Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Metroid Prime: Federation Force

Metroid Prime: Federation Force

Új epizóddal bővült a Nintendo legendás shootere 3DS-en.

2016.09.06. 17:25 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

Ami a Sonynak a Killzone, a Microsoftnak a Halo, az a Nintendónak a Metroid. Na jó, annyi különbség azért van az említett sorozatok között, hogy a legutóbbi jó három évtizedes múltra tekint vissza, míg a többiek ennél jóval ifjabbak. Egyébiránt azonban mindhárom franchise űrbéli, futurisztikus környezetben játszódó, jobbára belső nézetes akciójáték, illetve lövölde, amelyben egy-egy szuperhíróval vagy egységgel kell megmentenünk az emberi fajt és/vagy annak otthonát. A Metroid sorozat 1986-ban vette kezdetét az azonos című első, akkor még oldalra scrollozós epizóddal, amelyet azóta – jelen cikkünk alanyát is belevéve – tizenkét folytatás és antológia követett. A széria epizódjai a japán gyártó számos asztali és kézi masináján tiszteletüket tették az utóbbi harminc esztendő során, ám az elmúlt hat év alatt egyetlen új epizód sem jelent meg. Jóleső, nosztalgikus érzéssel vettettem hát bele magam a játékba, amely ha nem is lett a legkiemelkedőbb darabja a sorozatnak, alapvetően kellemes órákat szerzett számomra.

Metroid Prime: Federation Force

A Galaktikus Föderáció megindította a kalózok végső eltörlését célzó „Operation Golem” nevű hadjáratot.A Metroid sorozat főhőse, akarom mondani hősnője – néhány, például a most tárgyalt epizódot kivéve – Samus Aran, a Galaktikus Föderáció elit katonája (ha úgy tetszik, egyfajta női „Master Chief”-je). Feladata a metroidoknak nevezett, óriásmedúzákra emlékeztető leviathánok kiiktatása vagy védelme, amelyek olyan energiát hordoznak magukban, amely a megfelelő kezekben remekül hasznosítható, ám rossz emberek által megkaparintva hatalmas veszélyt jelentenek. Ezek a „rossz emberek” az űrkalózok, akik ellen szintén ádáz harcot folytat a széria főhőse. Samus a Metroid Prime 3: Corruption végén elpusztította a Phazak bolygót, amely a phazon névre hallgató, intenzíven és nagymértékben radioaktív energiát magukba gyűjtő metroidok által menthetetlenné vált az emberiség számára, és nem mellesleg a kalózok egyik legfőbb célpontja és bázisa volt. A felettük aratott jelentős győzelem fontos volt ugyan az ellenük folytatott háborúban, ám amellett, hogy egy jobb sorsra érdemes, értékes energiaforrás végleg eltűnt a galaxisból, haramiák is szép számmal maradtak még. A Galaktikus Föderáció megindította hát a kalózok végső eltörlését célzó „Operation Golem” nevű hadjáratot, amelyben speciális kiképzésen átesett katonák, a Föderációs Haderő elitjei, a legendás Samus spéci, szükség esetén golyóformát felvenni képes öltözetére hajazó, a játékban mecheknek hívott monstrumokban vették fel a harcot az ellenséggel. A játékosok ilyen veterán, elit katonák bőrébe bújhatnak, hogy három planéta több tucat pályáján irtsák az ellent egymagukban vagy társaikkal kooperálva, és hogy felderítsék a program jó néhány csavart tartogató sztoriját.

Metroid Prime: Federation Force

Az egyszemélyes játék mellett jóval szórakoztatóbb a kooperatív, barátainkkal folytatott móka.A játékmenet gyakorlatilag az előző hordozható epizód, a Hunters metodikáját folytatja, ám számos ott még meglévő funkció kimaradt. Ilyen például főhősünk scannere, amellyel közvetlen környezetét pásztázhatja végig, vagy az érintőképernyőt kiaknázó vezérlési lehetőségek. Ami megmaradt, az a harcorientált játék, amely a felfedezést és a keresgélést ezúttal is a háttérbe szorítja. A programban három, az előző epizódokból már ismert planéta – a jeges Excelecion, a sivatagos Bion és a gázokkal borított Talvania – járható be, amelyek mind tíz-tíz küldetést tartalmaznak. Ezek során számos, az előző részekből már szintén ismert dögöt likvidálhatunk arzenálunkkal. Az egyes küldetések előtt a játékosok itt „aux ammo”-nak hívott felszereléscsomagok közül választhatnak, amelyek számos, különféle boostert, hasznos kütyüt és fegyvert tartalmaznak, így a szerepjátékokhoz hasonlóan katonánk képességei – aktuális „kasztja” – beállíthatók. A belső nézetes lövölde néhol külső nézetesre vált, amikor karakterünk kisebb méretű helyekre történő behatolás előtt kénytelen megválni szuper – mech – páncéljától. Ilyenkor gyakorlatilag teljesen védtelenek vagyunk, és egyetlen fegyverünk a rejtőzködés marad. Az egyszemélyes játék mellett jóval szórakoztatóbb a kooperatív, barátainkkal folytatott móka, amely során hangüzeneteket is küldhetünk egymásnak. A harci játékrészeken kívül egy három a három elleni, többjátékos „űrfocis” őrület – a Metroid Prime: Blast Ball – is bekerült a programba, amely leginkább a valós foci és a Rocket League egyfajta elegyeként jellemezhető.

Metroid Prime: Federation Force

A játék megvalósítása a hardver által szabott lehetőségekhez képest abszolút megállja a helyét, és az erősebb, új 3DS modelleken a térbeli megjelenítés is jóval stabilabb, mint az eredeti széria masináin. Zene és hangok terén sincs okunk panaszra, míg az egymásnak küldhető hangüzenetekről már korábban szóltam. A célzás metodikája ugyancsak konzolunk típusától függ. A régebbi gépek tulajdonosai a hagyományos módok mellett a beépített giroszkópot vehetik igénybe, míg az átdolgozott konzolok felhasználói a masinába integrált C-sticket is alkalmazhatják. Ez utóbbi előnyt egyébiránt a régi 3DS-ekhez kiadott, de nem túl nagy eladásokat produkált Circle Pad Pro megvásárlói is kiaknázhatják. A harcorientált játék barátainkkal, ismerőseinkkel együtt kooperálva nyújtja a legnagyobb élményt, míg egymagunk belevágva sajnos igen hamar szembesülünk a program talán legnagyobb hiányosságával, nevesül – különböző bolygók ide, csavaros sztori oda – a viszonylag hamar monotonná és repetitívvé váló küldetésekkel. Kár ezért, mert a játék egyébként átgondolt, és nem sok kellett volna ahhoz, hogy igazi klasszikus lehessen.

Metroid Prime: Federation Force

A Nintendo egyik, idén három évtizedes múltra visszatekintő, platformexkluzív húzócíme, a Metroid sorozat egy újabb, egyedül is játszható, de kooperatív, többjátékos akcióra kihegyezett epizóddal gazdagodott a 3DS-en. A Metroid Prime: Federation Force alapvetően egy élvezetes játék jó megoldásokkal és kellő mennyiségű nosztalgiával, amelyből azonban néhány régóta jól bevált funkció kimaradt, és amely a változatos helyszínek és történetbeli fordulatok ellenére az egyhangú küldetések miatt hamar monotonitásba fulladhat. Mindent egybevetve, a régi rajongók biztosan megtalálják benne számításukat, és akár újak is csatlakozhatnak hozzájuk, főleg az élvezetes kooperatív akciónak köszönhetően. ■

Metroid Prime: Federation Force
Metroid Prime: Federation ForceMetroid Prime: Federation ForceMetroid Prime: Federation ForceMetroid Prime: Federation Force

értékelés

Metroid Prime: Federation Force

Metroid Prime: Federation Force
Pozitívumok
  • Nosztalgikus élmény a tenyerünkben.
  • A kooperatív játékmód jó kis móka.
  • A sztoriban akad néhány csavar.
  • Végre egy új epizód hat év után.
Negatívumok
  • Néhány régi funkció kimaradt.
  • A küldetések hamar ellaposodnak.
  • Ennél azért többet is ki lehetett volna hozni a játékból.

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló