games

Pozitívumok
  • Nagyon szórakoztató és tartalmas csomag
  • Érdekes Plus játékmódok
  • Download Play opció
Negatívumok
  • Edzőtermi grind a legmagasabb szintű felszerelésekért
  • Néhány versenyszámnál és edzésnél túlbonyolított irányítás
Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló