Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

ASUS ZenBook NX500J

Elegáns külső, csodaszép 4K-s kijelző, masszív fém burkolat.

2016.10.10. 20:14 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A gamescomra való felkészülés közben az ASUS-hoz fordultunk segítségért, hogy egy olyan notebookkal vághassunk neki a kiállítás hetének, amely alkalmas arra, hogy a Kölnben készült videóinkból már odakint elkészíthessünk pár videót. Egy erős, de nem túl hatalmas gépet szerettünk volna kölcsönkérni, és azt is kaptunk: egy ASUS ZenBook NX500J-vel dolgozhattunk augusztus közepén, ami bár nem egy mai darab, de nagyon jól tette a dolgát.

ASUS ZenBook NX500J

Már a csomagolást látva érződött, hogy egy prémium kategóriás géphez van dolgunk, ugyanis amellett, hogy egy elegáns, fekete kartondobozba volt bepakolva minden, a géphez még egy ezüst színű tok is járt. A doboz belsejéből pedig egy szintén ezüst színű, teljesen fémből lévő, igen vékony házba épített notebook került elő, amely amellett, hogy jól nézett ki, igen masszívnak is bizonyult. Egy 15,6 collos kijelzővel felszerelt modellről van szó, amelynek a kijelzőjén se spórolt a gyártó: 4K-s, azaz 3840*2160 pixeles érintőképernyőt találtunk rajta, amely akár tízujjas kezelést is lehetővé tesz, ráadásul igen nagy betekintési szöggel rendelkezik, így oldalról is elég jól látható rajta minden. De a vas se volt semmi: egy 2,3 GHz-es Intel Core i7 4712HQ processzor mellett egy Intel HD 4600 és egy GeForce GTX 850M videovezérlő teljesített szolgálatot, 8 GB RAM és 256 GB SSD társaságában. Mindezekkel együtt a nálunk járt gép összesen 2,3 kg-ot nyomott.
Csatlakozóból minden szükségeset megtaláltunk rajta: két USB 3.0 csatlakozás, egy audio combo jack csatlakozó és egy SD-olvasó volt a jobb oldalon, míg a bal oldali részen a tápcsatlakozó mellett egy DisplayPort és egy HDMI csatlakozó, valamint egy további USB 3.0 port kapott helyet. Operációs rendszernek egy Windows 10 Pro futott a gépen.

Ahogy arra a technikai paraméterek alapján számítottunk, megfelelő teljesítményt nyújtott munkánkhoz a ZenBook NX500J. Az SSD-nek köszönhetően az indítás igen gyors volt, és a renderelési idő is hozta az elvárt szintet. A kijelző csodaszép, élénk színeket jelenített meg, ritkán csak a fényes panel tükröződése volt zavaró. Azt pedig nem gondoltam volna, hogy általános használat mellett hasznos lehet egy notebookon az érintőképernyő, azonban mégis többször is praktikusnak bizonyult, például amikor nem akartam az egeret vagy a touchpadet használni, de gyorsan rá szerettem volna bökni egy-egy gombra. A 4K-ra fel nem készített programoknál mondjuk oda kellett figyelni, esetleg trükközni, hogy ne aprócska ablakok jelenjenek meg, de túlzottan zavaró dologgal ezen a téren se találkoztam. A játékokat viszont nem érdemes a maximális felbontáson indítani, inkább csak Full HD-ban, a 4K-s felbontás ugyanis alacsonyabb, 10-15 körüli fps-érték mellett (vagy a grafikai részletességet lejjebb véve) érhető csak el. A billentyűzetről lehagyták a numerikus részt – ez valószínűleg csak keveseknek fog hiányozni –, cserébe a hangszórók kerültek a klaviatúra két oldalára. Általános használat mellett kb. 5-6 órát ment akkumulátorról a gép.

ASUS ZenBook NX500J

Az ASUS ZenBook NX500J a maga félmillió forint körüli árával nem tartozott az olcsó notebookok közé, azonban cserébe egy jól összerakott, igen jól kinéző, és kiemelkedő teljesítményű gépet kaptunk ezért az árért. Nem egy gamer notebook, de annyira nem is annak szánták a tervezők, hanem inkább azoknak, akik munkához – például kép- és videoszerkesztés – keresnek egy nagyobb teljesítményű gépet. Az újabb, ZenBook Pro modellek paramétereiket elnézve követték az NX500J által kitaposott utat, és hasonló kialakítás mellett nyújtanak még többet a korábbi modellhez képest. ■

hozzászólások (2)

Bomc.
Bomc. 2016.10.11. 12:12
15"-on kép és videoszerkesztés vicces lehet...
Dino
Dino 2016.10.11. 13:35
Ha nem mindig irodában van rá szükség, akkor nem vihetsz magaddal mindenhova egy 30 collos monitort... :D
ajánlott olvasnivaló