Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Eisenhorn: XENOS

Warhammer 40k, nagy potenciál, katasztrofális port.

2016.09.15. 08:03 | szerző: Zoo_Lee | Ismertető/teszt

Havi Warhammer rovatunk következik. Miután a jelenlegi tempóval a Games Workshop egy-két éven belül licenceli az összes potenciális Warhammer Fantasy/WH40k anyagot a figurás játék különböző változataitól a társas- és kártyajátékokig, csak idő kérdése volt, mikor kerül sor a szériákhoz írt könyvekre. Nem kellett sokáig várnunk: aktuális cikkem alanya, az Eisenhorn: XENOS Dan Abnett (a neve hazai olvasóknak is ismerősen csenghet, számtalan Warhammer 40,000 könyve jelent meg itthon is) hasonló című könyvét, a Gregor Eisenhorn birodalmi inkvizítor kalandjait feldolgozó trilógia első kötetét próbálta feldolgozni.

Eisenhorn: XENOS

A játék kezdetén Eisenhorn végre utoléri régi nemezisét, egy Eyeclone nevű terroristát. A győzelmet nem élvezheti sokáig, Eyeclone ugyanis nemcsak az egyik segédjével végez, de nyomasztó jeleket hagy hátra maga után aktuális megbízójáról és félbeszakított terveiről. Gregor egy bolygókon és gazdag arisztokrata családokon átívelő kultista összeesküvésre bukkan, amely ha sikerrel jár, az egész Birodalmat veszélybe sodorhatja.

Eisenhorn: XENOS

A XENOS két dologgal vett le a lábamról szinte első pillantásra: az egyik a főhőst szinkronizáló Mark Strong, aki a Space Marine után már veteránként tért vissza a WH40K játékokhoz, és ezúttal is szenzációs munkát végzett. A másik a világ: a hatalmas dömpingben már nagyon régóta vártam, mikor kezdenek olyan játékok is megjelenni, amelyek a Warhammer univerzumainak epikus, véres háborúi helyett megpróbálják bemutatni a csatatéren túli világot, a 40K esetében a hatalmas bolyvárosokat, a lepusztult, technológiailag elavult peremvilágokat, a gyakran gyökeresen eltérő hangulatú és stílusú rendszereket, ahol az űrgárdisták és orkok fegyverropogása helyett a bürokrácia, a zsarnokság és az eretnekség jelentik a legnagyobb veszélyeket. Az Eisenhorn: XENOS pedig ilyen téren remekül szerepelt. Már maga a történet kezdetén megjelenő bolygó is, amelynek lakói a hosszú tél idejére egyszerűen hatalmas, kriptaszerű raktárvárosokban hibernálják magukat, döbbenetes, egyedi helyszín, amelyet később hasonlóan érdekes helyek és karakterek követnek.

Eisenhorn: XENOS

A probléma csak az, hogy az Eisenhorn: XENOS pozitívumai (legalábbis a PC-s változat pozitívumai) kimerülnek a fenti két pontban. A májusban megjelent okostelefonos eredetivel nem játszottam, így annak minőségéről nem tudok beszámolni, azonban az hiába lehetett akár kiváló játék, a portolás során a fejlesztők annyit sem változtattak rajta, hogy legalább köszönőviszonyban legyen egy, az elmúlt években megjelent átlagos játék színvonalával. Az Unreal Engine lehet, hogy jól festett a kis képernyőkön, a kis felbontású textúrák és effektek azonban ekkora méretre felskálázva szinte bántották a szememet, a karaktermodellek hat-nyolc évvel ezelőtti programokat idéznek, az animációk PC-s szemmel furcsák, darabosak. A kamera és karakterünk irányítása folyamatos küzdelem a telefonról megmaradt „rásegítések” ellenére. A harcrendszer az Arkham játékok szódával felhígított változata próbál lenni, minimális sikerrel, az összetűzéseket taktika, lopakodás és pszichés trükkök helyett a két egérgomb ritmikus klikkelésével sikerült megoldanom. Mindezt nyakon önti egy minimalista fejlődési rendszer, amelyről néha konkrét fejezetekre megfeledkeztem, különösebb következmények nélkül, és időnként FPS-nézetbe oltott pofonegyszerű nyomozós feladatok, amelyek Eisenhorn hihetetlen intellektuális képességeit hivatottak bemutatni.

Eisenhorn: XENOS

Még a két kiemelt pozitívum is tökéletes ellensúlyt kapott: Mark Strongot leszámítva minden szinkronszínész mintha egy iskolai hangosbemondón olvasná fel a napi bejelentéseket, a látványos és érdekes helyszíneken pedig a játék Abnett eredeti könyve mentén egy elég szűk csőben vezet végig, bármiféle felfedezésre és újrajátszásra késztető lehetőség nélkül. Az Eisenhorn: XENOS nem rossz játék: a történet remek (fontolgatom, hogy beszerzem az eredeti könyvet majd), mobilplatformon megkockáztatom, hogy esetleg kiemelkedő minőséget képviselt, viszont miután átkerült PC-re, mindez csak a középkategóriára volt elég, annak is nagyon az alját súrolja. Komoly Warhammer-fanatikusoknak, a könyvek rajongóinak megérhet egy próbát, a többiekre viszont számtalan Warhammer játék vár még az elkövetkező hónapok során is, ezt nyugodtan átugorhatják. ■

Eisenhorn: XENOS
Eisenhorn: XENOSEisenhorn: XENOSEisenhorn: XENOSEisenhorn: XENOSEisenhorn: XENOS

értékelés

Eisenhorn: XENOS

Pozitívumok
  • Érdekes történet és világ.
  • Mark Strong.
Negatívumok
  • Lineáris csőjáték.
  • Alacsony felbontású grafikák és karaktermodellek.
  • Kényelmetlen az irányítás.
  • Kiforratlan harc- és lopakodási rendszer
Eisenhorn: XENOS
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Eisenhorn: XENOS

hozzászólások (1)

Peace
Peace 2016.09.15. 08:45
Elég volt csak belenéznem pár videóba és elolvasni néhány hozzászólást. :'( Elfuserált egy valami lett....

Könyveket bátran tudom ajánlani!!! Az "Eisenhorn" és a "Ravenor" könyveket mind olvastam, nagyon élveztem (mint úgy általában az összes Abnett tollából származó WH40K könyvet). A "Bequin" sorozatból egyelőre csak a "Pariah" jelent meg, az még várat magára.
ajánlott olvasnivaló