Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Rendezvények

PlayIT - Szeged 2016.

A hazai játékshow ismét a szegedi volt Baumaxban várta a játékosokat.

2016.06.13. 11:14 | szerző: Zoo_Lee | Rendezvények

Múlt szombaton egy éven belül másodjára keltem útra Szegeden a régi barkácsáruház épületéhez, hogy szemügyre vegyem, mivel készültek a szervezők a déli napváros játékosai számára. A program alapján nem számítottam sok újdonságra, az esemény Facebook oldaláról tudtam, hogy a nagyobb hazai YouTube-osok (GameDay Iroda, Pamkutya, Szalay Isti...) kint lesznek, ahogy a hazai forgalmazók többsége is méretes standokon várja majd az érdeklődőket. Az elvárásaim kimerültek abban, hogy a szervezés legyen egy fokkal profibb: ne csak annak örülhessünk, hogy egy ekkora rendezvény immár Szegedre is ellátogatott, még több vidéki játékosnak és érdeklődőknek lehetőséget biztosítva arra, hogy egy napig nyakig merülhessenek a gamer/geek kultúrában, hanem a szervezés is legyen profibb, tanuljanak az ősszel első körben elkövetett néhány apró hibából, törekedjenek arra, hogy egy még színvonalasabb és nagyobb eseményben részelhessenek a Szegedről és környékéről érkezők.

PlayIT - Szeged 2016.

Természetesen a korai érkezésem ellenére ezúttal sem volt egyszerű utat törnöm magamnak a várakozó játékosok között, különösen, mivel ezúttal már látványosan többen bizalmat szavaztak a prémium jegyeknek, és már a hivatalos kezdés előtt is hatalmas tömeg növekedett a benti standoknál. A segítők lelkesen és profin igazítottak útba, különösebb akadály nélkül vehettem át a belépőmet, és miközben egy-két standnál még épp befejeződtek az előkészületek, gyorsan róttam is néhány kört, hogy szemügyre vegyem a felhozatalt.

PlayIT - Szeged 2016.

Bár az olyan félig-meddig inkább csak érdekességnek számító kiállítókat, mint a 3D-nyomtatós csapat, hiányoltam, cserébe hatalmas hiánypótlóként végre az elmaradhatatlan Mozdulj gamer! mozgalom is tiszteletét tette Szegeden, lasertaggel, hoverboardokkal, csocsóval és egyéb eszközökkel, a Baumax parkolójának egy számukra lekerített elég méretes részén. Hatalmas örömömre ismét találkoztam a ReGamEx csapatával is, akik természetesen C64-ek és klasszikus konzolok kisebb seregével érkeztek. Pestről ellátogatott a Gép-Ház különítménye, a hazai Warmachine (a Warhammerhez hasonló, ám az utóbbi években azt már elég erősen verő konkurens táblás stratégia) közösség lelke, játékbemutatóval és figurafestési lehetőséggel. Kifejezetten tetszett, hogy míg tavaly a nagy YouTube-osokkal szinte csak a standok között vagy a nagyszínpad környékén a kijelölt előadásuk időpontjában lehetett találkozni, ezúttal egy külön, várakozási sorral ellátott saját részt kaptak, ahol a nap szinte bármelyik pontjában el lehetett őket kapni közös fényképre, aláírásra.

PlayIT - Szeged 2016.

A figyelem középpontjában változatlanul a bejárat melletti nagyszínpad állt (a standok elosztásán nem sokat változtattak a szervezők), ahol az idein mintha kicsit intenzívebben folyt volna a show. Nagyon tetszettek a többnyire youtuberek bevonásával lenyomott vetélkedők, közös játékok és beszélgetések. Rengeteg hihetetlenül kreatív és színvonalas cosplayer is tiszteletét tette a nap egyik fénypontjának számító hatalmas cosplay-versenyen, az esportolók Hearthstone-ban, Counter-Strike-ban, Halo 5-ben és League of Legendsben is próbára tehették képességeiket. A játékfelhozatalt is színvonalasnak találtam, a Star Wars Battlefronttól a Quantum Breakig több konzolon ki lehetett próbálni szinte az összes nagyobb megjelenést az elmúlt bő fél évből.

PlayIT - Szeged 2016.

A mérleg nyelve azonban végső soron közel egyensúlyra áll be, ha az őszivel kellene szembeállítanom az idei szezont záró rendezvényt. Szinte minden nagyobb pozitívummal szemben sajnos állt egy ellensúly is – azt például nem tudtam ésszel felfogni, hogy pont a Hearthstone-t, az egyik legnépszerűbb játékot (Szegeden a PlayIT-en kívül is több verseny került már megrendezésre) miért kellett talán a létező legkisebb és legszűkebb helyre beszorítani, ahogy azt sem, az egyik legkeresettebb dolog (VR) miért az egyik legapróbb standon várta az érdeklődőket, összesen alig két szemüveggel (ha jól számoltam a már reggel 10 előtt brutális méretű sor mögül). Hiányzott az idősebb korosztálynak szánt játékokkal megpakolt, elkerített rész, így például a Mortal Kombat X, a Street Fighter V, a Dark Souls 3 is lemaradtak a repertoárból – alig hittem a szememnek, amikor összesen egy Xbox One-on megláttam futni a Doomot. És bár lehet, hogy ez a végére már csak kukacoskodás, de kissé kényelmetlen megoldásként hatott, hogy miután a ruhatárból már felvettem a csomagomat, az épületet nem hagyhattam el a legközelebbi ajtón, a biztonságisok körbeirányítottak a hatalmas Lenovo színpad túloldalára, hogy használjam azt a kijáratot.

PlayIT - Szeged 2016.

Ettől függetlenül változatlanul hatalmas élmény volt ezt a rendezvényt Szegeden látni. Láthatóan a játékosok lelkesedése is nőtt, látványosan többen árasztották el, sokkal gyorsabban az épületet, ilyen mértékkel szinte csak idő kérdése, mikor fogja kinőni az aktuális helyszínt. Ha viszont ősszel ismét megrendezésre kerül (amiben nagyon bízom), remélem, a szinten tartás helyett már sikerülni fog emelni a színvonalon, és egy még jobb, még profibb eseményről írhatom majd a beszámolómat. ■

PlayIT - Szeged 2016.PlayIT - Szeged 2016.PlayIT - Szeged 2016.PlayIT - Szeged 2016.PlayIT - Szeged 2016.PlayIT - Szeged 2016.PlayIT - Szeged 2016.PlayIT - Szeged 2016.

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló